Dodaj do ulubionych

cukier trzcinowy a zwykly

11.09.10, 18:26
Mam kolejne pytanie, amianowicie ciasto czekoladowe, ktore wykonalam, dla wielu bylo zbyt malo slodkie. No dla mnie nie, ale jak mowi angielskie przyslowie- jak 3 ludzi mowi, zes pijany, idz do domu i wytrzezwiej, wiec mysle. I pytam.
Bo uzylam cukru trzcinowego, pierwszy raz i nie wiem, czy nie powinno sie brac go troche wiecej. Wprawdzie czytalam dzis art., ze oba cukry maja te sama moc, ale ciekawam opinii wszystkich znawcowi znawczyn, jacy i jakie pisza na tym forum.
Z gory dzieki za odp. i mam nadzieje, ze tym razem sforumowalam me mysli w sposob malo pokretny:)
Obserwuj wątek
    • Gość: bozenabp Re: cukier trzcinowy a zwykly IP: *.bflony.fios.verizon.net 11.09.10, 18:53
      Ja nie myślę, mieszkam bardzo długo w Stanach i używam tylko cukier trzcinowy. Piekę dużo używając polskie przepisy i nie zauważyłam różnicy.
    • ania_m66 bardzo mozliwe 11.09.10, 23:10
      pamietam, ze kiedy bylam w podstawowce czytalam "dwa lyki ameryki" putramenta, ktory pisze o tym fenomenie zalac sie, ze w ameryce na poczatku niedosladzal, a potem w polsce po powrocie przesladzal herbate.
      a cukier w ameryce jak wiadomo glownie trzcinowy jest.
      z drugiej strony cukier to sacharoza - i trzcinowy, z buraka, czy z cukrowej palmy - jedna chwala, wiec w sumie nie jestem pewna...
      • dorotus76 Re: bardzo mozliwe 11.09.10, 23:14
        Gdzieś kiedyś wyczytalam, że brązowy jest mniej slodszy i mi tez tak się wydaje.
        • krysia2000 Re: bardzo mozliwe 12.09.10, 00:55
          Cukier brązowy a trzcinowy to nie są tożsame pojęcia.
          • Gość: pasqda cukier a cukier IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 15:19
            O, właśnie, a mogłabym prosić o proste wyłuszczenie różnic między cukrem a cukrem? Bo im więcej przyglądam się sklepowym półkom, tym bardziej głupieje...
            Cukier brązowy, trzcinowy, demerara i muscovado - widziałam już te nazwy w najróżniejszych kombinacjach, typu "cukier brązowy trzcinowy", kiedy indziej tylko "cukier trzcinowy", raz z dopiskiem demerara, raz bez. Efekt jest taki, że wiem, że nic nie wiem...

Tak w krótkich żołnierskich słowach: co jest co? :)
            • znana.jako.ggigus Re: cukier a cukier 12.09.10, 15:35
              Muscovado to b. fajny nierafinowany cukier trzcinowy o wyraznym aromacie, polecam go do ciast. Ma troche inna konstystencje, jest gesty i lubi sie zbierac w grudki, no i ciasto jest ciemniejsze, ale wg mnie naprawde swietnie smakuje.
              Demerara to chyba bielsza wersja, ale tez czekam na wyjasnienia.
              • krysia2000 Re: cukier a cukier 12.09.10, 22:06
                No właśnie. Istota się zasadza bardziej na rafinacji i zawartości melasy w cukrze, niż na surowcu, z którego cukier został pozyskany. Krótko i po żołniersku: im więcej melasowych "zanieczyszczeń" w kryształach, tym cukier jest ciemniejszy, wilgotniejszy i bardziej aromatyczny. Zarówno muscovado, jak i demerara uchodzą za tzw. cukry surowe, a więc nie poddane żadnemu procesowi rafinacji, czy inaczej, wybielania. Sprawa jest jednak taka, że pod ciemne cukry trzcinowe (w mniemaniu "surowe", nierafinowane i przez to "zdrowsze") podszywają się tanie cukry rafinowane i wtórnie zanieczyszczane odrobiną melasy, lub na bezczela, karmelem, żeby był kolorek i zaspokojone samopoczucie klienta, że teraz do kawy sypie cukier właściwy, bo brązowy.

Cukier surowy łatwo poznać: ma swój lekko zatęchły zapach (rafinowane cukry są w temperaturze pokojowej bezwonne), i miałką lepkość. Przechowywany bez przykrycia dość szybko wysycha i się zbryla. No i jest ciemny, od jasnozłotego koloru po zdecydowany ciemny brąz. Cukry "zbrązowione" nie lepią się aż tak, zapaszek mają stosunkowo ulotny i ciemniejsze nie będą.
                • Gość: pasqda Re: cukier a cukier IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.10, 23:03
                  1.Czyli demerara jak i muscovado może być zarówno trzcinowa jak i buraczana, tak?

2.A cukier brązowy, to zwykły chwyt marketingowy - farbowany cukier rafinowany?

3.A czym się różni demerara od muscovado?
                  • znana.jako.ggigus Re: cukier a cukier 12.09.10, 23:05
                    nie, muscovado to tylko cukier trzcinowy. w dodatku pyszny.
    • izabelski Re: cukier trzcinowy a zwykly 11.09.10, 23:13
      ja tez zauwazylam, ze cukier trzcinowy jest mniej slodki
      wydaje mi sie,ze ma to jakis zwiazek tym, ze krysztaly trzcinowego sa wieksze niz buraczanego
      ale mozna kupic w UK buraczany
      www.sainsburys.co.uk/groceries/index.jsp?bmUID=1284239605081
    • aga90210 Re: cukier trzcinowy a zwykly 11.09.10, 23:21
      Według mnie trzcinowy jest mniej słodki.
    • bene_gesserit Re: cukier trzcinowy a zwykly 12.09.10, 00:14
      Jest mniej slodki. Ale tez w przepisach zazwyczaj jest zwyczajnie za duzo cukru - ja na dziendobry obcinam rutynowo cukier o 1/4-1/3, a bywa, ze po wyprobowaniu tnę więcej.

Znajomym dorabiaj po prostu jakis ulepkowy sosik do ciasta, albo posypuj toną cukru-pudru.
      • znana.jako.ggigus no wlasnie ja tez 12.09.10, 11:59
        mam przepis szklanka maki i 3/4 szklanki cukru!! I tak biore pol szklanki maki i pol szklanki migdalow.
        Przepisy sa tak przeslodzone, ze to nie dziwne, ze potem ludzie chca tylko b. slodkich ciast.
    • krysia2000 Re: cukier trzcinowy a zwykly 12.09.10, 01:02
      Od kiedy to cukier trzcinowy jest niezwykły? Przecież 70% światowej produkcji sacharozy powstaje z trzciy. Cukrowej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka