speni 31.03.04, 11:17 Kuknijcie tutaj www.kuchnia.3miasto.pl/1675.htm i wytłumaczcie mi termin "zrazy" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: zrazy ??? 31.03.04, 11:39 'potrawa z mięsa pokrajanego w plastry, mocno zbitego (niekiedy mielonego), podsmażonego i następnie duszonego z dodatkiem cebuli i przypraw'-to za słownikiem języka polskiego PWN.Zrazy mogą być zawijane(np.na Śląsku rolady) lub nie,także te z linka który podałaś jak najbardziej są zrazami.Tylko że u mnie w domu na takie zrazy mówi się bitki:) Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: zrazy ??? 31.03.04, 11:44 Czyli mam poprostu pokroić schab w plastry i mocno rozbić tłuczkiem jak na kotlety ? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: zrazy ??? 31.03.04, 11:58 Tak,o to chodzi dokładnie.Ja robię zrazy,czyli u mnie bitki,wołowe.I też kroję wołowinę zrazową na plastry dość cienkie-ok.1/2-1 cm-i zbijam tłuczkiem.Obtaczam w mące trochę i obsmażam na oleju,następnie smażę w garnku dużo cebuli w piórka pokrojonej,dodaję usmażone zrazy,zalewam wodą lub rosołem jak mam,dodaję ziele angielskie,liść laurowy,sól i pieprz i duszę do miękkości mięsa,aż sos będzie gęsty.To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: zrazy ??? 31.03.04, 13:05 Ja tez tak robię, tyle że nie nazywałam tego ani zrazami, ani bitkami. Poprostu mówię na to schab w cebuli. Ale dziękuje za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: zrazy ??? 31.03.04, 22:26 Dla mnie zrazy to rolady, czyli cienki plaster zbitego mięsa (wołowiny), w który zawija się różne specjały przedtem wysmarowawszy ten plaster mięsa od środka musztard(np. kawałek boczku, ogórka kiszonego, ugotowany suszony grzybek, cebulkę), obwiązuje nitką albo spina wykałaczką, posypuje pieprzem i dusi. A później zjada z furą pysznych klusek i duszoną kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś