Dodaj do ulubionych

Dlaczego jablka maja tlusta skorke???

IP: *.it / 62.233.189.* 24.03.04, 15:36
Od dawna sie nad tym zastanawiam.
Zwlaszcza te piekne, duze, pomaranczowo czerwone ze sklepu.
Sa w dotyku tlustawe, jakby nawoskowane.
Brzydzi mnie to.
Przypuszczam, ze to skutek jakiegos szprycowania.
Czy ktos sie orientuje dokladnie?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 24.03.04, 15:42
      one chyba są spryskiwane jakimś świństwem, aby dłużej zachowywały świeżość
      • speni Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 24.03.04, 15:53
        A ja mam inne spostrzeżenie, a mianowicie jak kupię jabłka to leżą u mnie na
        stole, zaznaczam, że kupuję takie, które nie są tłuste, ale po kilku dniach
        jednak robia sie tłuste i też mi to cholernie nie odpowiada. Moja teoria była
        do tej pory taka, że to kurz jest tłusty, ale może sie mylę.
        • Gość: Cynamoon Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: *.it / 62.233.189.* 24.03.04, 15:56
          Speni ;-)

Ja wlasnie kupilam od tzw."chlopa na dowoz" skrzynke jablek, slicznych i
          smacznych pod warunkiem, ze pozbawi sie je skorki, ktora jest obrzydliwie
          tlusta i twarda, w zasadzie niejadalna. Brrr....

Zeby nawet jablek nie oszczedzac przed chemia!
        • zuzinkas Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 24.03.04, 16:23
          prawda, dopiero jak troche poleza to robia sie tluste. hmmm
          • wedrowiec2 Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 24.03.04, 16:34
            Nie znam się na ogrodnictwie, ale tłusta skórka jest chyba charakterystyczna
            dla niektórych odmian jabłek.
            Google powiedziały: www.polbox.com/e/elaso/Jablko/jablka.htm
            • Gość: Cynamoon Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: *.it / 62.233.189.* 24.03.04, 17:03
              Dzieki za ten link, wedrowcze ;-)
              Charakterystyka i rozroznienie odmian. Bardzo lubie wiedziec takie rzeczy ;-)

Ale wydaje mi sie, ze ta tlustosc skorki ma przyczyna ingerencji chemicznej:-(
              bo ta skorke jakas taka plastikowa jest...
              • kwieta4 Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 24.03.04, 19:19
                nie bede ukrywac, ze kiedys widzialam sprzedawce, ktory wprawnymi ruchami
                przecieral jablko po jablku jakas szmata, nie mysle, zeby polerowal owoce???
                z tego co piszecie wynika, ze skorka jest naturalnie nawoskowana, nie mam
                jednak watpliwosci, ze siedzi na niej i tak sporo chemicznego badziewia; jablka
                myje w goracej wodzie, a jak trzeba to i obieram. zreszta....ja tu i tak nie
                mam normalnych jablek:((
    • Gość: Ania Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 20:46
      To chyba normalne dla tych owocow? Kiedys czytalam ze firmy kosmetyczne
      wykorzystują wlasciwosci owoców posiadajacych ten wosk, np. Garnier
      Fruktis.Jabłko posiadajac ten naturalny wosk chroni sie przed wysychaniem.
    • Gość: Sasannka Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: *.xpect.pl 24.03.04, 20:55
      A jak te jabka miałyby przetrwać tyle czasu takie ładne? To już pare miesięcy
      od ostatnich zbiorów :)

Sprzedawczyni mi powiedziała, że teraz praktycznie wszystkie jabłka, które są
      przeznaczone na "przechowanie" od razu są spryskiwane takimi "ochraniaczami"
      izolującymi jabłaka od powietrza by się nie psuły. To + chłodnia + często
      kąpiel wodna przed postawieniem na półce i mamy śliczne jabłka ze śliską skórką
      często i gorzkawym posmakiem na niej zostawionym.
      • Gość: melmire Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 24.03.04, 21:58
        Jak mialyby przetrwac? Akurat to wiem - leza sobie w chlodniach ze
        zmodyfikowana atmosfera :)
        A naturalny wosk pokrywa wiele owocow - co nie znaczy ze producenci nie mogliby
        nablyszczyc czyms dodatkowo :)
    • Gość: kinamina Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: 194.146.201.* 25.03.04, 10:02
      Podstawowa przyczyna tlustej skorki jablek jest fakt, iz dla pobudzenie
      kwitnienia a co za tym idzie szybszego owocowania sa one opedzane (czyli
      okapcane) etylenem,,, najprostszym do tego sposobem dla biednego rolnika jest
      wlaczenie jakiegos silnika i skierowanie rury wyduchowej na drzewka....

Smacznego
      kinka@konto.pl
      • Gość: Liska Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: 81.210.125.* 25.03.04, 10:51
        Błagam, nie załamujcie mnie... Ja się łudziłam, że to pan sprzedawca przeciera
        jabłuszka oliwą (jadalną) albo ostatecznie olejem słonecznikowym nie
        przeterminowanym..., co by owoc wyglądał bardziej apetycznie.
        Ale w sezonie jabłka wyglądają raczej matowo? Czyżby to świństwo z czasem
        wyłaziło na wierzch? Najgorsze, że nie można tego doszorować wodą. Zostaje płyn
        do mycia naczyń albo Cilit hi, hi
    • olesiam Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 25.03.04, 10:52
      Ja przywoże jabłka od teściowej ze wsi, najzwyklejsze na świecie, nikt z nimi
      nic nie robi i też mają tłustą skórke...Tyle że u nie w piwnicy są ładne, a jak
      przywioze do Wa-wy to po 2 tyg. zaczynają usychać
    • brunosch To sama natura! 25.03.04, 11:08
      Woskowa skórka to najnaturalniejszy wytwór samego jabłka, który chroni je przed
      zepsuciem. Sprawdź - jabłka nieumyte postoją bez zmian o wiele dni dłużej, niż
      umyte po kupieniu. Przecieranie ścierką przez sprzedawcę, to chwyt
      marketingowy: lśniące jabłka są ładniejsze i przyciągają uwagę.
      Przyroda wymyśliła to na długo przedtem, zanim człowiek zlazł z drzewa, a co
      dopiero - wymyślił chemię.
    • egipcjanka15 Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 25.03.04, 11:09
      Owszem, jablka maja woski naturalne, ale one sie latwo zmywaja z owocu. Jak
      trzeba te warstwe zdzierac szczotka pod wrzaca woda, to znaczy, ze niestety
      jabluszko bylo spryskane olejem mineralnym dla zachowania swiezego wygladu. Nie
      pamietam dokladnie, ale czytalam, ze nie jest to zdrowe. Oleje mineralne sa
      same w sobie obojetne dla naszych organizmow, ale blokuja wchlanianie ktorychs
      witamin, czy mineralow. Moze ktos pamieta dokladniej?
      • Gość: Cynamoon Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? IP: *.it / 62.233.189.* 25.03.04, 15:35
        No wlasnie.
        Te po umyciu sa nadal tluste a skorka nie smakuje skorka z jablka :-(

Ale wiecie co mnie najbardziej przeraza?
        Zwrociliscie uwage, ze niemal wszystkie szosy meidzymaistowe w Polsce
        przecinaja sady i plantacje?
        Podobno olow i inne paskudztwa ze spalin osadzaja sie w odleglowsci 200 metrow
        od szosy.
        A jablka i inne porzeczki ciagnal sie zawsze od samej drogi.
        Czasem mysle ze ta tlustosc skorki to wlasnie skutek osadzajacego sie przy
        jezdni syfu...

A'propos polerowania jablek.
        Moja ciotka widziala jak sprzedajace na targu baba polerowala jablka skrajem
        swojej spodnicy nie pierwszej czystosci ;-0
        ble...
        • jottka cy 25.03.04, 15:50
          namon, ty siem wlasnie obudziłaś z upiornego snu ekologicznego? :)

mam wrażenie, że plączesz wesoło parę rzeczy - nikt sie nie będzie spierał, że
          w kraju naszym ogólna świadomość eko jest niska, ale uprawy rolnicze wszelkiego
          typu na skraju drogi i przy zakładach przemysłowych to jest dość stara
          informacja, a ty nie masz chyba 10 latek i własnie jej nie odkryłaś? :) trzeba
          szukać takich sklepów/ plantacji, co do których mamy jaką taką pewność co do
          technologii produkcji, jak ze wszystkim

dalej - tłustą, nawoskowaną skórkę ma z natury wiele odmian jabłek i innych
          owoców, jak ci to ktoś wyżej napisał, rodzaj naturalnej bariery ochronnej.
          chcesz, to sprawdź w stosownych źródłach, jaką odmianę zajadasz i czy ma ona
          zgodnie z opisem bot mieć tłustą skórkę czy nie

dalej - większość samochodów jeździ dziś na bezołowiowej, a problem skażonych
          roślin nie oznacza wyłącznie zanieczyszczenia spalinami, jest wiele innych
          potencjalnych źródeł zagrożenia :) z kurzu drogi to wystarczy jabłko umyć +
          obrać dość grubo skórkę, ale na np. nadmiar środków chem to ci nie
          pomoże

aha - mitem jest że najlepsze/ najzdrowsze roślinki to te absolutnie bez
          żadnych nawozów itp. szkodzi nieumiejętne ich użycie lub jego brak, ale to
          osobny problem
          • Gość: Cynamoon Re:alez jottko IP: *.it / 62.233.189.* 25.03.04, 17:46
            owszem, placze wesolo pare rzeczy. A co, nie mozna?

Poczatkowo moje pytanie dotyczylo tlustej skorki.
            potem, naturalne koleja rzeczy doszly jakies refleksje, ktore wyrazilam i ktore
            mozna skomentoewac badz nie.

• jottka Re:alez jottko 25.03.04, 21:10
              wolno wszystko, tylko nie należy sie wtedy spodziewać odp na pytanie :)

nie chodzi mi o to, że pytasz o kilka rzeczy - tylko o to, że bliżej
              nieuzasadnione hipotezy przedstawiasz jako pewniki, na ich podst wyciągasz
              wnioski i popadasz w małą apokalipse, przy okazji ignorując niektore posty,
              gdzie ludzie udzielali częściowych odp na pytanie początkowe

• Gość: Cynamoon Re:alez jottko IP: *.it / 62.233.189.* 26.03.04, 16:21
                Mam wrazenie, ze sie czepiasz.
                A to troche niezdrowo.
                Nie wiem, skad Twoje przekonanie o ignorowaniu niektorych postow?

albo to:
                "że bliżej
                > nieuzasadnione hipotezy przedstawiasz jako pewniki, na ich podst wyciągasz
                > wnioski "
                Gdzie ja przedstawiam jako pewniki blizej nieuzasadnione hipotezy?
                Nie rozumiem twojej logiki.

• jottka Re:alez jottko 27.03.04, 11:46
                  ad 1 - co kilka postów pada/ła odpowiedź, że 'tłustość' vel woskowatość skórki
                  jabłka może być efektem całkowicie naturalnego procesu. na co bodaj tylko
                  wędrowiec odpowiedziałaś, że zapewne być może, ale twoim zdaniem to wynik
                  chemicznych manipulacji przy owocu.

ale nie podałas argumentów, dlaczego miałoby tak być (np. jem jabłka takiej a
                  takiej odmiany, które powinny wyglądac tak i tak i nie mieć żadnego nalotu, a
                  zatem...). brak takiej argumentacji automatycznie ucina dyskusję i zmienia ją w
                  ponure rozważania, jak jest źle. wyraz swym obawom dawać można, rzecz jasna,
                  ale nieładnie budzić w innych nieuzasadnione lęki przed nocą

ad 2 - co do nieuzasadnionych hipotez

piszesz:

'Zwrociliscie uwage, ze niemal wszystkie szosy meidzymaistowe w Polsce
                  przecinaja sady i plantacje? Podobno olow i inne paskudztwa ze spalin osadzaja
                  sie w odleglowsci 200 metrow od szosy.
                  A jablka i inne porzeczki ciagnal sie zawsze od samej drogi.
                  Czasem mysle ze ta tlustosc skorki to wlasnie skutek osadzajacego sie przy
                  jezdni syfu...'

na podst tego fragmentu wnoszę, że nie widziałaś sadów towarowych i nie wiesz,
                  jak wygląda produkcja owoców na sprzedaż :) każdy może z pewnością kupić jabłka
                  od chłopa przy drodze, które zerwał on z pobliskiej jabłonki, ale i jabłonek, i
                  chłopów byłoby zbyt mało, żeby zaopatrzyć w owoce na bieżąco wszystkie sklepy w
                  polsce.

no więc nie wiesz, czy masz do czynienia z naturalną woskowatością skórki czy
                  też nie, nie wiesz, w jakich warunkach przebiega produkcja owoców na handel o
                  zasięgu większym niż handel przydrożny, ale konkludujesz, że wszystko przez ten
                  ołów na drodze

no tak nie można :( ludzie łatwo strachom ulegają, poczytają sobie taki wątek i
                  będą się bać jedzenia dobrych jabłek, bo ich postraszyłaś złowieszczą tłustą
                  skórką..

• Gość: Cynamoon Re:alez jottko IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 15:23
                    Nie obawialabym sie o ludzi z tego forum. Mam wraznie ze tak latwo nie ulegaja
                    strachom tego typu. Zwlaszca, ze bardzo rozsadnie sie wypowiadali na temat
                    takich strachow calkiem niedawno.rozumowania :-)

Moglabym polemizowac z Twoja interpretacja, ale lubie to forum wlasnie za to,
                    ze polemika tutaj dotyczy glownie spraw zwiazanych z jedzeniem a nie logiki
                    czyjejs wypowiedzi.
                    A co do tego ostatniego, to mam na codzien osobe, ktora erystyki moglaby uczyc
                    samego Shopenhauera, takze tutaj wole odpoczywac od szranek intelektualnych i
                    pozwalac sobie czasem na mniejsza kontrole swoich wypowiedzi.

• Gość: Cynamoon Re:alez jottko IP: *.it / 62.233.189.* 27.03.04, 15:25

"Nie obawialabym sie o ludzi z tego forum. Mam wraznie ze tak latwo nie ulegaja
                      > strachom tego typu. Zwlaszca, ze bardzo rozsadnie sie wypowiadali na temat
                      > takich strachow calkiem niedawno.rozumowania :-)"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=10651192&v=2&s=0
    • Gość: bluette Polerowane jabłka IP: *.limes.com.pl 07.07.14, 14:47
      Niedawno dowiedziałam się, że polerowane, błyszczące jabłuszka np. czerwone z Biedronki po 5,99 to efekt kąpieli w naturalnych konserwantach z owadzich odchodów. Natomiast jabłka przechowuje się w 2st.C w próżni. Smacznego
    • gruba_bazia Re: Dlaczego jablka maja tlusta skorke??? 12.02.17, 13:36
      Często taki wosk na skórce jest naturalny. Np. jabłka od mojej babci, nie pryskane, rosnące z dala od wszelkich dróg, też niektóre odmiany są takie. Więc to zależy jaki gatunek jabłka. Chociaż, podobno (wyczytane na necie), bywa, że sprzedawcy czymś jabłka nabłyszczają. Podejrzewam jednak, że to te drogie odmiany, bo takie zwykłe po 2zł/kg by się chyba nie opłacało (dodatkowa robota to przecież jest, a czas to pieniądz, do tego środek do nabłyszczania też nie za darmo).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka