greentea2 16.07.10, 11:05 Bylam w Kuchni Swiata, ale tam nie slyszano o tym, a bardzo chcialabym zrobic paste alla norma dla moich znajomych. Z parmezanem to nie to samo. Dziekuje z gory za namiary:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 11:45 ja bym popytala w lepszych wloskich restauracjach. moze odpala ci kawalek, albo dadza namiary na hurtownie? a w ogole, to na ebayu mozna kupic, tylko wysylka do polski bedzie baaardzo droga. gdyby to byla zima, wsadzilaby ci dzisiaj wieczorem paczuszke do autobusu do warszawy i rano bys sobie odebrala, bo mieszkam kolo ogromnego wloskiego samu :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 12:09 troche sie dziwie Warszawa pelna straganow i nic nie znalazlas, masz racje nie wiadomo co sie kupuje no i sie przeplaca Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 12:11 Do "pasta alla norma" potrzebna jest wlasciwie "ricotta infornata", ale o nia jest trudno nawet we Wloszech / poza Sycylia oczywiscie /: mnie udalo sie kupic kilka razy. www.terramadre.it/shop/scheda_vino.php?pid=99 Jest to ricotta pieczona :) Nie jest ostra jak cacioricotta: raczej delikatnie-slodkawa. Wracajac do tematu, pewnie nigdzie. Moze pokombinujesz ostatecznie z bryndza albo jakims serem podobnym w smaku. Bryndza bardzo miekka, ale smakowo sa te sery zblizone. Byl jeszcze kiedys ser solan i bulgarski kaszkawal, ale od lat ich nie probowalam, wiec moge sie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 12:50 ale jesli chodz o pieczona, a nie dojrzewajaca, to przeciez chyba b. latwo samemu upiec? sama mieszam swieza z pieprzem i sola, polewam oliwa, posypuje grubo zmielonym pieprzem i pieke w foremce w piecu w jakis 190° az sie skorka zezloci. po wystudzeniu mam fajna do chleba i salatek. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 14:37 Ty robisz cos innego. Nie sadze, aby bylo to takie proste. To nie jest zwykla ricotta upieczona. Zreszta piecze sie ja / po zasoleniu / chyba 5 razy. Nie sadze, aby w domu mozna bylo cos takiego uzyskac. nie spotkalam sie nigdy z przepisem domowym na ten przysmak. Wyglada np. tak: www.dipasqualeformaggi.it/ricotta_infornata.htm Ja kupowalam takie, jak w poprzednim linku. W domu robi sie "ricotta al forno", ale to zupelnie cos innego niz "infornata". ricettedafairyskull.myblog.it/archive/2008/04/11/ricotta-al-forno.html Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 14:53 aaaa, no 5 razy piec w warunkach domowych to istotnie moze nieco przesada :) Odpowiedz Link Zgłoś
greentea2 Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 15:27 Pamietam, ze ta ricotta byla inna, ale cacioricotta swietnie ja zastepuje, a te akurat mam dostepna u siebie i dlatego uzywam, lubie jej slony smak. Szkoda, ze nie znajde tego tutaj. Kazdy moj pomysl na gotowanie tak sie konczy, brak ktoregos ze skladnikow:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 18.07.10, 12:20 To pewnie byla to ta w stozkach: "dura". Odpowiedz Link Zgłoś
spaceage Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 16.07.10, 12:53 Nie wiem jak dobrze są zaopatrzeni ale są takie mini-delikatesy włoskie (Piccolo Italia) na Ursynowie, koło Metra Stokłosy, może tam spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cacioricotta 16.07.10, 14:41 Cacioricotta tak wyglada: www.saporideisassi.it/234-cacioricotta-lucano-350gr-circa.html Te z linku, z Bazylikaty, bardzo lubie, te z Apulii jakos mniej. Kwestia mleka chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Cacioricotta 16.07.10, 15:15 A moze znajdziecie twarda ricotte? "Ricotta dura" okragla albo w stozkach: www.galbuseraformaggi.it/Prodotti/images/Sardegna/Ricotta.jpg Zamiast cacioricotty moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Cacioricotta - gdzie kupie w Warszawie? 18.07.10, 10:49 Po prostu poszukaj riccota salata da gratugiare (twarda)najlepiej z owcy di pecora.Ostatecznie mozesz dac ser pecorino. Odpowiedz Link Zgłoś