Dodaj do ulubionych

Przepis poproszę...

24.02.14, 20:12
Było już dziś o lodówce i jej zawartości, było o pieczeniu mięsa, to jeszcze jeden wątek okołolodówkowo-kuchenny. Poproszę o jakiś sprawdzony przepis na lazanię/lasagne. Bom niedawno stałam się w końcu posiadaczką piekarnika (tak, tak, nie miałam do tej pory) no i mnie korci, żeby zrobić.
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: Przepis poproszę... 24.02.14, 20:27
      Płaty makaronowe gotuję przed włożeniem do piekarnika, bo inaczej nie będą zjadliwe, a przynajmniej mi się nie udało.
      A farsz to kto co woli.
      U nas głównie pieczarkowy - pieczarki z cebulą pokrojone wrzucam do garnka, delikatnie zalewam i duszę.
      Przekładam czasem pomidorami czy kukurydzą, bo lubię.
      Sos biały (czosnkowy) i czerwony (pomidorowy) na przemian.
      Tak lubimy.

Bosh, jaka ze mnie kuffarka tongue_out
      • grave_digger Re: Przepis poproszę... 24.02.14, 20:28
        Może być też farsz szpinakowy jeszcze.
        Mięsnych nie jadamy.
      • mona_mayfair Re: Przepis poproszę... 24.02.14, 20:33
        A ja nie obgotowuje makaronu i zawsze wychodzi.

Robię mięsną- mięso mielone, starta na tarce włoszczyzna, cebula, ew. por, ew.pieczarki i przecier pomidorowy (sos musi byc dość rzadki) A na wierzch warstwa beszamelu i ser.

I szpinakową- szpinak podsmazam na maśle z czosnkiem (duzo czosnku), przyprawiam gałką, sola i pieprzem, zalewam smietaną i przekładam makaron. Na wierzch jw.
        • ciepla.kawa Re: Przepis poproszę... 24.02.14, 20:51
          O widzisz grejw, nie sprecyzowałam - musi być mięcho bo my mięsożercy smile.
          To powiedzcie mi jeszcze kochane, jak te warstwy się układa, w sensie jaka kolejność?
          • babowa Re: Przepis poproszę... 24.02.14, 20:59
            na te platy zawsze przecier pomidorowy, czy tam sos a potem farsz
            i tak w kolo macieju
          • grave_digger Re: Przepis poproszę... 24.02.14, 21:00
            makaron
            farsz
            makaron
            farsz
            makaron
            big_grin
            i sos wink
            • aqua48 Nie, nie nie, właściwa kolejność: 25.02.14, 14:15
              Na dno naczynia zawsze rozsmarować dużo beszamelu, dopiero na to płaty, farsz mięsny (mięso mielone usmażone na patelni z cebulką, czosnkiem i przyprawami, płaty, sos i farsz jarzynowy (szpinak, papryka, brokuł) plus płaty i sos na górę.
              Beszamelu musi być dużo, bo surowe płaty makaronowe muszą się w nim gotować, inaczej lazania będzie niejadalna. Ja robię beszamel z co najmniej pół litra mleka, pół kostki masła i trzech kopiatych łyżek mąki oraz sporej ilości gałki i szczypty soli. Przed wyjęciem posypuję lazanię odrobiną startego sera.
              • anetchen2306 Re: Nie, nie nie, właściwa kolejność: 25.02.14, 17:25
                Popieram, popieram!
                Na dno sporo beszamelu wylac, zeby makaron nie przywarl do naczynia. Potem dopiero warstwami ukladac. Na gorny plat tez wylewam mase beszamelu i dobrze rozprowadzam w rogach naczynia, coby wszytsko bylo tym sosem zalane. Posypuje startym serem przed zapieczeniem.
                Beszamel doprawiam galka muszkatalowa, swiezo mielonym pieprzem, sola. Czasem walne w to nieco creme fraiche albo serka topionego.
                Ja podsmazam mielone, dodaje siekana cebule i starta na duzych oczkach marchewke.
                Potem dodaje pulpe pomidorowa z kartonu, dolewam nieco wody, coby sos nie byl zbyt gesty. Doprawiam bazylia, oregano, pieprzem, sola, czosnkiem, mielona papryka ...
                • ella_nl Re: Nie, nie nie, właściwa kolejność: 25.02.14, 18:53
                  Gdybym przeczytała wcześniej post Anetchen to nie musiałabym już pisać 😊! Robię dokładnie jak Anetchen, słowo w słowo. Nawet z tymi rogami tak robię 😊
            • ella_nl Re: Przepis poproszę... 25.02.14, 18:50
              Sos, makaron (nie gotuję) na to mięso, makaron, sos, pieczarki lub mięso, makaron, sos, ser żółty. Sosu daj na cały makaron to będzie mięciutki. Zawsze na spód daję sos.
              Smacznego 😊
              • ciepla.kawa Re: Przepis poproszę... 25.02.14, 20:02
                Super, już wszystko wiem. Dziękuję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka