Dodaj do ulubionych

CZEKOLADA do CIAST

28.03.04, 22:20
jakiej czekolady używacie di wypieków? specjalnej, z przenaczeniem do
deserów/ciast? czy też może zwykłej? (chodzi mi oczywiście o czekoladę w
tabliczkach)
l.
Obserwuj wątek
    • julsza Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 09:32
      jak najbardziej zwyklej :)
      • Gość: Linn Re: CZEKOLADA do CIAST IP: *.dialup.tiscali.it 29.03.04, 10:02
        We Wloszech taka czekolada nazywa sie "fondente", czyli rozpuszczalna.
        Produkowana specjalnie do ciast i deserwo, czesto sprzedawana w opakowaniach
        500 gramowych / nie tylko oczywiscie /. Najbardziej przypomina czekolade
        gorzka, ale produkowana z uwzglednieniem celow cukierniczych.

• kwieta4 Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 10:09
          ja zwykle kupuje czekolade do ciast. szczegolnie kiedy chce np. upiec ciastka z
          kawalkami czekolady, ktore maja sie nie rozpuscic. takie nieregularne, spore
          kawalki ciemnej i bialej czekolady nie tylko wygladaja w tych ciastkach ladnie,
          ale i smakuja bosko, szczegolnie w obecnosci dobrych orzechow(np.macadamia).
          jako dodatek do kremow, czy na polewe uzywam czekolady gorzkiej (do ciast).
          • julsza Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 10:18
            A gdzie sie taka specjalna czekolade kupuje? Bo wlasnie mi uswiadomilas, ze co
            to bedzie jak bym chciala takie ciasteczka kiedys upiec...
            Czlowiek jednak ciagle zdobywa nowa wiedze :)
            • kwieta4 Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 10:25
              ...Czlowiek jednak ciagle zdobywa nowa wiedze :)...

julsza, zeby nie wiem ile rozumow pozjadac, czlowiek w pojedynke do wszystkiego
              nie da rady dotrzec:)). tu na forum mamy 'caly swiat na dloni':))) i to sie
              nazywa FART (ktory ja sobie bardzo cenie)
              a wracajac do czekolady - podejrzewam, ze juz powinny byc w Kraju takie 'do
              pieczenia', moze chocby te - jak ktos tu nazwal - 'kropelki'...
    • hania55 Re: CZEKOLADA do CIAST 29.03.04, 16:35
      Gorzką "Wawel" jest bezkonkurencyjna, moim skromnym zdaniem. Używam jej do
      robienia polewy na mazurki.
      • Gość: Cynamoon Re: CZEKOLADA do CIAST IP: *.it / 62.233.189.* 29.03.04, 16:48
        Zwykla, zwykla, nawet bardziej lubie taka od tej specjalnej.
        Specjalna przywieziono mi kiedys z Czech, nazywala sie "czekolada na varenje"
        Byla ok, ale ja jakos wole zwykla.
        • Gość: Linn Re: CZEKOLADA do CIAST IP: *.dialup.tiscali.it 29.03.04, 17:58
          Sprobuj specjalnej Lindta albo innej porzadnej firmy. To byl pewnie wyrob
          czekoladopodobny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka