Dodaj do ulubionych

Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-)

IP: 81.210.125.* 12.03.04, 09:49
Z mąki pszennej, do ciasta dodałam masło, mleko i zimny rozczyn z drożdży.
Bałam się, że nie urosną, ale wyjęłam z pieca 16 aksamitnych, chrupiących
bułeczek posypanych:
- czarnuszką
- sezamem
- makiem
- solą morską i rozmarynem
Dziś pozostało tylko wspomnienie...
Obserwuj wątek
    • lunatica Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 12.03.04, 09:56
      Liska! nie przed śniadaniem... takie pyszności!
      • Gość: Liska Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: 81.210.125.* 12.03.04, 10:02
        :-)
        • giezik Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 12.03.04, 10:12
          jesli po raz pierwszy, to masz niefart.
          Od tej pory na pieczywo spojrzysz pod innym kątem... i to sklepowe już nie
          będzie smakowało tak jak przedtem

:)
          • Gość: Liska Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: 81.210.125.* 12.03.04, 10:19
            Wcześniej piekłam chleb, a te bułki to pierwszy raz. W porównaniu z papierowymi
            ze sklepu, rzeczywiście smakowały jak niebiosa.
            Najbardziej pocieszające jest to, że właściwie same się robią:-)
            • lunatica Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 12.03.04, 10:22
              Lisko... dzięki za natchnienie... już wiem, co zjemy na sobotnie śniadanko.. o
              ile oczywiście wytrzymają do rana :-))
            • Gość: bee Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.chello.pl 18.04.04, 11:48
              Jest w Warszawie, na Woli piekarnia, w której pieką prawdziwy, wiejski chleb na
              zakwasie. Jeszcze zanim wyjmą go z pieca, przed wejściem ustawia się kolejka.
              Pachnie w całej okolicy, a chleb jest naprawdę niesamowity i pozostaje świeży
              przez kilka dni. Polecam.
              • nina_31 Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 14.05.04, 15:33
                Czy można prosić adres albo jakieś namiary ne tę piekarnię? Bardzo mi zależy,
                na Woli pracuję, to mielabym blisko, bo wszystkie piekarnie które znam pieką
                fatalny chleb.
    • Gość: Pysia Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 11:26
      Mozesz podac szczegolowy przepis; tez mam na nie ochote
      • Gość: hibcio Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.stacje.agora.pl 12.03.04, 12:17
        ja też poproszę przepis
        • Gość: Liska Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: 81.210.125.* 12.03.04, 12:25
          Bardzo proszę:
          1 małe jajko
          200 ml zimnego mleka
          8 g świeżych drożdży
          2 łyżeczki cukru
          50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
          340 g białej mąki
          7 g soli morskiej
          do posypania: co kto lubi

Mąkę+sól+masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypac do nich
          cukier i 4 łyżki zimnego (!) mleka. Dokładnie wymieszać i wlać do mąki. Powoli
          wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma.
          Jeśli jest zbyt luźne, dosypać trochę mąki. Odstawić na 1,5 - 2 godz przykryte
          ściereczką aż podwoi swoją objętość.
          Piekarnik nagrzać do temp 230 st C. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je
          na dużej, wysmarowanej oliwą blaszce, zostawiając 5 cm. odstępy m.dz
          bułeczkami. Bułeczki posmarować mlekiem lub jajkiem, posypać czym się lubi i
          wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 200 st C i
          piec kolejne 5-10 min.
          Smacznego!

P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
          ciagu 24 h. z podanego przepisu wyszło mi 16 bułeczek.

• Gość: Dorota Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 12:35
            Dziekuje; upieke moim dzieciakom w niedziele
          • hania55 Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 12.03.04, 12:47
            Dziękuję za przepis, może zmobilizuję się, żeby na niedzielne śniadanie zrobić
            bułeczki :-)
            • kazia14 Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 12.03.04, 23:00
              Mam sposób na produkcję bułeczek prawie "przemysłową'. Kupiłam na allegro
              maszynę do pieczenia chleba. Wrzucam do niej 1kg mąki i pozostałe składniki i
              wyrabiam ciasto. Wyrzucam je do dużej miski i czekam aż wyrośnie. Formuję
              bułeczki i piekę w piekarniku. Z 1kg mąki wychodzi ok 40 bułeczek- jest do czego
              zasiadać.
              • linn_linn Re: maszyna do chleba 18.04.04, 10:03
                Ja kupilam w zeszlym tygodniu. Wczoraj jako pierwsza zostala zrobiona
                focaccia / program wyrabiania ciasta /. Sama focaccia, juz upieczona, byla
                rowna najlepszej jedzonej we Wloszech.
                Chetnie zrobie tez buleczki.
                • lis_ka Do Linn 18.04.04, 11:31
                  Hej Linn!
                  a jak wygląda taka maszyna do chleba? czy gdzieś w necie można ją zobaczyć?
                  Chętnie kupiłabym sobie coś takiego, najchętniej we Włoszech właśnie.
                  I jeszcze jedno pytanie: widziałam w książce o makaronach takie specjalne
                  foremki do robienia ravioli, czy miałas okazję ich używać? Czy są praktyczne
                  czy tez lepiej dać sobie z nimi spokój?
                  wiosenne pozdrowienia,
                  L
                  • linn_linn Re: Princess 18.04.04, 11:39
                    Ja ma Princess 1936. W zaleznosci od miejsca kosztuje od 89 do 135 euro.
                    www.ebest.it/scheda_prodotto.asp?c=1099&i=5846&canale=trovaprezzi
                    Chodzi Ci o takie plastikowe, ktore sie dociska?
                  • lunatica do Liski, jeśli pozwolicie :-) 18.04.04, 14:35
                    www.allegro.pl/show_item.php?item=24184229
                    www.allegro.pl/show_item.php?item=23836668
                    www.allegro.pl/show_item.php?item=23838786
                    www.allegro.pl/show_item.php?item=23977705
                    • lunatica do Liski, jeśli pozwolicie :-) raz jeszcze 18.04.04, 14:38
                      to były linki do allegor, i tu jeszcze kilka:
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=23567241
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=23836668
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=23838786
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=24184292
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=24118215
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=23930523
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=23932086
                      www.allegro.pl/show_item.php?item=23948380
                      chodzi ten temat za mną od dłuższego czasu :-)
                      • lis_ka Do Linn i Lunatiki:) 18.04.04, 15:47
                        Ufff! Dziękuję za tyle informacji...
                        Ale który wybrać?
                        Linn, czy mogłabyś mi trochę więcej napisać o Princess - jak się sprawdza w
                        praktyce?
                        Lunatiko - czy Ty też masz któreś z tych urządzeń? Chętnie bym sobie coś
                        sprezentowała, ale które....
                        • lunatica Lisko, 18.04.04, 16:01
                          ja się tak zbieram do kupna, ale jeszcze nie postanowiłam, który model
                          konkretnie... wrzucam ci tu linki do wątków o tych automatach...
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=10670576&a=10670576
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=4464669&a=4502791
                        • linn_linn Re: focaccia 18.04.04, 16:16
                          Ja zrobilam dopiero focaccie / samo ciasto /. Upieklam w piekarniku. Z faktem,
                          ze maszyna piecze musze sie dopiero oswoic. Zauwazylam jedno: prawie nikt nie
                          korzysta z przepisow zalaczonych do maszyn / chyba, ze je udoskonali /. W
                          internecie mozna natomiast znalezc cale zbiory tych wyprobowanych, ktore od
                          razu udostepniane sa innym. Przynajmniej tak jest we Wloszech. Na polskich
                          stronach niewiele mozna wyszukac.
                          Ja na razie jestem zadowolona, nawet bardzo. Focaccia wyszla wspaniale.
                          Stopniowo chce wykorzystywac inne przepisy.
                          Focaccia
                          280 g semoliny / maki z pszenicy twardej /
                          200 g maki pszennej typu 00
                          310 ml wody / temp. nie wyzsza niz 28° /
                          1 lyzka oliwy extravergine / z czubkiem, o ile to mozliwe /
                          4 lyzeczki cukru
                          2 lyzeczki soli
                          1 torebka drozdzy instant / 7 g /
                          na wierzch oliwa + woda + sol morska gruba / oregano lub rozmaryn /
                          Program: Dough / bez pieczenia /
                          Pieczenie w piekarniku: 20 minut w temp. 220°
                          - natluscic forme prostokatna 23 x 32 cm / nie uzywac papieru do pieczenia /
                          - wyrosniete ciasto zostawic w maszynie jeszcze przez 15-20 minut, nastepnie
                          przelozyc do formy i rozciagnac dokladnie az do brzegow
                          - zostawic jeszcze na 15-20 minut w cieplym piekarniku
                          - posmarowac wierzch oliwa wymieszana z woda / focaccia nie wyschnie w czasie
                          pieczenia / i palcami porobic dolki w ciescie
                          - posypac powierzchnie gruba sola morska / oregano /
                          - piec w temperaturze 220° przez 20 minut
                          - po upieczeniu od razu wyjac focaccie z formy, posmarowac znowu oliwa z woda /
                          wsiaknie po 2 minutach /
                          Wersje:
                          - focaccia z dodatkiem oliwek
                          - focaccia z cebula podduszona na patelni
                          - focaccia z szynka parmenska, szynka wedzona, z serem
                          - ciasto przed upieczeniem mozna podzielic na 2 czesci, faszerujac w srodku
                          szynka, serem, mozzarella, tunczykiem, cebula itp. i pokrywajac pozostala
                          czescia ciasta / upiec dopasowujac ewentualnie czas pieczenia /
                          Polecam wszystkim. Przepis przedstawiony byl jako wielokrotnie wyprobowny i
                          niezawodny. Moge potwierdzic, ze jest taki.
                          Oczywiscie skladniki, ktorych nie mozecie kupic, trzeba zastapic innymi, ale
                          nie sadze aby mialy one decydujacy wplyw na efekt.
                          • lis_ka Re: focaccia 18.04.04, 16:29
                            Bardzo ciekawe urządzenie.
                            a z tymi przepisami, to podobnie jak w przypadku piekarnika, szybkowaru itd -
                            rzadko dołączone przepisy wydają się interesujące.
                            Lunatico, muszę sobie poczytać uważnie wątki, które załączasz.
                            grazie mille:-)
          • lunatica Upiekłam bułeczki! 16.03.04, 10:01
            dzięki Lisko! wczoraj późna nocą upiekłam bułeczki! sa fantastyczne...
            rozchodza się, jak świeże bułeczki :-) najlepsze (moim zdnaiem) te z solą...
            a i smak czarnuszki mile mnie zaskoczył.
            l.
          • pulcheriaa Dlaczego moje wyszły TWARDE?? ;( 18.03.04, 13:24
            Z wierzchu co prawda, ale jednak. W środku ok, ale ta skórka nie do przebicia
            prawie..
            ALe i tak b.dziękuje za przepis!

pozdrawiam
          • Gość: Agusia Ja też muszę pochwalić;-) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.04, 22:28
            Jeny, Liska, nie wiem jak do tej pory karmiłam rodzinę bez tych Twoich
            bułeczek! Nie powiem, że z chęcią się za nie zabrałam, bo w sumie drożdże +
            zimne mleko, kto to słyszał? W dodatku używam drożdży suszonych (nie instant) i
            one się za cholerę nie chciały rozpuścić w zimnym.
            No ale zrobiłam. Są tak pyszne, że uważam, że podając przepis możesz spokojnie
            opuścić akapit:
            "P.S. Podobno bułeczki mozna zamrozić. W przeciwnym wypadku trzeba je zjeść w
            > ciagu 24 h. "
            Jakich 24 godzin? One nie przeleżą kilku...
            Dziękuję;)
    • czarna_mandarynka Re: Też upiekłam!:) 16.03.04, 10:11
      Ostała mi się jedna ale tylko dlatego że ją sobie zachomikowałam;) Pyszne są,
      robiłam z sezamem i słonecznikiem.
      Treaz kombinuję jakby je nadziac czymś... Może farsz jak do pasztecików? Tylko
      żeby ich sos nie rozmoczył;( A może zrobić trochę na słodko i napchać
      czekoladą? Bede eksperymentowac;)
      • giezik Re: Też upiekłam!:) 16.03.04, 10:26
        >Treaz kombinuję jakby je nadziac czymś

czarne oliwki pokrojone na kawałeczki, suszone pomidory równiez pokrojone,
        cebula prażona, lub przysmażona itp.
    • Gość: Dorota Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 12:21
      Dzieki Liska; wczoraj upieklam buleczki; dzieciaki ocenily je jako
      fantastyczne; chyba jutro znow upieke.
    • Gość: ewa Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.light.csk.pl 02.04.04, 21:10
      hej
      mam pytanie czy możecie mnie poratowac przepisem na białe bułki bez mleka i
      masła. Moje dziecko jest alergikiem, grahamki bardzo mu smakowały ale maluszek
      ma problemy ze strawieniem otrąb. W sumie pewnie mozna robić podobnie ale ja
      nie mam pojęcia jaki jest stosunek drożdży do mąki aby wyrosło tak jak trzeba.
      Poradzicie???
      • Gość: Cynamoon Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.it / 62.233.189.* 03.04.04, 16:54
        Mysle, ze w tym przepisie, ktory podala Liska z powodzeniem mozesz zastapic
        mleko woda a maslo bezmleczna margaryna (np. Maryna) albo oliwa czy olejem.
        Proporcje takie same jak w oryginale.
        Aha, i jeszcze taka moja wskazowka: mozesz dodac odrobine maki kukurydzianej
        (ze 2,3 lyzki), bedzie ciekawsze :-)))
    • Gość: babeczkaa Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 22:23
      a czy to nie za mało drożdży - w tym przepisie? mam zamiar zrobić i troche mi
      to mało wygląda :(((
      • Gość: Liska Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: 81.210.125.* 13.04.04, 13:42
        Rób śmiało!!!!
        Przepis wypróbowany, a bułki pożarte wręcz, a nie zjedzone...;-)
        • pulcheriaa Wielkie dzieki dla Liski!!! 15.04.04, 18:31
          ;)) przepis a raczej buleczki zrobily w swieta furore! Prosze wiecej takich
          przepisow!
          P.S. Ciasto po wyrobieniu ma odchodzic od rak? Moje bylo lekko luznawe, a
          buleczki wyszly okraglutkie ze hej.

pozdrawiam
          • babeczkaa Re: Wielkie dzieki dla Liski!!! 15.04.04, 19:14
            ja też dziękuję, posypałam byłeczki sezamem, były ok, ale mam pytanie, bo moje
            ciasto trochę mi sie kleiło do rąk i przy formowaniu bułeczek musiałam co
            troche myć ręce i smarować sobie oliwą, czy dobrze robiłam i czemu tak sie
            kleiło? Ogólnie jestem z nich bardzo zadowolona bo wyrosły i ślicznie wyglądały
            w koszyczku na pieczywo tylko...że krótko mogłam cieszyć nimi wzrok bo znikęły
            jeszcze gorące!!!dzięki Liska
            Babeczkaa
            • Gość: Liska Re: Wielkie dzieki dla Liski!!! IP: 81.210.125.* 15.04.04, 19:34
              Bardzo się cieszę, że bułeczki się udały:-)
              Moje ciasto też kleiło się do rąk - myślę, że dzięki temu bułeczki są bardziej
              miękkie po upieczeniu.
              Spróbujcie kiedys posypać je solą morską i rozmarynem - od kilku dni takie za
              mną znowu chodzą...
              L.
              • kwieta4 Re: zawod - kucharka 15.04.04, 19:50
                Lisko, pamietaj, ze w razie czego masz dobry zawod w zanadrzu:)))
                moj malutki syn zapytany kiedys "co mamusia robi", bez namyslu odpowiedzial, ze
                jestem kucharka:)))
                bylam wtedy bardzo zajeta w naszym biznesie:)), ale fakt, ze nic i nigdy nie
                przeslonilo mi dbania o 'brzuszki' moich dzieci /i meza tez, ale on stale
                zupelnie bez brzucha:))- za duzo sportu/
                jutro i ja upieke (znowu) buleczki, a co:))

• Gość: felka Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.chello.pl 18.04.04, 16:16
      ja też upiekłam, boskie
      • qian Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 19.04.04, 15:16
        Upiekłam wczoraj wieczorem, rewelacyjne. Trochę sceptycznie podeszłam do tych
        zimnych składników. Z niepokojem obserwowałam, że rozczyn jakoś leniwie
        wyrasta. Ciasto zaczęło piąć się w górę dopiero po około 1/2 godzinie, ale
        pięknie wyrosło. Rzeczywiście trochę się klei do rąk. Posypałam zarodkami, bo
        tylko to znalazłam w szafce w niedzielę późnym wieczorem. Na blasze odstawiłam
        jeszcze na ok. pół godziny, trochę się zmartwiłam, że tak niewiele się
        powiększyły, ale w piekarniku urosły pieknie.
        Zróbcie sobie te bułki, warto.
        -------------
        Qian
        • lis_ka Miód na moje serce... 19.04.04, 17:47
          Wasze posty to miód na moje serce, naprawdę:-)
          Bardzo się cieszę, że wychodzą Wam te bułeczki i tak smakują. Może staną się
          naszym pieczywem narodowym?
          :-)
          • babeczkaa Re: Miód na moje serce... 19.04.04, 19:52
            Z bułeczkami lis_ki do EUROPY!!!!!
        • linn_linn Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) 14.05.04, 16:41
          Moze kiedys drozdze byly inne, ale ja ostatnio przekonalam sie, ze to, co mozna
          bylo tu i owdzie wyczytac, nie bardzo jest prawdziwe. Ani zimny rozczyn, ani
          ciasto drozdzowe rosnace w lodowce, ani drozdze w zamrazalniku... nic mnie juz
          nie dziwi.
          • Gość: Liska Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: 81.210.125.* 14.05.04, 16:44
            Ten rozczyn zimny naprawdę jest prawdziwy, działający - słowo harcerza!!!
            Za to ktoś kiedyś napisał o pieczeniu biszkoptu w początkowo zimnym piekarniku -
            totalna klapa mi wyszła... Zbity gniot zamiast puszystego ciasta:-(
            • Gość: ewa Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.csk.pl 14.05.04, 21:38
              Liska Twoje bułeczki są cool. Ale moze poradzisz posiadaczce mąki razowej jak
              zrobić coś równie smacznego zraowej mąki. Wychodzą mi takie twarde. Ewa
    • Gość: ala Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.dsl.mbay.net 14.05.04, 21:04
      tez w koncu upieklam, bo tyle sie naczytalam. Mialam tylko suche drozdze w torebce, ciasto
      roslo jakby chcialo a nie moglo, ale bulki wyszly chrupiace i smaczne. Tylko ze tyle czasu to
      zabiera... Sniadanie jedlismy w poludnie. Nastepnym razem sprobuje zrobic ciasto wieczorem i
      upiec rano, bo o 5 nie bede wstawac.
    • Gość: aniab Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: 217.153.47.* 23.05.04, 14:18
      moge prosic o przepis,co i jak dokladnie,dzieki
    • Gość: moboj Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.magma / *.magma-net.pl 23.05.04, 18:16
      Liska - jestem kiepska w przeliczaniu - ile to jest 340 g mąki?
    • bombonierka A mnie wyszly rumiane niewyrosniete placki!!!!!! 25.05.04, 12:42
      kurcze no!!!!
      przez 1.5 godziny mi nie chcialo wyrosnac!!!!!!!!!
      • linn_linn Re: A mnie wyszly rumiane niewyrosniete placki!!! 25.05.04, 14:00
        Wlosi powiedzieliby "schacciatelle" / podalam przepis w watku o Tosaknii na
        takie z szalwia /. A rosly w cieplym piekarniku? Buleczki tam lubia startowac.
        Chyba, ze zamordowalas drozdze.
    • Gość: landsbergk Re: Upiekłam bułeczki - muszę się pochwalić;-) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 27.09.04, 10:33
      Ja się pochwalę :-)))))
      Upiekłam te bułeczki. Posypałam część sezamem, a część czarnuszką. Były
      przepyszne. Przez jakieś 5 minut, bo później już ich nie było :-)))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka