Gość: gość IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.10, 17:33 czy to prawdza, że przekrojona cebula przechowywana w lodówce staje się toksyczna?Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marbor1 Re: cebula, a lodówka IP: *.aster.pl 06.10.10, 17:47 Zawsze trzymam obrane i przekrojone cebule w lodówce. Jak do tej pory nic mi się nie stało. Jestem cała i zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 18:17 cebulę(przemysłowo i to w uprawach ekologicznych) przechowuje się w temperaturze zero stopni. Można też przechowywać ją w temperaturze minusowej od minus dwa do minus trzy stopnie. Okres przechowywania w tych temperaturach- to 8 do 12 miesięcy. W lodówce masz temperatury wyższe niż powyższe więc nie ma żadnych przeciwwskazań do przechowywania cebuli pokrojonej czy całej w lodówce. Poczytaj tu: www.uprawyekologiczne.pl/193_Przechowywanie_cebuli.html Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: cebula, a lodówka 07.10.10, 10:55 Chodzi chyba o jej utlenianie, ale żeby az toksyczna...? Wystarczy odciąć utlenioną część (miejsce przekrojenia) i już. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cebula, a lodówka 07.10.10, 11:36 Podobno w lodowce wytwarza jakis toksyczny gaz, ale nie udalo mi sie znalezc jakiegos powazniejszejszego wyjasnieia tego apsektu. Powinna byc przechowywana w miesjcu ciemnym, chlodnym i suchym. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: cebula, a lodówka 08.10.10, 15:42 > Powinna byc przechowywana w > miesjcu ciemnym, chlodnym i suchym. poza momentami otwierania drzwiczek - moja lodówka spełnia te wymagania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: cebula, a lodówka 08.10.10, 15:48 niestety nie, lodowka nie jest suchym miejscem, Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: cebula, a lodówka 08.10.10, 17:26 nikt nie jest doskonały :-) Ale jest ciemna i chłodna, w wielu mieszkaniach nie ma możliwości spełnienia wszystkich trzech warunków na raz, w sklepach zresztą też... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: cebula, a lodówka 08.10.10, 17:36 nchyb masz racje, tutaj chodzilo o lodowke Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: cebula, a lodówka 07.10.10, 11:40 to mi przypomina cos w rodzaju -ogorek+pomidor=traci witaminy -cytryna+kartofle=tak samo ale zeby z tego powodu tego nie jesc? oczywiscie to nie toksyczne zatrucie ktore czesciej sie spotyka u psa albo kota, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDEK Re: cebula, a lodówka IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 08.10.10, 14:56 do gosc --nie bedziesz musial przekrojonej cebuli przechowywac w polowce ,jak kupisz mala cebule a nie wielkie cebulska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: cebula, a lodówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 15:00 cebuli w ogóle nie przechowujemy w lodówce!!! najlepiej w spiżarce lub innym chłodnym miejscu. Nie kupujemy dużych cebul żeby zostawały nam połówki tylko małe cebulki które zużywamy od razu w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: cebula, a lodówka 08.10.10, 15:14 jak zostanie polowka wlozyc do torebki, albo zawinac nia i sie wspaniale trzyma, nawet lodowce swoim zapachem nie szkodzi(pachnie) nie zawsze ma sie mala cebulke, Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: cebula, a lodówka 09.10.10, 12:15 > Nie kupujemy dużych cebul żeby zostawały nam połówki tylko małe > cebulki które zużywamy od razu w całości. Kupujemy, kupujemy. I zużywamy te duże cebule jak najbardziej w całości, bo lubimy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś