Dodaj do ulubionych

jogurt, jak zrobic w domu?

IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 14:15
potrzeba miec mleko i jeden jogurt naturalny, nie wiem tylko w jakich
proporcjach, ile mleka, ale sprobuje zrobic to napisze.
Jezeli ktos wie jak to napiszcie.
Ja kiedys robilam tak:
Zagotowac mleko i jak bedzie nie gorace, ale cieple dodac jeden jogurt
naturalny. Owinac garnek gazeta i kocem, zeby caly czas bylo cieple. JA
robilam to wieczorem i rano mialam garnek jogurtu naturalnego. Smak dokladnie
taki jak ten ze sklepu.Mozna dodac owoce i mamy BAkome, Danone,Onken w domku.
Sprobuje litr mleka i jeden jogurt naturany, napisze jak wyszlo.
Obserwuj wątek
    • Gość: babeczkaa Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 15:33
      ja kiedys robilam, wychodzil mi, nawet smaczny, a trzeba to zrobic tak:
      kupowalam kubeczek naturalnego jogurtu i mleko, jeden jogurt na jedno
      mleko,mleko podgrzewalam (tak do temperatury zeby bylo cieple, nawet gorace ale
      żeby mozna wlozyc palucha :) no i wtedy do cieplego mleka wlewalam jogurt,
      mieszalam i owijalam garnuszek (ewentualnie dzbanek z przykryciem) ściereczka i
      kocykiem i zostawialam na kilka godzin, potem po tym czasie odkrywalam,
      wystarczylo zamieszac i schlodzic i byl smaczny jogrucik naturalny, a przepis
      wzielam z jakiejs ksiazki o zdrowym odzywianiu, pozdrawiam
      Babeczkaa
      • Gość: jadzia Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 17:39
        ok, to nie bede gotowac mleka, tylko podgrzeje
    • Gość: Agusia Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.04, 17:39
      Ktoś, znaczy Marcin, podawał przepis więc nie będę się pod nim podpisywać tylko
      odsyłam do wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11959126&v=2&s=0
      w sumie przepis bardzo podobny:), więc powinien wyjść.

• Gość: jadzia Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 17:43
        z tym przepisem marcina to duzo roboty, jak ja robilam jogurt tak jak napisalam
        to bylo to duzo prosciej i pamietam ze wyszedl dobry smak, nic sie nie skwasilo
        i wiem, ze wzielam jogut bakomy wlasnie
    • Gość: Madziara Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.04.04, 17:45
      pytanko - a czy warto bawić się w domu w robienie jogurtu skoro w sklepach jest
      niezły wybór? i nie piszcie tylko że domowy jest zdrowszy bo i tak robicie go z
      gotowców ze sklepu - mleka i jogurtu
      no ale może się nie znam...

poza tym w latach 80 rodzina przywiozła z Niemiec maszynkę do robienia jogurtu -
      jak nie było nic w sklepach niezły był z niej pożytek - teraz kurzy się gdzieś
      w piwnicy
      • Gość: jadzia Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 18:11
        ja tak tylko napisalam, bo mi sie (misie) przypomnialo, ale jezeli ktos musi
        kupowac duzo, to mozna zrobic, zeby zaoszczedzic.
        Nie jestem skapa, ale tu gdzie jestem jedzenie jest holernie drogie i dlatego
        mam zamiar robic jogurt. Aha i jeszcze jedno, w niektorych jogurtach sa oprocz
        owocow aromaty, i czasem owocow jest malo, wiec lepiej dodac swoje truskawki i
        miec jogurt naprawde truskawkowy.
      • Gość: Agusia Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.04, 22:14
        Ja jeszcze nie wiem czy będę go robić na co dzień. Chcę spróbować,bo moje
        dziecko to alergik, zwłaszcza źle reaguje na konserwanty i sztuczne barwniki w
        pokarmach. Nawet jeśli ja zjem taki kupny jogurt, to mały jest cały wysypany.
        Sposobem na to jest bardzo dokładne czytanie etykiet lub robiony w domu jogurt;
        tak przynajmniej mi się wydaje...;). Czytanie etykiet odpada, bo zakupy robię z
        mężem a on, jak prawie każdy facet, nie cierpi zakupów, zwłaszcza gdy stoję pół
        godziny i porównuję składy.
        A poza tym w domu mogę dodać sobie domowe konfitury a nie jakąś pulpę owocową.
        Lubię też wiedzieć co jem...:)
    • Gość: P. Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 17:51
      www.google.pl/search?q=jogurt+domowy&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru
    • lomas Re: jogurt, jak zrobic w domu? 17.04.04, 22:23
      A ja właśnie dziś zrobiłam pierwszy raz w życiu swój jogurt i już chyba tak
      zostanie-tylko domowy.Do mleka dodałam kefiru nie jogurtu (jak rano
      przeczytałam wątek tylko to miałam w domu a chciałam już wypróbować :)) i
      wyszło super.
      Dodałam owocków ziarenek i już jestem uzależniona :)
      Ale ja się cieszę że znalazłam to forum :)
      Pozdrawiam gorąco -jutro już robię jogurcik z własnego :)
      Miłego wieczoru wszystkim :)
    • Gość: Pichciarz Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 22:33
      A czy w Polsce można kupić kultury jogurtowe? Są różne i unika się
      dodawania "zakwasu" z jogurtów komercyjnych.
      • Gość: P. Re: jogurt, jak zrobic w domu? IP: *.proxy.aol.com 17.04.04, 22:38
        anka.livstek.lth.se:2080/microscopy/f-yogurt.htm
        • Gość: Madziara żarcik IP: *.man.bydgoszcz.pl 17.04.04, 22:44
          -a czym się różni facet od jogurtu?
          -jogurt ma kulturę :))
          • linn_linn Re: jogurtownica 18.04.04, 09:57
            Ja jednak polecam jogurtownice. Dba o temperature, ktora jest wazna. Samo
            przygotowanie trwa minute, a koszt maszynki zwraca sie bardzo szybko. Ja mam 2:
            litrowa i sloiczkowa. Zima uzywam tej z 6 sloiczkami. Latem, kiedy robie
            cocktaile w blenderze, tej litrowej. Gdybym miala podgrzewac, zawijac itp.,
            wolalabym pojsc do sklepu.
            • Gość: pn Re: jogurtownica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 12:04
              a ja dodaje 2-3 lyzki jogurtu lub kefiru (wtedy bardziej kwaskowate jest) do zwyklego surowego mleka z woreczka i pieknie przez noc sie scina, nic nie podgrzewam stawiam tylko w ciut cieplejszym miejscu obok kaloryferka, a w lato to pokojowa temp. starcza. Pychota.
              • linn_linn Re: jogurt 18.04.04, 14:58
                To, ze mleko sie zetnie, nie znaczy, ze wytworzy sie jogurt.
                Np. do wytworzenia jogurtu greckiego potrzeba temperatury 52° / chyba, ze
                mieszkasz w tropikach /:

Jogurt grecki / gesty /, przepis autorstwa prof. Zaleskiego z SGGW
                1 litr mleka pelnotlustego - 4 lyzeczki mleka w proszku - 3 lyzki jogurtu
                naturalnego / najlepiej Danone lub Bakoma /
                - mleko podgrzac do 52 °C / wlasciwa temperatura jest bardzo wazna /
                - wlac do termosu, dosypac mleko i energicznie potrzasac / aby nie bylo grudek
                - dodac jogurt, wymieszac i po 2-3 godzinach mamy jogurt grecki / ktory nalezy
                tylko schlodzic /
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka