Dodaj do ulubionych

Pate di...

23.09.10, 21:33
Zakupiłam we Włoszech w słoiczku coś co się nazywa Pate di pomodoro i Pate di Asparagus. Obie rzeczy są przepyszne (próbowałam przed zakupem i było jeszcze coś takiego z czosnku, i z karczochów) pomidorowa zawiera jakby płatki chili w oliwie, a jest czymś w rodzaju pomidorowej pasty do chleba.. jest pyszne. Mam pytanie: czy spotkaliście się z tym kiedyś wcześniej, i wiecie może gdzie w Polsce można zakupić coś takiego, albo jak to się robi? (ja to kupiłam na targu produktów regionalnych w Trieście no i się obawiam że nigdy już tego nie spotkam:(
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Pate di... 23.09.10, 21:50
      coś w tym stylu?
      www.gustosetradizioni.it/pate-di-asparagi-p-62.html
      www.google.it/images?hl=it&q=pate%20di%20pomodori&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi
      można spóbować zrobić samemu w domu.
    • linn_linn Re: Pate di... 23.09.10, 21:52
      To sa prawdziwe pyszalki. Ze szparagowego radze ekspressowe risotto. Nie wiem, czy sa w Polsce. W Tesco na Kabatach widzialam 2 latat temu sporo produktow regionalnych z Bazylikaty, ale nie pamietam, czy takie byly.
      • hefalump89 Re: Pate di... 23.09.10, 22:37
        www.prodottiesaporidisicilia.it/images/pixia%20pate%20di%20pomodori
        'dokładnie prawie' coś takiego

Ponawiam pytanie, gdzie kupić, jak ewentualnie zrobić?
        • coralin Re: Pate di... 23.09.10, 22:46
          Podany link nie otwiera się, ale spróbuj potraktować blenderem, ale krótko suszone pomidory w oliwie. Wrzuć parę kaparów.
    • coralin Re: Pate di... 23.09.10, 22:40
      To pate pomidorowe kupisz w Polsce jako pesto rosso najczęściej.
      Firma Gaea robi pasty z bakłażanów, pieczonej papryki, oliwek.
    • Gość: marghe_72 Re: Pate di... IP: *.acn.waw.pl 23.09.10, 23:44
      a wpisz no tu skład owych "pasztetów" :)
    • linn_linn Re: Pate di... 24.09.10, 08:26
      Mam akurat w spizarni 2 sloiczki: pate' paprykowe i grzybowe.
      Pate' di peperoni: papryka, oliwa extravergine, ocet, sol. Bez konserwantow.
      200 g 2,65 euro
      Pate' di funghi / pleurotus ostreatus, czyli boczniak ostrygowaty /: grzyby, oliwa extravergine, ocet, sol. Bez kosnerwantow.
      200 g 3,00 euro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka