Dodaj do ulubionych

CZEKOLADOWA polewa do ciast

29.03.04, 17:54
niby banalna, ale... jak ją zrobić? nie chcę kupować gotowych, a przyznam
się, że nigdy nie robiłam (tylko podglądała :-)), a chodzi za mną ta
chekolada, oj chodzi (świadczy o tym liczba czekoladowych wątków założonych
przeze mnie :-))
więc jak z tą polewą?
Obserwuj wątek
    • lunatica bardzo bym chciała 29.03.04, 18:02
      żeby to był przepis na polewę z czekolady a nie kako :-)
    • hania55 Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast 29.03.04, 18:18
      Prześlę Ci przepis za parę godzin, bo nie pamiętam w tej chwili proporcji.
      Czekoladę rozpuszczam z masłem i śmietaną-kremówką, więc jest z tego bomba
      kaloryczna i cholesterolowa :-)
      • lunatica haniu 29.03.04, 18:21
        niech będzie BOMBA! urodziny ma się raz w roku :-) wielkie dzięki :-)
        • Gość: monika Re: haniu IP: 217.8.175.* 29.03.04, 20:01
          a ja rozpuszczam gorzką czekoladę z 1 łyżką masła (na małą blaszkę. Jest b.
          pyszna.
          pzdr
          m
          • hania55 Przepis z proporcjami 29.03.04, 21:20
            Podaję za "Kuchnią Neli", ale sama już wielokrotnie wypróbowałam i polecam -
            polewa wychodzi błyszcząca bardzo apetyczna!

            180 g gorzkiej czekolady
            1/4 szklanki wody
            1/2 śmietany kremówki
            2 łyżeczki masła

            Czekoladę rozpuścić w wodzie na małym ogniu. Ogień nieco zwiększyć, dodać
            śmietankę i masło. Gotować aż część płynu wyparuje, ale zdjąć z ognia, gdy
            nabierze konsystencji gęstego miodu. Natychmiast wylać na ciasto i ewentualnie
            rozsmarować. Przepis można odrobinę urozmaicić dodając do czekolady odrobinę
            cynamonu albo wanilii, ew. szczyptę (ale naprawdę szczyptę) chilli.
            • mamao2 Re: Przepis z proporcjami 30.03.04, 10:08
              "1/2 śmietany kremówki" to znaczy ile?
              • hania55 Re: Przepis z proporcjami 30.03.04, 10:15
                mamao2 napisała:

                > "1/2 śmietany kremówki" to znaczy ile?

                Zjadłam ;-) 1/2 szklanki. Szklanka ma 0.25 l. Więc 125 ml śmietanki. To tak,
                żeby uniknąć dalszych dyskusji metrologicznych.
    • Gość: chris Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast IP: *.icpnet.pl 29.03.04, 21:32
      właśnie wypróbowałam polewę czekoladową do brownie (przepis gdzieś tu jest, razem z przepisem na polewę - w linku, bo to przepis z 'wysokich obcasów)

      Mniej więcej było to tak
      - drobno pokroić/ pokruszyć gorzką czekoladę
      - zagotować śmietanę kremówkę (można coś do tego dodać, np. gałązkę rozmarynu czy coś innego, żeby nabrała aromatu, później wyjąć)
      - zalać czekoladę kremówką, odstawić na kilka minut, wymieszać dokładnie, wstawić do lodówki, żeby wystygło od czasu do czasu mieszając, posmarować ciasto.

      Polecam. B. dobre:)
    • kathy38 Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast 30.03.04, 09:06
      A dlaczego nie chcesz gotowych? Ja kupuję polewę czekoladową Schwartau
      i "dosmaczam" ją czekoladą z tabliczki - po prostu w trakcie rozpuszczania tej
      pierwszej dorzucam kostki czekolady, polewa i czekolada się topią, mieszam i
      taką mieszankę wylewam na ciasto.
      • Gość: Linn Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast IP: *.dialup.tiscali.it 30.03.04, 09:29
        A dlacezgo nie zrobic jej samemu? Jest to proste, a mzna uniknac wielu
        skladnikow niepozadanych.
        • hania55 Re: CZEKOLADOWA polewa do ciast 30.03.04, 09:52
          No, właśnie - Linn ma rację. Jeśli coś można takim samym nakładem pracy i
          kosztów zrobić samemu, po co sięgać po gotowce i sztucznidła?
      • lunatica taki mam kaprys 30.03.04, 20:54
        mam urodziny i mam ochotę zrobić wszystko sama i mieć z tego MEGA satysfakcję
        :-) jak na dorosłą dziewczynkę przystało
        • kwieta4 Re: Lunatico - masz prawo do kaprysow:)... 30.03.04, 21:30
          nie tylko z okazji urodzin:)
          wkrotce wyjezdzam, wiec zeby sie nie spoznic z zyczeniami - juz dzis: HAPPY
          BIRTHDAY TO YOU, Dorosla Dziewczynko:))
          • lunatica wielkie dzięki KWIETO :-) 30.03.04, 21:32
            mam tylko nadzieję, że wszystko się uda... a jak nie też będzie dobrze. jeszcze
            raz serdecznie dziękuję za życzenia :-)
            • Gość: Camille Re: czekoladowy "ganache" IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 30.03.04, 22:44
              Hey, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!

              To co wiekszosc z Was opisuje to klasyczny, francuski "ganache" czyli
              rozpuszczona czekolada/ale nie za slodka!/ w prawie gotujacej sie
              wysokoprocentowej smietance/takiej jak do bitej smietany/. Do b. goracej
              smietanki nalezy wrzucic czekolade, czekac az sie rozpusci, schlodzic. W tym
              momencie mozna albo oblac nia ciasto, albo ubic mikserem /do podwojenia
              objetosci/z czego wyjdzie fajny krem,wsadzic do lodowki na 2 godziny /bez
              przykrycia/, nastepnie znowu ubijac mikserem do uzyskania lekkiej, puchatej
              konsystencji i nastepnie natychmiast przelozyc nia tort. Aha, ilosc smietanki
              na powyzszy przepis to 2 szklanki do 40 dkg dobrej czekolady.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka