Dodaj do ulubionych

Tapioka - co z niej?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.04, 00:16
Byłam dziś w osławionym wrocławskim Epi. Widziałam tam, oprócz innych cudów,
tapiokę. Oświećcie mnie proszę czy ta mąka - o ile to mąka - ma w sobie
gluten? Jest tu wśród nas jakiś lekarz, dietetyk;)? Pytam, bo moje dziecko to
alergik i tak się zastanawiam, czy z tego wyszedłby jakiś chlebek? Tak po
zmieszaniu z mąką gryczaną, kukurydzianą, czy ryżową. Co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Tapioka - co z niej? 17.04.04, 00:39
      nie wiem czy tapioka zawera gluten, ale wczoraj przeczytalam w gazecie, ze
      tapioka jest bogatym zrodlem calcium, a do tego - jak twierdza naukowcy z
      Newcastle Univesity - cassava, roslina z ktorego sie ja produkuje, zawiera
      substancje ,ktore pomagaja zabic komorki rakowe.
      Ja pamietam fajny przepis: tapioke mozna gotwac na mleku, zwyklym lub sojowym a
      potem wkroic pomarancze! Yammy!
    • Gość: Pichciarz Re: Tapioka - co z niej? IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 02:32
      Nie wiem czy znasz angielski, ale na tej stronie tapioka figuruje na liście
      produktów bezglutenowych.

www.peter-thomson.co.uk/glutenfree/Food_from_plants.html
      • Gość: Agusia Do Pichciarza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.04, 11:43
        Pichciarz - serdecznie dziękuję. Angielski jak już pisałam nie najlepszy, ale
        wieczorem przysiądę przed ekranem i spróbuję dokładnie zgłębić tę wiedzę. Jeśli
        będę mieć problem ... pozwolę sobie zgłosić się do Ciebie.
        • Gość: P. Re: Do Pichciarza IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 15:47
          Bardzo proszę. Doskonale rozumiem problem żywieniowy choć go nie mam. Na tamtej
          liście są właśnie produkty bezglutenowe, watro wiedzieć.
          • jottka apropo 17.04.04, 20:39
            diet bezglutenowych, to są po polsku też, tu masz dwie

zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/foods/diets/?f=d1
            www.glutenex.com.pl/gtxl05.html

a tapioka wszędzie figuruje jako pożądany składnik dla bezglutenowców
          • Gość: Agusia POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.04, 00:33
            Pichciarz, wciągnęła mnie ta strona na całego! Tam są przepisy na chlebki
            bezglutenowe a to właśnie to, czego ostatnio szukam dla Jaśka. Ale mam pytanie:
            co to jest ten "cream of tartar" do cholery? Nie mogę tego zgryźć! Jak bym się
            za to nie wzięła wychodzą bzdury a tam prawie w każdym przepisie to jest. To
            pewnie jakiś idiom albo coś czego u nas nie ma. Jeśli tego tu nie mamy to podaj
            może jakis zamiennik.
            • Gość: Agusia Re: POMOCY!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.04, 00:39
              Sorry za cholerę - wyrwała mi się...
            • Gość: P. Re: POMOCY!!! IP: *.proxy.aol.com 18.04.04, 00:58
              Cream of tartar jest skadnikiem proszku do pieczenia: c. of t. + soda do
              pieczenia = proszek do pieczenia. Jeśli c.of t. i soda są razem w przepisie
              można to zastąpić proszkiem.
              Przeliczenie: 1/4 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki c.of t. = 1 łyżeczka proszku
              (wiem, matematycznie nie wychodzi; w innym miejscu podali 3/5 łyżeczki c.of t.).
              Chodzi chyba o efekt.
              • Gość: P. Re: POMOCY!!! IP: *.proxy.aol.com 18.04.04, 01:36
                Nie pamiętam czy w przepisach wspomnieli, ale bezglutenowa jest także mąka z
                kasztanów jadalnych. O ile wiem, popularna we Włoszech, może tamtejsi forumowcy
                więcej o niej wiedzą.
              • Gość: Agusia Dziękuję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.04, 01:42
                No nasz proszek odpada, bo ma mąkę w składzie (to pewnie te brakujące
                25%;)).Poszukam bezglutenowego... Ale korci mnie żeby już wypróbować jakiś
                przepis na chlebek z tej stronki:)
    • catalinka Re: Tapioka - co z niej? 17.04.04, 21:26
      Tu jest kilka linków

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14655&w=11113442&a=11174925
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=2036054&a=2056618
      • Gość: Cynamoon Re:DO Agusi!!! IP: *.it / 62.233.189.* 18.04.04, 16:48
        Agusia, a masz taka ksiazke "Moje dziecko jest na diecie" Moniki Beck- Pietrzak?
        Tam jest mnostwo przepisow na chleby, bulki i ciasta bezglutenowe.
        O ile wiem, mozna ja zamowic przez internet, kosztuje razme z wysylka okolo 12
        zl i przychodzi prosto do skrzynki pocztowej, wraz z rachunkiem, ktory trzeba
        zaplacic :-)))
        Warto ja miec. Sa tam opisane rozmaite tricki, jak upiec dobre bezglutenowe
        pieczywo.
        Oprocz bezglutenowych, sa tam rozne przepisy dla roznych innych alergikow.
        A tak btw, moja kolezanka ma dziecko na diecie bezglutenowej, na poczatku tez
        piekla chleby- kamienie, ale po jakims czasie nabrala wprawy i nauczyla sie
        rozmaitych sztuczek i teraz to co piecze jest bardzo smaczne.
        • Gość: Agusia Re:DO Agusi!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.04, 21:59
          Dziękuję bardzo - wczoraj kupiłam. Rzeczywiście przepisów jest dużo, nie wiem
          tylko czy wszystkie jadalne;))) Jestem właśnie na etapie gromadzenia
          składników. Wrocław niby duże miasto, i pewnie wszystko można kupić... tylko
          trzeba się nachodzić. Ale książka natchnęła mnie nadzieją, że da się upiec
          JADALNY I SMACZNY chlebek dla Jaśka;)))
          Pozdrawiam serdecznie
          • lola211 Re:DO Agusi!!! 18.04.04, 22:56
            Spróbuj na Hali Targowej, jest stoisko ze zdrowa zywnoscia, tapioka tez tam
            jest, rózne mąki i kasze, na pewno znajdziesz.
    • Gość: Pichciarz Re: Bezglutenowe wypieki (Engl.) IP: *.proxy.aol.com 20.04.04, 19:48
      aolsearch.aol.com/aol/search?invocationType=topsearchbox.%2Faol%2Findex.jsp&query=gluten-free+bread+recipe&x=34&y=13
      • Gość: P. Re: Bezglutenowe wypieki (Polski) IP: *.proxy.aol.com 20.04.04, 19:54
        www.google.pl/search?q=chleb+bezglutenowy&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka