an.ta 19.10.10, 12:15 Jak zrobic lazanię, ale tak od początku. Łącznie z samodzielnym zrobieniem płatów ciasta. Może ktoś ma sprawdzony przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolcevita69 Re: Lazania 02.11.10, 22:15 Robienie lazanii począwszy od płatów ciasta to nie jest zadanie dla debiutanta :) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Lazania 03.11.10, 13:03 Próbowałam kilka razy z gotowymi płatami i też mi nie wyszło. Masakra zaczyna się już od obgotowywania płatów które sie sklejają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
an.ta Re: Lazania 04.11.10, 15:48 shiva772 napisała: > Próbowałam kilka razy z gotowymi płatami i też mi nie wyszło. Masakra zaczyna s > ię już od obgotowywania płatów które sie sklejają ;) Płatów nie gotuje się. Używa się surowe. Wymyśliłam płaty z ciasta takiego jak na makaron domowy. Resztę robiłam tak jak w jakimś tam przepisie znalezionym w internecie. Na koniec okazało się, że lazania jest pulchna, miękka, uduszona jak trzeba i w smaku paskudna :( Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Lazania 04.11.10, 18:40 Z surowymi też próbowałam :) Były twarde jak deski. To czekamy, może ktos cos podpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
levi453 Re: Lazania 14.11.10, 17:49 Ja uzylam platkow lazaniowych z Lidla - firma Combino (zolte opakowanie). Uzywa sie ich nieugotowanych- wyszlo w sam raz "al dente". Ale mam inny problem - gdy zamawiam lazanie w knajpie, to dostaje idealny prostopadloscian lazaniowy. A mi wychodzi cos co wyglada, jakby ktos juz raz to zjadl i przetrawil :/ no taka ... kupa. Sos wyszedl gesty, wiec to chyba nie kwestia zbyt mokrych skladnikow. No wiec, co zrobic, zeby lazania nie wygladala jak kopiec kreta? Odpowiedz Link Zgłoś
chantal10 Re: Lazania 16.11.10, 23:35 Ja używam surowych płatów - po prostu do naczynia wlewam sporo beszamelu i spoto sosu pomidorowego, więc w piekarniku z tymi wszystkimi płynami makaron się po prostu ugotuje. Jeżeli chodzi o to, żeby lasania się nie rozlatywała przy nakładaniu na talerz, trzeba po prostu zrobić ją wcześniej, odstawić do wystygnięcia i ponownie podgrzać w naczyniu w piekarniku. Gwarantuję, że będzie idealna;) Odpowiedz Link Zgłoś
an.ta Re: Lazania 20.11.10, 19:54 Przyznam się, że po raz drugi nie ryzykowałam. Lazanię kupiłam a Biedronce, zrobiłam według przepisu, nawet znośna była w smaku.... Tylko, że jakoś mi teraz wstyd :( Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Lazania 22.03.13, 11:17 Lazania musi "odpocząć" jakiś czas po upieczeniu, żeby się nie rozlatywała przy nakładaniu. Tak samo np. musaka. 10 min po wyjęciu z pieca powinna już dac sie ładnie pokroic i nakładać na talerze :) Odpowiedz Link Zgłoś
pyk-nik Re: Lazania 27.10.14, 20:07 zgadzam się, zawsze twarde jak cholera mi wychodzą Odpowiedz Link Zgłoś
kuku-na-muniu8 Re: Lazania 29.03.13, 10:49 Nabrałam ochoty na zrobienie lazani, kiedy zobaczyłam ten temat, ale po przeczytaniu komentarzy mi się odechciało:D Odpowiedz Link Zgłoś
jadorota1 Re: Lazania 02.01.14, 12:35 Opiszę jak ja robię lasagne : 1sos pomidorowy: 40-50 dag mięsa mielonego podsmażam na odrobinie oleju, 40-50dag pokrojonych pieczarek duszę razem z mięsem. Do tego dwie puszki pomidorów bez skórki, bazylia, sól pieprz poddusić. (dla wygodnych 2 sosy Napoli- chyba Knorr) 2sos beszamel: 2 łyżki masła roztopić w garnku dodać 2czubate łyżki mąki mieszać, po trochu dodawać zimne mleko cały czas mieszać aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do formy wlać beszamelu (tyle, żeby przykryć całe dno) ułożyć surowe płaty makaronowe (np. Lubella) polać sosem beszamelowym, pomidorowym, posypać tartym żółtym serem, ułożyć kilka warstw. Na wierzchnią warstwę płatów makaronowych nalać beszamelu przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać ok 30-40min. Posypać tartym serem. zapiekać jeszcze chwilę- do rozpuszczenia sera. Jeść po ok 15min od wyłączenia- lasagne musi chwilę odpocząć (będzie można kroić ładne kostki i nic nie będzie wypływać). Życzę smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
gucek_lbn Re: Lazania 28.10.14, 18:27 ja dokładnie to samo, nie sądziłem, że lazania to tak skomplikowana sprawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ola134678 Re: Lazania 03.11.14, 06:14 Lubie lazanie zastanawiam sie jak bedziee smakowac z innym miesem Odpowiedz Link Zgłoś