Gość: olo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 22:06 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 22:19 Uwielbiam powidła śliwkowe, takie prawdziwe jakie jeszcze robia gdzies na podkarpaciu. W poszukiwaniu ich smaku kupuję od czasu do czasu jakiś produkt o tej nazwie. Jak dotychczas nie trafiłem na nawet podobny w smaku / do tych tradycyjnych / produkt. Czyzby nikt w tym kraju nie potrafił wyprodukowac powideł sliwkowych jak np. firmy Tamara ? Niedawno kupiłem zachęcająco wygladający słoiczek ,, powidła śliwkowe staropolskie mieszane,, firmy Stovit z Bydgoszczy. Skład : sliwki,sorbinian potasu,witamina C. Co jest tam mieszanego- nie wiadomo. Smak bez wyrazu. Za to w pierwszej łyżeczce znalazłem kawałek pestki i ogonek śliwki. S``loiczek zakręciłem i fru do kosza. Strata niewielka 4 zł . I niech mi nikt nie wmawia że Unia boi się naszych produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szum Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 22:33 robią w dolinie Wisły dolnej od Kozielca do Świecia pisali o tym w GW - cykl: Jedzmy do Unii, patrz też powidła nadwiślańskie - świeckie, kozieleckie, strzeleckie robimy robimy a jakże .... w miedzianych wielkich kotlach na ogniskami opalanymi drewnem liściastym www.tpdw.pl - na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
jott7 Re: Powidła śliwkowe..... 15.03.04, 23:36 Wybacz ale nie będę robił wyprawy w doline dolnej Wisły. Co mam stukac do domów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 23:14 Bardzo lubię powidła. Niestety, wciąż pamiętam domowe, smażome przez moją Babcię. Takich nie ma jak i chyba nie ma takich śliwek. Pisząc jednak z perspektywy nowojorsko-greenpoinckiej stwierdzam, że stosunkowo dobre są powidła robione przez Sadki z Bydgoszczy. Zawarość: śliwki i cukier, to wszystko. Podają adres: www.sadki.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 07:28 Podobno/ bo ja nie kosztowałam ale zawsze dostaję zlecenie na kupno/ takie jak dawniej produkowano w domu z firmy z Podkarpacia - Orzech w dużych słojach. Powinny być w sklepach społemowskich no i w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szum powideł sie nie slodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 15:41 sliwkja wegierka zbierana we wrzesniu ma tyle cukru ze nie trzeba nic dodwac rzecz w tym by z 7-8 godzin to smazyc mieszajac bezusstannie www2.gazeta.pl/kobieta/1,50181,1778286.html zobacz koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 00:24 Co roku dostaje od mojej mamy zimowy, zelazny zapas powidel i dzemow domowej roboty.Sliwkowe, truskawkowe, wisniowe, morelowe...poezja po prostu:) W tym roku zapas mi sie skonczyl na tzw. przednowku:( Dlugo szukalam w sklepach czegos co chocby przypominaloby mamina produkcje. W recepturze kazdego sloika stabilizatory kwasowosci (co to - u diabla jest?), witamina C!?!? i uwaga, uwaga!!!....guma kauczukowa! Spiesze uprzejmie doniesc, ze dzisiaj wreszcie znalazlam! Nazwa: Powidla wegierkowe - Staropolskie. Skladniki: sliwki wegierki, cukier i wyobrazcie sobie nic wiecej:) Zawartosc sloika wyglada jak powidla sliwkowe i co najwazniejsze smakuje jak powidla z wegierek:) Smak lekko przydymiony, nie nazbyt slodki, nie nazbyt kwasny, gladka konsystencja z kawalkami(malymi) skorki:) Producent: POLAN. Masa netto:350g. Cena:3,54 zl. POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch prawdziwe Powidła 16.03.04, 12:27 Znalazłem! na Gagarina przy Górskiej/Stępińskiej. W odróżnieniu od innych substancji, ten słoik kosztował niewiele więcej niż 2 zł. No, jakieś 2,80. - Powidła gęste, kwaskowe, z wyczuwalnym miąższem owoców. Bez żadnych domieszek, konserwantów. Firma chyba mała, bez reklam telewizyjnych i innego marketingu i widać że jeszcze nie nauczyli się "uszlachetniania". Przed jednym ostrzegam! Powidła śliwkowe z amaretto! Cena powala (ok. 10. -), a za całe to "amaretto" robi ohydny aromat migdałowy. Błeeeeh Odpowiedz Link Zgłoś
gonia76 Re: Powidła śliwkowe..... 16.03.04, 11:45 Jak chcesz kupić dobre powidła, to spróbuj z Łowicza powidła śliwkower węgierkowe "jak domowe'. Są naprawdę pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: powidlanka Re: Powidła śliwkowe..... IP: 212.160.118.* 16.03.04, 12:16 Dla mnie powidła powinny mieć kawałki skórek. Nie lubię zmielonej bezzapachowej koszmarnej masy jak z fabryki. Czy te o których tu piszecie to właśnie coś ze skórką? Odpowiedz Link Zgłoś