Gość: dorotka IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 16:47 takie na bazie majonezu + smietany ew. jogurtu naturalnego, do jaj, wędlin, miesiwa... prosze o przepisy; Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: sosy na stół wielkanocny 06.04.04, 16:49 można zapodać jogurt+majonez+ogóreczek kiszony w drobna kosteczkę lub grzybki z octu też w kosteczkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: sosy na stół wielkanocny IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 17:24 a, jeszcze jedno: najlepiej zeby byly kolorowe :) w mojej rodzinie na stole wielkanocnym od zawsze gosci sosik chrzanowy (majonez+ jogurt + chrzan - chyba w rownych czesciach) pycha, al e postanowilam wprowadzic innowacje i podac kolorowe sosy wlasnie, bede teraz improwizowac i prosze powiedzcie co o tym sadzicie :) 1. sosik zielony - majonez + jogutr + szpinak rozmrozony, pieprz, sol, a moze by tak troche czosneczku zmiazdzonego... 2. sosik czerwony - baza jw. + keczup, czerwona papryka sproszkowana... 3. sosik żólty - curry + żółtko na twardo od wiejskiej kury :)) Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: sosy na stół wielkanocny 07.04.04, 11:07 Do czerwonego daj mniej jogurtu, i dolej troszke brandy. Nadaje intrygujacego posmaku. Co do zielonego, mam watpliwosci, czy nie wyjdzie za wodnisty. Ale czosnek koniecznie, bez tego szpinak bedzie mdly. I moze troche galki muszkatalowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: sosy na stół wielkanocny IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 07.04.04, 12:10 sos zielony - jak wyzej . Lecz zdecydowanie nie ze szpinakiem - swieza kolendra. Z jogurtem, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: sosy na stół wielkanocny 07.04.04, 11:21 Jakkolwiek nie sos, ale purpurowa ćwikła z chrzanem też się ładnie prezentuje. Co do sosu zielonego: odwróć proporcje: dokładnie odsączony i odparowany szpinak + majonez (a może chrzan? :)) ja jeszcze sypnąłbym marynowanego zielonego pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: sosy na stół wielkanocny 06.04.04, 20:49 Według mnie najbardziej wielkanocnym z wielkanocnych sosów do wędlin, mięs na zimno i jajek jest sos chrzanowy, tzn. świeżo starty chrzan wymieszany w dowolnych proporcjach z sokiem z cytryny, śmietaną i posiekanym drobno jajkiem na twardo. Do tego trzeba dodać odrobinkę cukru i sos gotowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: sosy na stół wielkanocny IP: *.proxy.aol.com 06.04.04, 21:20 www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/?id_kat=9 Odpowiedz Link Zgłoś
zyglis Sos polski Wielkanocny 07.04.04, 11:44 Proponuję ten tradycyjny sos. Składniki: 250 ml śmietany, 3 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka tartego chrzanu, sól, pieprz, cukier, sok z pół cytryny. Wykonanie: żółtka jajek rozetrzeć z sokiem cytryny, dodać śmietanę i pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, na końcu dodać posiekane białka z ugotowanych jajek, wymieszać. Gotowy sos odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Podawać do jajek ugotowanych na twardo, wędlin i zimnych mięs. Polecam ten sos. Jest naprawdę pyszny. Życzę smacznego i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Sos polski Wielkanocny IP: *.zefa.pl 07.04.04, 12:37 Podoba mi sie tylko ten sok z cytryny, i to w takich ilosciach..... Co on ma dawac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Sos polski Wielkanocny IP: *.osk.pl / *.osk.pl 07.04.04, 17:01 Potwierdzam-'polski'jest pyszny, można zamiast koperku dać pietruszkę i korniszona, warunek-wszystko drobniutko posiekane; ma lekko kwaskowaty smak i wspaniale pasuje do pieczonych mięs, jaj i galarety. I jeszcze orzechowy-10 dag drobno posiekanych orzechów włoskich, jogurt naturalny, 4 łyżki oliwy, ząbek czosnku rozgnieciony +sól i pieprz/część orzechów można przyprażyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Sos polski Wielkanocny IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.04, 20:27 o rany ale mam inspiracji, dzieki i prosze o jeszcze!! Odpowiedz Link Zgłoś