11.03.04, 20:11
Pilnie poszukuję sprawdzonego przepisu na wysmienite leczo. Z góry dziekuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: makkasia Re: Leczo IP: *.toya.net.pl 11.03.04, 23:29
      1 kg.papryki różnokolorowej,4 duże pomidory bez skórki,4 średnie cebule,1 ząbek
      czosnku,2 długie laski cienkiej kiełbasy,trochę wędzonego boczku,1/2 puszki
      kukurydzy konserwowej,sól,cukier,pieprz czarny,mieszanka przypraw
      chili,bazylia.

cebule posiekać,zeszklić na odrobinie oleju,dodać roztarty czosnek,paprykę
      pokrojoną w paski i pomidory w ćwiartki.dusić 30 min.kiełbasę i boczek pokroić
      w kostkę,przesmażyć na patelni,dodać do warzyw(bez wytopionego tłuszczu)dusić
      kolejne 15 min.dodać przyprawy,wyłączyć,wsypać odsączoną kukurydzę,wymieszać.
      przepis jest mój-sprawdzony,a leczo nawet bardziej niż wyśmienite:))
      • kags Re: Leczo 12.03.04, 08:40
        ja dodaje jeszcze cukinie, na samym koncu obsmazania, bo szybko sie rozpada...
        natomiast nie dodaje kukurydzy. kiedys sprobowalam zrobic to a'la leczo z
        piersia z kurczaka i od tej pory zarzucilam kielbase i boczek ;), czasem tez
        robie tylko warzywne. z przypraw, to vegeta, czosnek, cukier, papryka w proszku
        slodka i ostra.
        Wegrzy rozbeltuja w tym czyms jeszcze jajko... ale jakos nie podbilo to mojego
        podniebienia ;)

natomiast jak mam za duzo wedliny i w obawie przed jej zmarnowaniem obsmazam na
        oleju, dodaje duzo pokrojonej cebuli... razem obsmazam, na koniec dolewam ciut
        wody zeby byl sosik i dosypuje papryke slodka i ostra oraz vegete. to
        take "podrabiane" leczo ;)))
    • speni dziękuję (n/t) 12.03.04, 09:18
    • speni Re: Leczo 13.03.04, 12:05
      Leczo wyszło wysmienite, ale ponieważ nie lubimy kukurydzy, a cukinii w sklepie
      brak, dałam jednego bakłażana pod koniec duszenia. Wyszło boskie, jeszcze raz
      dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka