Dodaj do ulubionych

Obgotowywanie grzybow,hmm?

15.09.10, 14:33
Obgotowujecie,czy nie?Przeczytalam sasiedni watek i zastanawiam sie,skad sie obgotowywanie wzielo?Zawsze wkurzalam sie na Mame,ze straaasznie dlugo dusi grzyby(pieczarki tez),ponad godzine zawsze trwa to "mordowanie" :(.Obgotowuje tylko jedne,takie czarno-fioletowe "trabki",cos jak kurki,tylko wieksze,nie mam pojecia jak sie nazywaja,sorry.Ja grzyby krotko obsmazam na masle lub na suchej patelni i pozniej dodaje maslo i najbardziej lubie posolone i popieprzone juz po podsmazeniu.Wg mnie zachowuja wtedy najwiecej smaku i aromatu,sa przy tym jeszcze jedrne i wygladaja jak grzyby,a nie paciaja grzybowa.Ortodoksem nie jestem ;),ciekawa jestem Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? 15.09.10, 14:40
      Ja nie obgotowuję. Po co?
      • Gość: JA Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? IP: 81.210.87.* 15.09.10, 14:49
        Ja obgotowuję przed zamrożeniem.
    • Gość: dzikie wino Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? IP: *.spray.net.pl 15.09.10, 15:43
      takie czarno-fioletowe "trabki"

to lejkowiece dęte

www.nagrzyby.pl/index.php?artname=gatunek&id=364
      w moich stronach znzne jako kominki

pierogi z kominków mniaaam
      • jacek1f obgotowuje przed mrozeniem, 15.09.10, 16:08
        do marynaty... i juz.
        Jak sie dusza to dusza normalnie, jak sie pieka to 15-20 minut..
        to obgotowywanie to jakis mit kolejny grzybowy, jak ze srebrna lyzka, i innymi takimi.
      • rudyocicat Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? 15.09.10, 16:09
        podsmażone grzyby z cebulką to zabójstwo dla mojego woreczka żółciowego...

jak już mam zjeść grzyba to obgotowanego wielokrotnie, najlepiej w zupie...

może właśnie dlatego się obgotowuje? żeby był bardziej strawny poprzez pozbycie się śmieci z lasu...
        • kk345 Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? 15.09.10, 16:44
          > może właśnie dlatego się obgotowuje? żeby był bardziej strawny poprzez pozbycie
          > się śmieci z lasu...

Myślisz, że śmieci sa jeszcze cieżej strawne niż grzyby? No, chyba, ze nie piszesz o mchu, trawce itp, tylko o torebkach foliowych:)
    • miss_coco a ja na surowo ;)) 15.09.10, 17:24
      Ja nie obgotowuje, tez uwazam, ze to mordowanie grzybow.
      Czasami to nawet usmazyc mi sie nie chce, wiec na surowo mamy :
    • mia_siochi Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? 15.09.10, 18:42
      Obgotowuję do mrożenia. Ale nie godzinę! ;)
      Do smażenia nigdy.
    • nadika84 Re: Obgotowywanie grzybow,hmm? 15.09.10, 19:40
      wolę świeże i od razu podsmażane grzyby. a obgotowywanie pewnie się wzięło z przesadu ze jak się nawet szatana obgotuje 3 godziny to nikomu nie zaszkodzi. raz ze to nieprawda a dwa że obgotowywanie to strata czasu jest skoro potem i tak grzyby będą jeszcze smażone np.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka