marys-ar155 09.10.06, 20:02 Muszę wymienić tarcze hamulcowe w mojej belli , czy ktoś może stosował lub zna opinie o tarczach Mikoda? Proszę o opinie. www.mikoda.pl/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aquarius01 Re: tarcze hamulcowe 09.10.06, 20:25 Używam w swojej AR całego kompletu Mikoda w wersji nawiercanej w połączeniu z klockami Ferrodo Premiere i sprawują się super. Po przejechaniu ok 5000 km nie mogę powiedzieć złego słowa a trafiałem już na różne warunki. Nic nie piszczy, nic nie bije, hamuje doskonale, praktycznie nie widać zabrudzenia na felgach zarowno po klockach jak i scierających się tarczach. Jednym słowem mogę polecić z czystym sumieniem, mimo, że spotkałem się ze zdaniem, że to "złom" ;) - mam zgoła inne odczucia. Odpowiedz Link
maliek Re: tarcze hamulcowe 10.10.06, 13:45 Mam zamiar kupić te tarcze. Powiedz mi czy jest duża róznica w hamowaniu na tych tarczach w porównaniu do tarcz gładkich podczas normalnej eksploatacji? Odpowiedz Link
aquarius01 Re: tarcze hamulcowe 11.10.06, 10:59 Nie mam porównania - poprzedni komplet tarcz był już zużyty jak kupowałem samochód, więc praktycznie nie jestem w stanie stwierdzić organoleptycznie jakie są różnice między tarczami "gładkimi" a nawiercanymi a jedynie między zużytymi a nawiercanymi a to chyba nie oto chodzi. Nawiercenia i frezowanie powierzchni na pewno mocno wpływa na chłodzenie tarcz, odprowadzanie gazów oraz ich masę (i głównie na te parametry są właśnie stosowane). Mogę powiedzieć tylko tyle, że sprawują się doskonale i auto hamuje jak wściekłe, żadnego piszczenia, drżenia kierownicy, przegrzewania się, brudzenia nie ma, co jest dowodem na to, że są wykonane dobrze i z dobrego materiału, więc stosunek jakości do ceny jest bardzo korzystny. Ja jestem zadowolony, że wybrałem te tarcze i spokojnie mogę polecić je wszystkim, którzy zamierzają dokonać wymiany tarcz hamulcowych. Odpowiedz Link
maliek Re: tarcze hamulcowe 11.10.06, 11:24 Dzięki za informację. Mnie MIKODA przekonuje ceną i dobrą opinią mechaników u których pytałem się o te tarcze. Odpowiedz Link
marys-ar155 Re: tarcze hamulcowe 10.10.06, 18:29 Dzięki za opinie, właśnie zastanawiałem się nad tymi nawiercanymi i ich trwałością, na pewno klocki też mają tu duże znaczenie. Odpowiedz Link
selespeed1 Re: tarcze hamulcowe 10.10.06, 21:07 Też jestem na etapie zakupu przednich tarczy, ale skuszę się na EBC turbo groove.Ponoć niezłe... Odpowiedz Link