Dodaj do ulubionych

Mam kilogram wiorkow kokosowych. Co z nich zrobic?

IP: *.it / 62.233.189.* 12.03.04, 16:24
Dostalam kiedys od mamy. Taki wor z makro.
Stoi i stoi...
Zastanawiam sie, co ciekawego mozna z tego zrobic?
Kiedys , raz w zyciu jadlam cos co przypominalo nadzienie batonika Bounty,
ale przepisu niet.
A jakby sie dalo w domu zrobic taki krem , jaki jest w czekoladce Rafaello,
to juz bylby szczyt szczescia...
Czy macie jakies pomysly na tyle wiorkow?
Obserwuj wątek
    • Gość: zuzinkas Re: Mam kilogram wiorkow kokosowych. Co z nich zr IP: 212.97.52.* 12.03.04, 16:33
      no najlepiej to czyba kokosanki. Nie pamietam w tej chwili proporcji, jakos 3
      bialka (ubite na piane), szklanka cukru pudru (?) i kokos (pamietam ze zrobione
      wg przepisu bylo dosc rzadkie wiec dodalam kokosu, zeby jakos sie to trzymalo
      razem no i zeby w koncu bylo czuc ten kokos). wymieszasz to razem, a potem
      nakladaj lyzka na blache i na chyba 15 min do piekarnika. pyszota.
      • Gość: giezik Re: Mam kilogram wiorkow kokosowych. Co z nich zr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.04, 16:42
        poszukaj w wyszukiwarce forumowej - ryba w sosie kokosowym
    • seniwell studenckie malibu ;-) n/t 12.03.04, 16:53
      • Gość: Cynamoon Re: studenckie malibu ;-) n/t IP: *.it / 62.233.189.* 12.03.04, 16:57
        giezik, Twoj przepis juz wczesniej wypatrzylam, wydaje mi sie swietny, na pewno
        wyprobuje!
        seniwell, przepis, prosze ;-)
        • seniwell Re: studenckie malibu ;-) n/t 12.03.04, 17:04
          z przepisow internautow na Czarnej Oliwce
          www.kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=12
          jest tam kilka wersji, sama nigdy nie robilam, choc wielbie Pina Colade w
          wersji bezalkoholowej (wymieszane mleczko kokosowe z kartonika i sok ananasowy
          oraz kropla gestego soku wisniowego na dno kieliszka)
          mysle, ze w spirytusie jakos zatrzymasz aromat wiorkow przed zwietrzeniem
          powodzenia
          • Gość: marsylka Ciasto wiorkowe IP: *.ppp.tiscali.fr 12.03.04, 17:51
            Moja babcia robi przepyszne ciasto, niestety nie pamietam jak sie nazywa,
            przepis z przedwojennej niemieckiej szkoly cukierniczej. Ciasto piaskowe po
            upieczeniu przecina nitka jak na tort. Dol nasacza ponczem, potem na to idzie
            3/4 masy waniliowej( troche jak na napoleonki, ale lepszej ) po przykryciu
            gorna czescia ciasta smaruje reszta masy, na to idzie wystudzony krokant
            wiorkowy czyli: z patelni : kostka masla + chyba szklanka cukru + 2 szklanki
            wiorkow: az do zrumienienia.
            Pyszne to, sprobuje ja przepytac o szczegoly jak wroci z podrozy. ( bo babcia
            wojazy zamorskich sobie nie zaluje, chociaz juz w wieku jest bardzo zacnym:-))
    • Gość: Marghe_72 Re: Mam kilogram wiorkow kokosowych. Co z nich zr IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.04, 19:59
      Torcik Raffaello albo flan kokosowy. Oba dostepne na mniammnaimie.
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka