lunatica 10.03.04, 10:38 Lisko, czy dysponujesz przepisem na tartę cebulową? jakąś taką bardziej wiejską niż miejską? pzdr, l. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Liska pissaladiere:) IP: 81.210.125.* 10.03.04, 10:54 Jak cebulowa, to przychodzi mi do głowy od razu ta. Nie wiem, czy lubisz anchois? Można ją zrobić albo na cieście drożdżowym albo na kruchym. Podaję przepis na tę na kruchym. Spód: 250 g mąki 125 g masła odrobina letniej wody sól pieprz Z podanych składników zagnieść ciasto - nie może być ani zbyt kruche, ani zbyt wilgotne. Powinno lekko odchodzić od ręki. Góra: 1 kg cebuli posiekanej w cieniutkie piórka 3 łyżeczki oliwy 15 filecików anchois kilka gałązek tymianku (lub suszony) 20 czarnych oliwek, wydrylowanych sól i pieprz Cebulę udusić na oliwie przez ok. 15-20 min. Cebula powinna być miękka, ale nie moze ani zmienić koloru, ani być chrupiąca. Posolić i popieprzyć do smaku. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko i wyłożyć nim foremkę do tart. Przełożyć na to cebulę, ułożyć na niej fileciki anchois i oliwki (jak duże, to przekrawam na pół). Posiekać drobniutko tymianek i posypać nim wierzch tarty. Piec ok. 20 min.w rozgrzanym do 180 st piekarniku. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: pissaladiere:) 10.03.04, 11:18 a ja wczoraj zrobilam tarte z pora, ale dla sprawdzenia dodalam tez cebuli karmelizowanej brazowym cukrem, przez kogos tu zyczliwie polecanej. dobre bylo!! nastepnym razem zrobie z sama cebulka i dam moze jakis ostrzejszy ser:)) Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: pissaladiere:) 24.03.04, 14:31 Liska na jakiej wielkości formę jest to ciasto, bo wydaje mi sie za dużo ciasta jak na moją formę (23cm) ? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: pissaladiere:) 24.03.04, 14:46 chyba za dużo, zrobiła ją w poniedziałek i sporo cista mi zostało, ale była pyszna :-) farsz troszkę poddałam modyfikacji, ale i tak była suuuper! dzięki Lisko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: jakis link 24.03.04, 19:59 www.lovelyrecipes.com/category.php?catname=Tart moze akurat ktos cos znajdzie dla siebie, ja wpadlam na to w poszukiwaniu 'treacle tart' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Do Speni:-) IP: 81.210.125.* 24.03.04, 20:44 Mam nadzieję, że nie za późno odpisuję... Zajrzałam do przepisu - ilość ciasta jest na formę 28 cm. Następnym razem będę podawać wielkość:) Odpowiedz Link Zgłoś