Dodaj do ulubionych

mięso peklowane

IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.10, 07:44
w poniedziałek posypałam mięso solą 2gr na kg mięsa dziś gdy to mięso obracałam sprawdzilam jego słoność nic nie słone a przed daniem przypraw trzeba je umyć czy mięso peklowane soli się dodatkowo zwykłą solą
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: mięso peklowane IP: 82.139.156.* 22.12.10, 09:02
      Trzeba jeszcze dodatkowo posolić.
    • mhr-cs Re: mięso peklowane 24.12.10, 13:42
      młoda kucharka

dobre mieso peklowane
      nie potrzebuje innej soli,
      warto tylko poznac
      ile tej soli na jaka ilosc miesa
      i ile dni masz zamiar peklowac?
      nic wiecej,
      • krzy-czy Re: mięso peklowane 24.12.10, 13:53
        mięso peklowne sie nie soli.
        mięso peklowane sie PEKLUJE.
        • Gość: gosc Re: mięso peklowane IP: 82.139.156.* 24.12.10, 15:32
          o jakie mięso peklowane chodzi ?? bo nie rozumię .przeciesz mieso kupuje sie surowe, dodaje sie sol peklowa lub peklowit i dopiero na tym etapie sie mieso pekluje.?????
    • wnuczek24 Re: mięso peklowane 24.12.10, 21:43
      młoda kucharka co to za jednostki "gr"? Grosze, gramy, dekagramy. Przy peklowaniu na sucho, takie zapewne zastosowałaś stosujemy ok. 18g (gram) soli peklującej (peklosól, sól+nitryt) na 1 kg (kilogram) mięsa.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: mięso peklowane 24.12.10, 22:02
        Wnuczku ogólnie masz rację. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Dlaczego uważasz, że tylko nitryt, można również stosować saletrę potasową. Dajemy wtedy 20 gr na 1 kg soli niejodowanej. Taką mieszankę stosujemy do peklowania mięsa. Do peklowania na sucho używamy od 15 do 22 gr na 1 kg mięsa w zależności od przeznaczenia. Do peklowania na mokro używamy takiej mieszanki 8 dkg do 12 dkg na 2,5 kg mięsa na 1 litr wody.
        Do peklowania nastrzykowego stosujemy roztwór 8g takiej mieszanki na 100 ml wody w stosunku 5-10 % wagi mięsa.
        Szczegóły mogę podać do indywidualnych potzreb.
        pozdrawiam serdecznie i świątecznie
    • wnuczek24 Re: mięso peklowane 25.12.10, 09:36
      Jarku popełniłeś taki sam błąd jak Młoda Kucharka. Nie "gr" - grosze tylko "g" - gramy.
      Przy stosowaniu mieszaniny sól + saletra. Należy odpowiednio wydłużyć czas peklowania aby mogły zadziałać bakterie nitryfikacyjne. W przypadku nitrytu czas peklowania może być krótszy. Co do ilości podałem "ok. 18g" czyli podobnie jak Ty.
      • Gość: młodam kucharka Re: mięso peklowane IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 15:15
        peklowałam na sucho w przepisie było na kilogram mięsa 2g soli peklującej, peklować 4-5 dni po tym czasie mięso umyć natrzeć przyprawami i upiec robiłam tak pierwszy raz dosoliłam mięso przed pieczeniem bo zdecydowanie byłoby niesłone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka