omango 31.03.04, 15:34 czy mi sie wydaje, czy to jest po prostu odcisniety ser z orzechami i rodzynkami? ? wtajemniczonych prosze o przepis :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: tradycyjna pascha 31.03.04, 20:09 Ser nie moze byc kwasny, to podstawa.Na kilo zmielonego twarogu 5 zóltek, ok. 25 dkg cukru,, 0,2 l smietanki, 20 dkg masła, bakalie ok 30 dkg(orzechy, migdały, rodzynki namoczone), wanilia. zóltka utrzec z cukrem, wanilia,dodac słodką smietanke i podgrzewac powoli, prawie do zagotowania, ale prawie,zdjac z ognia, dodac masło, ser,posiekane grubo bakalie. Nie mam formy do paschy, wykorzystalam koszyczek do smazenia frytek wylozony gaza, powiesilam go na garnku, obciazylam deseczką.Serwatka ma odciec, pozostanie wycisnieta pascha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: tradycyjna pascha IP: *.proxy.aol.com 31.03.04, 20:25 Było przed kilku miesiącami. Wpisz w wyszukiwarkę forumową PASKA w temacie i zaznacz rok 2003 oraz forum KUCHNIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: tradycyjna pascha IP: *.gizycko.mm.pl 31.03.04, 21:12 Znalazłam boski przepis.Jak go czytałam to aż dostałam ślinotoku: Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 25 godz. 800 g swiezego twarozku, 4 zoltka, 300 g cukru, 200 g smietanki kremowki, 200 g masla, 100 g drobno posiekanych owocow kandyzowanych, 100 g obranych i drobno posiekanych slodkich migdalow, 100 g wymoczonych i odcisnietych rodzynkow, drobno posiekana skorka z 1 cytryny 1/2 drobno posiekanej laski wanilii. Przybranie: 50 g wisni z konfitury, 50 g kandyzowanej anzeliki, 50 g kandyzowanej cykaty. 1. Swiezy twarog umiescic w gestym muslinowym woreczku i zawiesic w chlodnym miejscu na 12 godz., by odsaczyl sie nadmiar serwatki, po czym dwukrotnie przefasowac przez geste sito. 2. Zoltka utrzec z cukrem na jasna, pulchna mase, dodac smietanke i stale mieszajac, ogrzewac na bardzo malym ogniu do temp. 80żC. Dodac maslo, twarog, kandyzowane owoce, rodzynki, migdaly, skorke cytrynowa i wanilie. Bardzo starannie wymieszac. 3. Dno i scianki specjalnej, dziurkowanej formy (mozna tez uzyc zwyklej donicy) wylozyc 2-3 warstwami gestego muslinu. Przelozyc do niej uzyskana mase serowa i wstawic do wiekszego naczynia, do ktorego odciekac bedzie serwatka i umiescic na 12 godz w lodowce. 4. Po calkowitym odsaczeniu serwatki, pasche wyjac ostroznie z formy, zdjac muslin. Przybrac wisniami z konfitury, kawaleczkami kandyzowanej anzeliki i cykaty. POzdrawiam i smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś