Gość: mirabela IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 23:24 mam w szkole konkurs na obento (japoński lunch do pracy) macie jakies pomysły? aha musi być "tematyczne" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: H.P. Re: obento IP: *.proxy.aol.com 07.04.04, 23:50 www.miyoshino.com/undoukai2001.html Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: obento 22.04.04, 18:19 Gość portalu: mirabela napisał(a): > mam w szkole konkurs na obento (japoński lunch do pracy) I do szkoly tez :) Podstawą obento moze być ryz. Ugotowany na "gesto" tzn. nie plukany. jest wtedy dosc klejacy latwo go jesc paleczkami. Do tego - wszelkie mieso, pokrojone w drobne kawalki, warzywa i owoce. Moze byc np. omlet, usmazony i wykrojony w konkretny ksztalt. Calosc ukladamy w spojny wzoren, powiedzmy ryz z przyprawami na gorze jako iebo, kurczaka z curry na dole jako ziemie, na wierzchu kwiatki z marchewek, papryki, ogorka i kukurydzy i motylki podobnie. Ja raz zrbilam obeznto na slodko - z ryzu, bananow, jablek i sosu wisniowego. Wyszlo calkiem - calkiem. Oczywiscie,jesli kupisz np. nori czy wasabi to obento bedzie bardzoej "sugestywne" ;) A tak z czystej ciekawosci - skad wzial sie u Ciebie w szkole pomysl na taki wlasnie konkurs?? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabela Re: obento IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 18:20 dzięki za pomysły, Saiss :) > A tak z czystej ciekawosci - skad wzial sie u Ciebie w szkole pomysl na taki > wlasnie konkurs?? mam zajęcia z Japończykiem "Język i kultura Japonii" i tak sobie umilamy poniedziałkowe poranki... Odpowiedz Link Zgłoś