Dodaj do ulubionych

Powidła śliwkowe.....

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 22:06
Obserwuj wątek
    • Gość: H. Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 22:15
      ? I co ?
    • Gość: olo Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.04, 22:19
      Uwielbiam powidła śliwkowe, takie prawdziwe jakie jeszcze robia gdzies na
      podkarpaciu. W poszukiwaniu ich smaku kupuję od czasu do czasu jakiś produkt
      o tej nazwie. Jak dotychczas nie trafiłem na nawet podobny w smaku / do tych
      tradycyjnych / produkt. Czyzby nikt w tym kraju nie potrafił wyprodukowac
      powideł sliwkowych jak np. firmy Tamara ? Niedawno kupiłem zachęcająco
      wygladający słoiczek ,, powidła śliwkowe staropolskie mieszane,, firmy
      Stovit z Bydgoszczy. Skład : sliwki,sorbinian potasu,witamina C. Co jest tam
      mieszanego- nie wiadomo. Smak bez wyrazu. Za to w pierwszej łyżeczce znalazłem
      kawałek pestki i ogonek śliwki. S``loiczek zakręciłem i fru do kosza. Strata
      niewielka 4 zł . I niech mi nikt nie wmawia że Unia boi się naszych produktów.
      • Gość: szum Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 22:33
        robią w dolinie Wisły dolnej od Kozielca do Świecia
        pisali o tym w GW - cykl: Jedzmy do Unii,
        patrz też powidła nadwiślańskie - świeckie, kozieleckie, strzeleckie
        robimy robimy a jakże ....
        w miedzianych wielkich kotlach na ogniskami opalanymi drewnem liściastym
        www.tpdw.pl - na przykład
        • jott7 Re: Powidła śliwkowe..... 15.03.04, 23:36
          Wybacz ale nie będę robił wyprawy w doline dolnej Wisły. Co mam stukac do
          domów ?
    • Gość: Pichciarz Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.proxy.aol.com 14.03.04, 23:14
      Bardzo lubię powidła. Niestety, wciąż pamiętam domowe, smażome przez moją
      Babcię. Takich nie ma jak i chyba nie ma takich śliwek.
      Pisząc jednak z perspektywy nowojorsko-greenpoinckiej stwierdzam, że stosunkowo
      dobre są powidła robione przez Sadki z Bydgoszczy. Zawarość: śliwki i cukier,
      to wszystko.
      Podają adres:
      www.sadki.com.pl
      • Gość: wini3 Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.04, 07:28
        Podobno/ bo ja nie kosztowałam ale zawsze dostaję zlecenie na kupno/ takie jak
        dawniej produkowano w domu z firmy z Podkarpacia - Orzech w dużych słojach.
        Powinny być w sklepach społemowskich no i w okolicy.
      • Gość: szum powideł sie nie slodzi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.04, 15:41
        sliwkja wegierka zbierana we wrzesniu ma tyle cukru ze nie trzeba nic dodwac
        rzecz w tym by z 7-8 godzin to smazyc mieszajac bezusstannie
        www2.gazeta.pl/kobieta/1,50181,1778286.html
        zobacz koniecznie
    • Gość: kobita1 Re: Powidła śliwkowe..... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 00:24
      Co roku dostaje od mojej mamy zimowy, zelazny zapas powidel i dzemow domowej
      roboty.Sliwkowe, truskawkowe, wisniowe, morelowe...poezja po prostu:) W tym
      roku zapas mi sie skonczyl na tzw. przednowku:(
      Dlugo szukalam w sklepach czegos co chocby przypominaloby mamina produkcje. W
      recepturze kazdego sloika stabilizatory kwasowosci (co to - u diabla jest?),
      witamina C!?!? i uwaga, uwaga!!!....guma kauczukowa!
      Spiesze uprzejmie doniesc, ze dzisiaj wreszcie znalazlam! Nazwa: Powidla
      wegierkowe - Staropolskie. Skladniki: sliwki wegierki, cukier i wyobrazcie
      sobie nic wiecej:) Zawartosc sloika wyglada jak powidla sliwkowe i co
      najwazniejsze smakuje jak powidla z wegierek:) Smak lekko przydymiony, nie
      nazbyt slodki, nie nazbyt kwasny, gladka konsystencja z kawalkami(malymi)
      skorki:) Producent: POLAN. Masa netto:350g. Cena:3,54 zl. POLECAM!!!
      • brunosch prawdziwe Powidła 16.03.04, 12:27
        Znalazłem! na Gagarina przy Górskiej/Stępińskiej. W odróżnieniu od innych
        substancji, ten słoik kosztował niewiele więcej niż 2 zł. No, jakieś 2,80. -
        Powidła gęste, kwaskowe, z wyczuwalnym miąższem owoców.
        Bez żadnych domieszek, konserwantów. Firma chyba mała, bez reklam telewizyjnych
        i innego marketingu i widać że jeszcze nie nauczyli się "uszlachetniania".
        Przed jednym ostrzegam! Powidła śliwkowe z amaretto! Cena powala (ok. 10. -), a
        za całe to "amaretto" robi ohydny aromat migdałowy. Błeeeeh
    • gonia76 Re: Powidła śliwkowe..... 16.03.04, 11:45
      Jak chcesz kupić dobre powidła, to spróbuj z Łowicza powidła śliwkower
      węgierkowe "jak domowe'. Są naprawdę pyszne
    • Gość: powidlanka Re: Powidła śliwkowe..... IP: 212.160.118.* 16.03.04, 12:16
      Dla mnie powidła powinny mieć kawałki skórek. Nie lubię zmielonej bezzapachowej
      koszmarnej masy jak z fabryki. Czy te o których tu piszecie to właśnie coś ze
      skórką?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka