Dodaj do ulubionych

krem do tortu

06.11.10, 13:44
chce zrobic tort na urodziny corki wg przepisu Wiedzmy30

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1880721,2,21,walentynki.html
fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,91412729,91412729.html#
Przepis przewiduje robienie kremu z 2(!) kostek masla - raczej nie moja bajka.
Myslalam o przelozeniu biszkopta stabilizowana bita smietana, ale nie jestem pewna czy nie klapnie pod ciezarem gornej warstwy.
Robil ktos cos podobnego?

A moze macie sprawdzony przepis na lekki i nie za slodki krem?

Slicznie dziekuje :)
Obserwuj wątek
    • Gość: pasqda Re: krem do tortu IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.10, 14:09
      Kremy do tortów robię zwykle z ubitej kremówki wymieszanej z musem z owoców lub wprost z domowym dżemem, bo nie lubimy za słodko ani za ciężko, a dla spokojności :) dodaję trochę rozpuszczonej żelatyny do masy. W twoim przypadku najwyżej poczekałabym trochę z dekorowaniem aż masa lekko zastygnie, bo jak od razu po przełożeniu obciążysz górę, to faktycznie mogłoby się ugiąć.
    • horpyna4 Re: krem do tortu 06.11.10, 15:40
      Jeżeli zrobisz krem ze śmietanki tortowej UHT 36%, to nie trzeba niczym stabilizować. Jest sztywny i nie klapnie, można też wyciskać z niego wzory szprycą.

Ważne, żeby śmietanka była dobrze schłodzona, bo inaczej może zrobić się masło. Przed ubiciem należy spróbować, bo bywa bardziej lub mniej słodka (ale nie kwaśna) i w zależności od tego dodać odpowiednią ilość cukru-pudru. Ale nie za dużo, naprawdę odrobinę.
    • linn_linn Re: krem do tortu 06.11.10, 17:26
      Jesli sa ochotnicy do przetestowania :), to moge wstukac tluamczenie prostego kremu Rocher:
      www.misya.info/2010/10/28/crema-rocher.htm
      • aka10 Re: krem do tortu 06.11.10, 17:30
        Linn, czy ta nutelle da sie zastapic czym innym?
        • linn_linn Re: krem do tortu 06.11.10, 19:16
          To jest wersja z nutella innego kremu: z biala czekolada
          Krem z biala czekolada:
          freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=5941081
          150 g bialej czekolady plus 100 g smietany / stopic w wodnej kapieli /
          pol paczki wafli orzechowych pokruszonych / trzeba dobrac ilosc na oko: paczki sa rozne /
          garsc siekanych orzechow laskowych
          wymieszac i ostudzic
          dodac 2-3 lyzki bitej smietany
      • rozyczko Re: krem do tortu 06.11.10, 21:15
        linn_linn - uwielbiam nutelle, ale jakos z tym czekoladowym biszkoptem wydaje sie za "bogata". Marzy mi sie cos lzejszego i dlatego pomyslalam o tej bitej smietanie
        • linn_linn Re: krem do tortu 07.11.10, 07:47
          W takim razie radze Ci zrobic krem z mascarpone i skondensowanego mleka: prosty, szybki i lekki. Mozna go podzielic na czesci i dodac kakao.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79072507,79074312,0,2.html?v=2
          • rozyczko Re: krem do tortu 07.11.10, 12:39
            podoba mi sie tez przepis! Uwielbiam oba skladniki tego kremu:)
          • rozyczko Re: bardzo slodki jest ten krem? nt 07.11.10, 20:51
    • zetka50 Re: krem do tortu 06.11.10, 17:31
      Od lat robię ten krem jest pyszny:
      3 jaja,
      4 łyżki cukru,
      cukier wanilinowy,
      Ubić mikserem na gęstą masę.Do garnka wlać 1/3 szklanki mleka i do zimnego tą masę wlać.Zagotować ciągle mieszając drewnianą łyżką.Wystudzić.
      Pół kostki masła i pół margaryny rozetrzeć mikserem,powoli wlewać masę jajeczną.
      Na wierzch torciku sypię płatki migdałów prażone na patelni z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką masła,aż zrobią się złote.Wystudzić i posypać biszkopt posmarowany kremem.Polecam.
      Robię ten torcik na każde urodziny i święta.Rodzinka sobie zażyczyła:)
    • rudyocicat Re: krem do tortu 06.11.10, 17:52
      rozyczko ale ten tort serce piękny:) nawet z 3 margarynami bym zjadła:)
      • wiedzma30 nie 07.11.10, 00:51
        Nie uzywam margaryny, fuj!
    • wiedzma30 Re: krem do tortu 07.11.10, 00:50
      >Przepis przewiduje robienie kremu z 2(!) kostek masla

Straszne? ;) Zobacz ile to jest objetosciowo - 2 kostki masla. Wcale nie za duzo... Jezeli ma sie do "przesmarowania" dosc duzy i wysoki tort. A w dodatku trzeba dosc solidnie posmarowac caly tort dokola, zeby czekoladki trzymaly sie rowno, a nie "faliscie".
      Ot i cala tajemnica "ogromnej" ilosci masla.

-------------
      Legenda o smoku uczy, że nie należy zaspokajać głodu byle baranem ;)
      • rozyczko Re: krem do tortu 07.11.10, 12:37
        Wiedzmo kochana :-D te 2(!) kostki masla to nie ze starchu :)
        Na zdjeciu (PIEKNE) widze, ze tort jest wysoki i porzebuje sporo kremu, tyle ze ja nie przepadam za "ciezkimi" kremami, a niestety z 2 kostek masla puchu nie ukreciesz ;-)

A tort jest przepiekny!
        • wiedzma30 Re: krem do tortu 07.11.10, 13:49
          Oczywiscie ze ukrecisz maslo na puch :) innego nie daje do tortow.

Dzieki!
          • linn_linn Re: krem do tortu 07.11.10, 14:35
            Moim zdaniem to kwestia smaku. Niektorzy nie znosza takich kremow: ja do nich naleze. M.in. z tego powodu wole torty wloskie / innym jest wyjatkowo puchaty biszkopt /. Moim zdaniem maslany krem "zabija" kazdy tort.
            • rozyczko Re: ot to! 07.11.10, 15:39
              ale i tak slicznie dziekuje za przepis :)
            • horpyna4 Re: krem do tortu 07.11.10, 21:09
              Jeżeli masło utrze się "na puch" z bardzo gęstym budyniem, to krem przypomina trochę bitą śmietankę i wcale nie jest maślany w smaku. Kiedyś robiłam torty właśnie z takim kremem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka