Dodaj do ulubionych

Gram flour :/

14.12.10, 19:36
Nie wiem jakim cudem, ale przytargałam z zakupów kilogram mąki "gram flour", musiałam się pomylic w supermarkecie albo zagadać i widocznie złapałam ją z półki zamiast pszennej. Skoro już stałam się jej posiadaczką, chciałabym ją jakoś wykorzystać. Wyczytałam, że to mąka z ciecierzycy. Znacie jakieś zastosowania tego ustrojstwa?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:01
      Sa przepisy w galerii potraw.
      • asiakusy Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:09
        na pewno możesz ją wykorzystać do słodyczy indyjskich, do pakor i w ogóle do "tej" kuchni, przepisów szukaj też pod hasłem "besan", no i GP to jak najbardziej trafny kierunek poszukiwań też :)
        • nexstartelescope Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:13
          Ale mi nie działa wyszukiwarka :( Kolejny powód, żeby się wziąć za naprawienie tego problemu, bo zbieram się już od miesięcy, ehh...
        • asiakusy Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:13
          aha, i u nas w domu trzyma się ją w lodówce, choć jeśli u Ciebie teraz jest zima, to może nie trzeba aż tak :)
          • nexstartelescope Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:17
            A dlaczego w lodówce? :> W sklepie stała normalnie na półce, z innymi mąkami... Chociaż to może tak jak z jajkami - w sklepie trzyma się na półce, w domu w lodówce ;)
          • asiakusy Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:19
            to podpytam i wyszukam, i zdam Ci tu relację, tylko, że jutro będę mogła przysiąść na dłużej :)
            niedawno jadłam halwę z tej mąki (czy z tą mąką) i była bardzo dobra
            • asiakusy Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:24
              nie wiem, może dlatego, że ona jest taka "bogata" i może zmienić szybko smak, szczególnie w gorącym klimacie, no i chroni się też wtedy przed robaczkami
              ale w sklepach też nie jest w lodówce :)
              • linn_linn Re: Gram flour :/ 15.12.10, 09:32
                We Wloszech tez ja trzymaja na polce.
    • izabelski Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:24
      wg. Madhur Jaffrey, bardzo ja cenie jako autorke hinduskich przepisow, probowalam inne (mam jej jedna ksiazke) wiec wydaje mi sei, ze beda smaczne

Chickpea flour pancakes
      This is a delicious savory pancake recipe served with Indian meals as a bread alternative.

Ingredients
      140g/5oz/ chickpea flour, sifted

½ tsp salt

½ tsp cayenne pepper

½ tsp ajwain seeds

1 small red onion, very finely chopped

4 fresh hot green chillies, very finely chopped

5 garlic cloves, peeled and very finely chopped

2 tbsp very finely chopped, fresh green coriander

about 3 tbsp vegtable oil

Preparation method
      1.Put the chickpea flour into a large mixing bowl. Slowly add 250ml/9fl oz water, mixing with a wooden spoon to make a smooth batter. Add the salt, cayenne pepper, ajwain seeds, onion, ginger, chillies, garlic and coriander. Stir and set aside for 15 minutes.

2.Smear a large, wide, non-stick frying-pan with 1 tsp of the oil and set over a lowish heat. When very hot, stir the batter and pour about 55ml/2fl oz on to the centre of the pan. Quickly tilt the pan in all directions as you would for a crêpe, spreading the batter to make an 18-19cm/7-7½in pancake.

3.Cover and cook for 3 minutes or until the pancake is reddish-brown at the bottom. Dribble another tsp of oil around the edges of the pancake. Turn the pancake over and cook, uncovered, for a further minute or until golden. Remove from the heat and keep covered between 2 plates. Repeat with the remaining batter. Always remember to stir the batter before you use it. (leftover batter may be covered, refrigerated and re-used).

• nexstartelescope Re: Gram flour :/ 14.12.10, 20:35
        Dzięki, chyba wypróbuję ten przepis, tylko skąd ja wezmę nasionka tego "ajwanu"? Poszukam w hinduskich sklepach, albo spróbuję bez. Nie wiem nawet, jak to smakuje, więc nie mam pomysłu na zamiennik. Ale przepis ogólnie wydaje mi się ciekawy i idzie do wypróbowania :)
        Asiu, nie zawracaj sobie gitary, widzę, że w angielskim google jest cała masa przepisów z wykorzystaniem tej mąki, coś tam znajdę ;)
        • Gość: pasqda Re: Gram flour :/ IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.10, 21:09
          Ajwan np. tu:

allegro.pl/aidzwan-ajwain-30g-od-skworcu-super-sprzedawcy-i1264415970.html

A na wyszukiwarkę inna przeglądarka:)
          • izabelski Re: Gram flour :/ 15.12.10, 15:50
            ma fajna nazwe po polsku
            aminek koptyjski
            magianatury.com/?p=353
    • Gość: Paweł Re: Gram flour :/ IP: *.13.gr6.adsl.brightview.com 17.12.10, 01:27
      to ustrojstwo to wspaniała mąka uzywana głownie w kuchni indyjskiej mająca bardzo wiele zastosowani np. proste szybkie i bardzo pozywne danie zwane Onion Bhajis
      7 ziemniaków pokrojonych jak na cienkie frytki a nastepnie poszatkowanych na dość drobne plasterki (0.5x0.5x0.2mm)do tego 3 cebule również poszatkowane do tego około 500- 700ml wody,następnie około 3łyżeczek sproszkowanego chili (można więcej jak ktoś lubi pikantne potrawy) 1 łyżka kminu rzymskiego(mielonego) i jesli sie ma łyżka nasion kminu oraz dość ważne mielony kardamon tez koło łyżki, trochę soli do smaku na koniec dodajemy gram flour tyle aby po wymieszaniu powstała dość klejąca papka smażymy to na głębokim oleju najlepiej we frytkownicy (oryginalnie nabiera drobne porcje ręką i wrzuca na rozgrzany olej ja polecam dozować łyżka)

to jest wersja wegetariańska można do tego wkroić trochę piersi z kurczaka też jest bardzo dobre szczerze polecam
      P;
      • nexstartelescope Re: Gram flour :/ 17.12.10, 11:28
        Ciekawy przepis, ale te trzy łyżki chilli zdecydowanie redukuje, mięczak ze mnie ;)
        • mhr-cs Re: Gram flour :/ 17.12.10, 11:52
          taka tajemnica tej maki
          mozna by napisac po polsku,
          zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/skladniki/maka-z-ciecierzycy-1454.html
        • Gość: Paweł Re: Gram flour :/ IP: 91.125.83.* 17.12.10, 18:11
          tego chili nie czuć tak bardzo ja podałem taką łagodniejszą wersje, zapominałem napisać w przepisie o soku z połowy cytryny
          • izabelski Re: Gram flour :/ 18.12.10, 01:03
            zgadzam sie, podczas glebokiego smazenia ostrosc chilli mocno lagodnieje
            • Gość: asiakusy Re: Gram flour :/ IP: 59.103.222.* 18.12.10, 10:18
              Eee, chyba jednak trochę zależy ile się czili doda :) gdy byl ramadan, codziennie to się u nas jadło na iftar i jednak bylo super-hiper-ostre :) bo czili zielone świeże, i jeszcze czerwone sproszkowane czili, i płatki. Nie ma mocnych, nawet jak trochę mocy straci przy smażeniu ;) Ale rzecz gustu. Bo dla niektórych amatorów zanurzaliśmy w tym cieście całe zielone czili (dla mnie to jednak hardkor).
    • ampolion Re: Gram flour :/ 17.12.10, 18:27
      Gram flour recipes:
      www.google.com/#sclient=psy&hl=en&q=gram+flour+recipes&aq=1&aqi=g4g-o1&aql=&oq=&gs_rfai=&pbx=1&fp=ca05a7bb65e82229
      • nexstartelescope Re: Gram flour :/ 17.12.10, 18:30
        Uwielbiam forumowiczów, którzy czytają tylko pierwszy post i natychmiast wklejają link do google :P Napisałam już, że wyguglałam sobie przepisy :P
      • ampolion Re: Gram flour :/ 17.12.10, 18:57
        N.p.:
        indianfoodrecipes.info/findrecipe.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka