Dodaj do ulubionych

cukinia -paski -za twarde-help!!!

IP: *.centertel.pl 19.09.10, 10:15
potrzebuje expresowej pomocy:)
popołudniu wpadają goście...
ja kuchenna sierota wymyslilam sobie ,ze zrobię ciekawie brzmiacy przepis na roladki z cukini...
no i robię ,ale cukinie nalezy pokoric na cienkie plastry wzdluż ...posmarować farszemi i zawinąć
problem polega na tym,ze nie ma specjalnego nozyka do cukini i kroję plastry nozem-najcieniej jak potrafie
wszystko fajnie,ale one są twarde i proba zwinięcia ich powoduje ,ze sie łamią!!
jest na to jakiś sposób? moze delikatnie zblnszować?
pomozcie!!
Obserwuj wątek
    • figgin1 Re: cukinia -paski -za twarde-help!!! 19.09.10, 10:32
      Dokładnie, wystarczy zblanszować. Albo wrzucić na cwilę na patelnię grillową.
      • Gość: DZIĘKUJĘ Re: cukinia -paski -za twarde-help!!! IP: *.centertel.pl 19.09.10, 10:36
        dziękuję ,tez tak zrobilam-blanszuje i jest ok:)
        • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.10, 10:45
          Możesz też na kilka-kilkanaście sekund włożyć plastry do mikrofalówki.Efekt będzie taki sam jak przy blanszowaniu,a zużyjesz jeden garnek mniej. Nożyka do cukinii nie kupuj. Wystarczy jak będziesz miała jedną (uniwersalną) obieraczkę do ziemniaków i warzyw. Ja taką obieraczką strugam warzywa takie jak marchew,pietruszka,seler do zupy,zamiast krojenia tego w kostkę. Takie wiórki wyglądają porządnie,ciekawie i szybciej się gotują.
      • mhr-cs Re: cukinia -paski -za twarde-help!!! 19.09.10, 10:57
        tak,
        z patelni grilowej
        jest smaczniejsza
        jak zblanszowana,
    • figgin1 Re: cukinia -paski -za twarde-help!!! 19.09.10, 11:08
      A można wiedzieć, czym nadziewasz cukinię? Smmaka mi narobiłaś.
      • mysiam Re: cukinia -paski -za twarde-help!!! 20.09.10, 20:32
        witaj,
        nadziewalam taka pastą : twarog poltlusty,żóltka,pomidory suszone z oleju,kapary, rozmaryn
        wyszły pyszne:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka