Dodaj do ulubionych

rolada - pomoc

IP: *.ghnet.pl 13.10.10, 11:11
Mam pewien problem. Planowałem zrobić roladę. W książce którą posiadam z przepisami na ciasta, torty, desery itp. z czekoladą znajduje się kilka przepisów na rolady. W każdym z nich pisze by po upieczeniu zwinąć placek wzdłuż krótszego boku. Ale w jednym przepisie pisze tak: zrobić 1 cm nacięcie do połowy placka prostopadle do krótszego boku. Zaczynając właśnie od tej strony, zwinąć placek, pomagając sobie papierem. Nie wiem jak ma wyglądać to nacięcie i po co ono ma być.
I jeszcze jedno pytanie dotyczące tego samego przepisu. W przepisie na masę pisze by roztopić czekoladę w salaterce umieszczonej nad rondelkiem z gorącą wodą, by dodać żółtka i ucierać dolewając powoli mleko. Gotować to potem, aż zgęstnieje i potem przykryć zwilżonym pergaminem i schładzać. Potem pisze by utrzeć masło z cukrem, by dolać rum i budyń, przygotowany wg przepisu na opakowaniu, a dalej pisze by placek rozwinąć i rozsmarować na nim 1/3 masy i zwinąć i resztę masy dać na wierzch. To tą masę czekoladową mam połączyć z tym utartym masłem, by się połączyło? Bo w przepisie nic nie pisze by to połączyć tylko by zrobić tą masę z tej czekolady potem by to masło utrzeć i potem dać już masę na placek. Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: rolada - pomoc 13.10.10, 11:53
      Jesli przepis jest napisany niejasno, to go nie realizuj. Swoja droga niechlujstwo i niezrozumialy przepis podwazaja wiarygodnosc calej ksiazki.

Zajrzyj np tu:
      mojewypieki.blox.pl/2009/04/Rolada-smietankowo-truskawkowa.html
      Jesli rolada ma byc czekoladowa, zamiast truskawek dodaj jedna-dwie tabliczki rozpuszczonej na parze czekolady (rozpusc, ostudz, zahartuj lyzka - dwoma bitej smietany i zmieszaj z reszta).
    • Gość: aaa Re: rolada - pomoc IP: *.adsl.alicedsl.de 13.10.10, 12:39
      zwinac wzdluz krotszego boku??
      zawsze zwijam wzdluz wzdluz dluzszego
      • linn_linn Re: rolada - pomoc 13.10.10, 13:15
        "zrobić 1 cm nacięcie do połowy placka prostopadle do krótszego boku"
        Ten 1 cm to pewnie po to, aby bylo rowno. Jesli wylewa sie ciasto na papier i piecze, to brzegi moga nie wyjsc precyzyjnie rowne.
        Naciecie ma byc prostopadle do krotszego boku, wiec zwijanie bedzie po dlugosci.
    • Gość: nikogo Re: rolada - pomoc IP: *.labs.wmi.amu.edu.pl 13.10.10, 13:36
      Rolada jest tworem trójwymiarowym, więc określenie "prostopadle do krótszego boku" jest nieprecyzyjne. A w kuchni precyzja bywa bardzo ważna.
      • linn_linn Re: rolada - pomoc 13.10.10, 15:02
        Chodzi o upieczone ciasto, nie gotowa rolade. Jest ono tez trojwymiarowe / nawet kartka papieru jest, jesli ja zmierzyc dokladnie /, ale w przepisach traktowane jest jako prostokat ciasta. Nie przesadzajmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka