Dodaj do ulubionych

Jak zemleć mak bez maszynki?

IP: *.barn.cable.virginmedia.com 19.12.10, 17:30
Nie mam tradycyjnej maszynki do mielenia, nie mam też makutry, mam tylko blender i to gó....any. Da radę ? Namoczyć wcześniej, czy na sucho? Chodzi o biały mak, jesli to ma jakieś znaczenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: 178.73.50.* 19.12.10, 18:18
      Mam ten sam problem. Nigdzie nie mogłam dostać maku mielonego. W ubiegłych latach był sprowadzany z Czech. Tak sobie myślałam, że może mak najpierw trochę pogotuje a później blenderem ręcznym {żyrafą] trochę zmiksuję. Czy tak można, nie wiem.
      • marciasek Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 19.12.10, 18:42
        czarny mielony jest w Auchan, ale z białym kłopot :(
        • Gość: becia Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: *.kaskada.net 19.12.10, 19:34
          Miałam ten sam problem. Namoczyłam mak, ugotowałam i potraktowałam blenderem. Może nie był idealny, ale dało się upiec całkiem smaczny makowiec. Innym razem zmieliłam suchy mak w młynku do kawy, ale mi wysiadł (młynek, nie mak), a potem ugotowałam - też dało radę. Najgorszym pomysłem było kupienie gotowej masy z firmy helio - w środku jakaś nieapetyczna, brunatna maź. Więc radzę próbować zrobić samemu.
    • Gość: aqua48 Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: 77.236.25.* 19.12.10, 22:16
      Ja mak gotuję na wolnym ogniu, w mleku, długo, aż można go rozetrzeć palcami (niestety wymaga stania przy rondlu i mieszania, bo się przypala). Myślę, że taki dobrze rozgotowany można spokojnie rozbić małymi partiami blenderem. Masa makowa helio jest moim zdaniem niezła, to brunatne na wierzchu odlewam i reszta jest dobra. No chyba, że jakaś przedatowana puszka Ci się trafiła. Natomiast bakalland wywaliłam bo dowalili tyle jakiegoś śmierdzącego olejku migdałowego, że nie mogłam jej użyć do niczego.
    • Gość: anka Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: *.range86-146.btcentralplus.com 20.12.10, 07:21
      No to podpowiem Wam dobry, sprawdzony osobiscie kilkakrotnie sposob - mozdzierz! ;-) Tak jak Wy probowalam blenderem mielic i suchy, i gotowany, i efekty byly rozne, ale dalekie od zadowalajacych... No i ktoregos dnia pomyslalam, ze sprobuje z tym mozdzierzem; w koncu ma takie rowki na sciankach jak makutra, nie? Tzn. ten ktory ja mam, bo wiem, ze sa rozne (mam tez gladki). No i efekt byl super! Dokladnie roztarty mak. Fakt, troche to czasochlonne, ale naprawde warto. Zreszta zawsze mozna poprosic meza/kolege/kogokolwiek o pomoc... ;-)
    • linn_linn Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 09:55
      Jak zwykle post na temat.
      • mhr-cs Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 10:05
        linn_linn napisała:

> Jak zwykle post na temat.

jest maszynka do mielenia maku,
        moim bledem bylo napisanie tradycyjna
        ktora u nas znana,
        ja zapronowalam zrobic
        ta do mielenia miesa,
        nie widze problemu,
        mozliwe jak go ktos szuka?
        • linn_linn Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 11:31
          Maszynka do mielenia miesa to maszynka tradycyjna. Naprawde nie rozumiesz postow czy tylko udajesz?
          • mhr-cs Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 11:37
            jak widze to zle czytacie ,
            jest specjalna maszynka
            do mielenia maku,
            o taka chodzi i nic wiecej,
            macie jeszcze inny problem
            to tez wyjasnie,jak mozliwe
            • Gość: aqua48 mhr-cs! IP: 77.236.25.* 20.12.10, 12:57
              Jagna napisała: Mam tylko blender. Słowo TYLKO oraz pytanie jak zemleć mak BEZ maszynki, oznacza, że nie posiada żadnej innej maszyny w tym również do mięsa. Rozumiemy wszyscy, że jesteś od dawna poza krajem, w innym obszarze językowym, ale przed napisaniem czegoś zastanów się co chcesz napisać i o co w zdaniu ma chodzić. Będzie nam wszystkim łatwiej! Bo nawet stary belfer, jak ja, który niejedną wypowiedź dysgraficzną i dyslektyczną w obcym języku rozszyfrowywał głowiąc się co autor miał na myśli, ma kłopoty ze złapaniem sensu niektórych Twoich postów:)
              • mhr-cs Re: mhr-cs! 20.12.10, 14:52
                Gość portalu: aqua48 napisał(a):

Jagna napisała:
                Nie mam tradycyjnej maszynki do mielenia
                nie napisala do czego,moze maku?
                co nie znaczy ze nie ma
                tej do mielenia miesa?
              • znana.jako.ggigus jest jeszcze maszynka do maku 20.12.10, 15:48
                tobie tez przypominam, chociaz wybuch forumowy juz nastapil.
                Dosc popularna jest ta maszynka tradycyjna do mielenia maku w Niemczech, skad klika mh-crs
            • qubraq Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 13:13
              mhr-cs napisała:

> jak widze to zle czytacie ,
              > jest specjalna maszynka
              > do mielenia maku,

Poki nie kupilem sobie Brauna Multiquicka MR 5550 to ucieralem mak wlasnie w takiej specjalnej austriackiej maszynce do maku jeszcze sprzed I Wojny - po mojej babci;
              przyznam sie ze nigdy mi nie przyszlo do glowy zeby ucierac mak w mojej też przedwojennej maszynce do mielenia mięsa choc w zestawie sitek jest takie sitko z malymi otworkami - to pewnie jest wlasnie do maku :-)
              Ostatnio do kutii uzywam masy makowej Prospony - jest lepsza niz Bakalland;
              Mhr, pzdr :-)
              • qubraq Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 13:19
                Oj, dziewczyny, nie złoście sie na naszą Mhr, Świeta za pasem - bądźcie życzliwe Jej, Ona nie jest perfidna lecz po prostu po babsku troche roztrzepana - bądźcie miłosierne i uśmiechnijcie sie do Niej, Jej też to jest potrzebne a takie to przecież proste, czyż nie? :-)
                • Gość: aqua48 Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: 77.236.25.* 20.12.10, 15:19
                  Ani się nie złościmy, na mhr- cs, ani nie podejrzewamy o perfidię, wręcz przeciwnie, rozumiemy, że ma kłopoty językowe, tylko baaaardzo prosimy o trochę zastanowienia nad klawiaturą. Pół minuty. Przed Świętami też :) A wszystkim (w tym sobie) życzymy jasnych i przejrzystych wpisów!
          • znana.jako.ggigus jest jeszcze maszynka do maku 20.12.10, 15:47
            jak najbardziej tradycyjna.
            Ja tez zrozumialam, ze pytajaca nie ma tradycyjnej maszyny do mielenia maku.
            Bo ja mam i moge pozyczyc:)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.10, 16:19
      Można kupić mak suchy, zmielony. Widziałam np. w Auchan w Wwie. www.tortownia.pl/src/art/duze/bm_mak_mielony.jpg Wykorzystywałam go do makowca w zeszłym roku, jest bardzo dobry. Na opakowaniu jest też przepis na masę makową.
      • Gość: Jagna Re: Jak zemleć mak bez maszynki? IP: *.barn.cable.virginmedia.com 20.12.10, 16:32
        Dziękuję wszystkim za odzew. Rzeczywiście, powinnam uściślić. Mówiąc, że nie mam tradycyjnej maszynki, chodziło mi o taką do mięsa ( u mnie w domu używało się jej również do mielenia maku, sera i innych rzeczy), nie przyszło mi do głowy, ze są też specjalne maszynki do maku.
        Dziękuję za propozycje pożyczenia maszynki i zakupu mielonego maku w Auchan, tudzież masy makowej - niestety nie mieszkam w Polsce i nie kupię tu tych produktów, to,że kupiłam mak i tak graniczy z cudem (i to biały, bo o czarnym nie słyszeli) :)
        Spróbuję zemleć mak blenderem, wcześniej go ugotuję, tak jak ktoś wyżej radził. Nic lepszego nie wymyślę. Dziękuję za odzew.
        • ivis Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 20.12.10, 17:52
          witaj
          podejdź do piekarni lub cukierni gdzie PIEKĄ ciasta a nie tylko sprzedają i poproś o zmielenie. zrobią to za grosze.
          Ja tak robię już od lat.
    • chili_4 Re: Jak zemleć mak bez maszynki? 21.12.10, 19:17
      Mialam ten sam problem i sprobowalam recznym blenderem Braun(600 W).Spokojnie mozna rozbic mak,robi sie bialy jak po zmieleniu w maszynce.Pozdrawiam swiatecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka