Dodaj do ulubionych

nowe smaki i inne odkrycia

03.01.11, 12:27
Na poczatek: Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

a w temacie:

czy cos absolutnie powalajacego smakowo sie wam przydarzylo ostatnio?

bo ja chcialam sie podzielic zupelnie zniewalajacym pomyslam na marynate (inspiracja z "New Idea", i pare szczegolow/modyfikacji moich)

otoz zamarynowalam krewetki w soku z limonki, czosnku, mielona kolendra, slodkim(na pol z ostrym) sosem chilli i z olejem sezamowym tloczonym na zimno. Zgrilowalam i zachwycil mnie ten smak, no rewelacja jak dla mnie... A tak sie zastanawialam, czy w przepisie nie chodzilo o swieza kolendre, bo mi cos ta mielona nie teges byla ;)

mysle za bedzie znakomita rowniez do kurczaka, mam zamiar wyprobowac wkrotce

macie jakies inne nieograne odkrycia?

Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 12:51
      amaroola

nie mam zadnego innego odkrycia,
      respektoje kazda kuchnie,
      ale te mieszanki w naszej kuchni?
      to nie wiem,slow mi brakuje
      albo gotuje po polsku,
      czesku,wlosku,chinsku
      wszystko jest wspaniale,
      ale co wychodzi z mieszanek?
      warzywa potrzebuje
      w niektorych krajach duzo przypraw,
      tak samo jak ich mieso,nie?
      mamy inny klimat,
      lecialas samolotem
      jak smakowal sok pomidorowy?
      itd.
      • amaroola ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedziec.. 03.01.11, 13:06
        chyba zignoruje ;))
        • znana.jako.ggigus Re: ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedz 03.01.11, 13:12
          odpowiedz z kategorii niezbyt milych.
          mozesz odpowiedziec w stylu haiku, kto wie, moze odkryjesz w sobie powolanie?
          • annjen Re: ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedz 03.01.11, 13:58
            jak to - kaiku po polsku? przecież autorka nie znosi mieszania... a niemiła jest z zasady mhr-s.
            • princesswhitewolf Re: ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedz 03.01.11, 16:41
              dziwna jest bardzo to na pewno. Najlepiej ignorowac
              • mhr-cs Re: ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedz 05.01.11, 16:55
                princesswhitewolf napisała:

> dziwna jest bardzo to na pewno. Najlepiej ignorowac

troche dziwne
                bo ignorujesz cos co czytalas?
                ja jestem za,albo przeciw
                mozna tez napisac nie rozumie,
                mozliwe ze nie czytasz?ksiazek
                nie kazdego pisarza mozna zrozumiec?,
                ale to znasz,nie

• ladyann77 Re: ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedz 03.01.11, 13:13
          Słusznie - ignorować. Reszta jest milczeniem ;).

Ja, z okazji ciąży, zasmakowałam w połączeniu: ryba wędzona + nektaryna, ale to się raczej nie liczy :).
          • najma78 Re: ignorowac?odpowiedziec? ignorowac?..odpowiedz 03.01.11, 13:21
            Jadlam u znajomych wieprzowine upieczona z sola, pieprzem i jamaican jerk - przyprawa, byla wysmienity zwlaszcza w polaczeniu z zapieczona dynia pizmowa z cynamonem.
            • lonely.stoner nowe smaki 03.01.11, 14:56
              swieza kolendra jest dobra w guacamole (poszatkowana, ja robie z 2 dojrzalych rozgniecionych awokado, przecisnietego przez praske zabku czosnku, pokrojonego w kostke pomidora, drobno posiekanej papryczki chilli i wlasnie posiekanej kolendry). Kolendre tez lubie ze smazona marchewka- marchewka pokrojona w slupki, podgotowana pare min w wodzie, potem usmazona chwile na masle z kolendra - pynka!!!
              proszkowana smakuje zupelnie inaczej.
              • ania_m66 Re: nowe smaki 03.01.11, 15:06
                najpierw nalezy postawic pytanie "nowe smaki" w sensie nowe w ogole, czy konkretnie dla ciebie.
                bo swieza kolendra w guacamole to podstawa i znajdziesz ja w kazdym oryginalny przepisie na ta pyszna paciaje.
                a marchewka i kolendra to klasyka absolutna fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65544316,65544316.html
              • nchyb Re: nowe smaki 08.01.11, 14:08
                > swieza kolendra jest dobra w guacamole (poszatkowana, ja robie z 2 dojrzalych r
                > ozgniecionych awokado, przecisnietego przez praske zabku czosnku, pokrojonego
                > w kostke pomidora, drobno posiekanej papryczki chilli i wlasnie posiekanej kole
                > ndry).
                ja dodaję jeszcze posiekaną cebulę i sok z cytryny lub limonki.
    • bene_gesserit Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 15:10

Ze smutkiem konstatuje, ze nie odkrylam w tym roku nic nowego, chociaż szukałam. Nic mnie nie zaskoczylo i wszystko wydaje mi sie ograne, zblaz, zblaz. Helpmi.
      • ania_m66 Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 15:43
        bene_gesserit napisała:

>
        > Ze smutkiem konstatuje, ze nie odkrylam w tym roku nic nowego, chociaż szukałam
        > . Nic mnie nie zaskoczylo i wszystko wydaje mi sie ograne, zblaz, zblaz. Helpmi
        > .
        >
        wlasciwie moge podpisac sie pod tym obiema recyma ;)
        no moze oprocz oliwy kawowej do pomidora, ale w sumie duzo chrzanienia sie z nia i od biedy da sie zyc bez.
    • znana.jako.ggigus domowy ocet malinowy 03.01.11, 15:31
      a jak fajnie barwi na rozowo skladniki salatki!
    • Gość: aqua48 Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: 77.236.25.* 03.01.11, 15:57
      Odkryłam na nowo torty z kruchego ciasta przekładane masą ze świeżymi owocami i stosuję z upodobaniem, a oprócz tego odkryłam u koleżanki pyszną sałatkę z sałaty lodowej, avocado, oliwek i pomidorów suszonych, przerobiłam ją od razu na własną modłę dodając do niej jeszcze malutkie grzaneczki. Zachwyciło mnie też pomelo, które stanowi doskonały wypełniacz do ulubionej sałatki owocowej. W tym roku odkryłam też w Krakowie sklep z małymi babeczkami o smaku marakui, pychota. Smak mam chyba ugruntowany, ale bardzo lubię się czymś nowym pozachwycać...
    • lee-aa Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 16:08
      Ja odkryłam na nowo brukiew. Wymyśliłam sobie puree z brukwi i chrzanu. Wegług mnie świetnie komponuje się z pieczonym mięsem - zamiast ziemniaczanego wypełniacza.
      Brukiew obieram, kroję w dużą kostkę, gotuję do miękkkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzam, miksuję z łyżką kwaśnej śmietany, ząbkiem czosnku, łyżeczką chrzanu (domowy, więc ostrzejszy niż ten ze 'sklepowy'), doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru . Takie puree można też uformować i podrumienić w piekarniku (pycha).
      Dla mojego męża odkryciem był mój pasternak pieczony i glazurowany miodem.
      Generalnie przełom 2010/11 upływa pod znakiem odkrywania na nowo warzyw sezonowych.
    • princesswhitewolf Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 16:49
      wlasnie opanowana jestem coranna dawka domowego jogurtu z lyzka platkow zbozowych, lyzka owockow z granata( zamiennie z 1 swieza zawartoscia marakuja), lyzka pistacji, 1 lyzka zurawiny suszonej.
    • Gość: Yon Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.Red-83-61-14.staticIP.rima-tde.net 03.01.11, 16:55
      Spróbujcie tego:

www.pescaderiascorunesas.es/productos/ficha/galeria/?id=55
      • lee-aa Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 19:29
        Osobiście wolę przegrzebki - a tak na marginesie - w Hiszpanii - navaja, w Holandii zwaardschede, w UK jackknife clam, a po naszemu??
        • Gość: Yon Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.Red-83-61-14.staticIP.rima-tde.net 03.01.11, 20:30
          Thus the species is not often commercially fished, even though it is widely regarded as a delicacy.

oze dlatego ...
    • Gość: bibol Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.11, 19:33
      ja preferuje minimum przypraw i maximum smaku produktu. Z tych wszystkich dodanych przypraw, a co za tym idzie smakow, smaku krewetek na pewno nie poczulas...czasem mniej jest wiecej.:)
      • bene_gesserit Re: nowe smaki i inne odkrycia 03.01.11, 19:37
        Wystarczy przemyslec ilosc przypraw. Jesli sie doda w sam raz, nic smaku krewetek nie przytlumi.
        • Gość: bibol Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.pools.arcor-ip.net 05.01.11, 19:35
          to po co dodawac jak nie zmieni?
          wlasnie krewetki maja tak delikatny wlasny smak, ze powinno sie ograniczyc przyprawy do minimum.
          • bene_gesserit Re: nowe smaki i inne odkrycia 05.01.11, 19:45
            Dla efektu synergii, tak w kuchni pożadanego. Prosto nie znaczy prostacko.
      • rudyocicat Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 10:18
        > czasem mniej jest wiecej.:)

chyba: mniej znaczy więcej
    • Gość: ciocco Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.11, 19:59
      może nie będzie to bardzo oryginalne ale moim odkryciem jest kandyzowany imbir w czekoladzie. Zrobiłam na święta w trzech wersjach: cały w czekoladzie, tylko spód w czekoladzie i bez niczego. Smak mnie zadziwił - jak galaretka cytrynowa w czekoladzie i na końcu przyjemne szczypanie w język :)
      • citrouille Re: nowe smaki i inne odkrycia 04.01.11, 21:10
        Bita smietana z wasabi do plasterka wedzonego lososia.
        Regularnie odkrywam cos nowego, jak mi sie przypomni to napisze
    • pani.serwusowa Re: nowe smaki i inne odkrycia 05.01.11, 16:27
      Pierwszy raz polaczylam:

- wedzona makrele z chrzanem
      - jagniecine z suszonymi morelami

Oba zestawy swietne i dla mnie nowosc, w sensie slyszalam, czytalam, ale w tym roku dopiero sama cos przyrzadzilam.
      • mhr-cs Re: nowe smaki i inne odkrycia 05.01.11, 17:07
        pani.serwusowa

nie udawaj?
      • rudyocicat Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 10:10
        > - wedzona makrele z chrzanem

to odkryłam w tamtym roku, makrela polana sosem chrzanowym, dla mnie to była nowość:)

pani serwusowa jak robisz tą makrelę?
        • pani.serwusowa Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 10:22
          Tak:
          zmyslywkuchni.blogspot.com/2010/10/pasta-z-kopem.html
          • mhr-cs Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 11:05
            takie pasty sa wspaniale,
            ja dodawalam zawsze maslo
            wiec sproboje z ta smietanka,
          • rudyocicat Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 16:04
            pani.serwusowa dziękuję:)
    • coralin Re: nowe smaki i inne odkrycia 05.01.11, 20:15
      Nie jest to nowy smak, bo mięso ze słodkim już jadałam, ale bardzo polubiłam tagine z wołowiną i śliwkami suszonymi.
      Lubiłam tez strączkowe, ale teraz lubię jeszcze bardziej, bo polubiłam zmiksowane zupy -kremy z soczewicy, ciecierzycy, które "robią się same" i nie muszę pilnować jak pokroić marchewkę czy cebulę.
      W obu potrawach nieodzowne wschodnie przyprawy.
    • Gość: amaroola dzieki za wpisy IP: *.QLD.netspace.net.au 06.01.11, 08:33
      pare z podanych przez Was nowosci sama kiedys wyprobowalam - nniektore zachwycily, inne nie

a ja wczoraj mialam nastepne olsniewajace odkrycie.

Tym razem z pobliskich italiansko-europejskich delikatesow. Kotlety (mielone) z baklazana! Super konsystencja, bije na glowe miesne mielone itp. - smak taki troche 'wloski'(?) - pytalam autorke, rzekla: baklazan, bulka tarta, jajko, sol, bazylia... ale to nie o smak chodzi, tylko o teksture . Smak , wiadomo, az sie prosi o kukurme, kmin, chilli i takie tam.

No i te krewetki powtorzylam wczoraj. Tym razem obralam ze skorupek i zgrilowalam - znowu bomba!

mysle ze caly wic polega na tym ze kolendra z cytryna i chosnkiem uwypuklaja ten "pod-przypalony" grillowy smaczek

pryrzadzilam tez w ramach eksperymantu podobnie skrzydelka z kurczaka (a co, urlop mam!)- efekt nijaki....(moze piers z kury jakos inaczej by wypadla) (?)

delikatnosc tej marynaty naprawde swietnie podkresla naturalna slodycz krewetkowych tuszek no i tego specjalnego podwedzanego smaczku dodaje :) -

ten komentarz dodalam ze wzgledu na komentarz i obiekcje co do "zabicia marynata naturalnego smaku krewetek", jaki pojawil sie wyzej.
    • rudyocicat Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 10:20
      > ja ostatnio zasmakowalam w kuchni indyjskiej! kupilam mase hindukich przypraw,
      > i rozne pasty curry, itd, zapisalam sie na forum dla milosników Indii i teraz e
      > ksperymentujemy kulinarnie :). tylko filmow bollywoodzkich nie trawie :)

też kupiłam trochę hinduskich przypraw, chcę dokupić i zacząć przygodę z nowymi smakami:) a bollywoodu też nie trawię:)
    • jo.hanna przekonalam sie, ze zestawienie pomidorow 06.01.11, 10:43
      oliwek i prawdziwkow to bardzo udana kombinacja sosu do maccheroncini; sos z fasoli i borowikow to z kolei idealny sos do makaronu typu rurki. Poznalam tez smak nalewki z grappy na pestkach granatu (bardzo mily zestaw) oraz konfiture z pigwy i mandarynek. Tez nowy dla mnie smak.
    • rudyocicat sól rozmarynowa 06.01.11, 15:40
      Sól rozmarynowa wg Jamiego ze startą skórką cytryny... do kurczaka, lub pieczonych ziemniaków idealna:) i ten zapach
      • pani.serwusowa Re: sól rozmarynowa 06.01.11, 16:04
        Ja kupilam cytrynowa z tymiankiem wlasnie Jamiego, a jak mi sie skonczyla, to zrobilam swoja. :)
        • rudyocicat Re: sól rozmarynowa 06.01.11, 16:10
          > Ja kupilam cytrynowa z tymiankiem wlasnie Jamiego, a jak mi sie skonczyla, to z
          > robilam swoja. :)

sól wg Jamiego zrobił mój mąż bo byłam do niej średnio nastawiona (dużo roboty marny efekt) i dopiero jak spróbowałam to przeprosiłam:) od pieczonych ziemniaków z solą rozmarynową ze skórką z cytryny jestem chyba uzależniona:)
          • pani.serwusowa Re: sól rozmarynowa 06.01.11, 17:26
            A to ja zrobilam jeszcze inna, ktorej uzywam do pieczonych ziemniakow: z mieta i rozmarynem. :)
            • rudyocicat Re: sól rozmarynowa 06.01.11, 18:45
              > A to ja zrobilam jeszcze inna, ktorej uzywam do pieczonych ziemniakow: z mieta
              > i rozmarynem. :)

uuuu, z jaką miętą? bo mam świeżą (marne resztki) na parapecie.... musi być dobre:)
              • pani.serwusowa Re: sól rozmarynowa 07.01.11, 10:30
                Ze swieza, przepis jest u mnie na blogu, w dziale prezenty kulinarne.
    • thiessa Re: nowe smaki i inne odkrycia 06.01.11, 23:31
      W tym roku dosa, samp i w koncu dowiedzialam sie jak smakuje gochujang.
    • asiakusy Re: nowe smaki i inne odkrycia 07.01.11, 07:44
      danie o nazwie halim (haleem)
      en.wikipedia.org/wiki/Haleem
      mnie ono uzależnia, szczególnie wołowy

a także śniadanie o nazwie halva puri
      www.khanapakana.com/RecipeSearch.aspx?s=Halwa%20Puri
      w ogóle moje miejsce zamieszkania to dla mnie same nowe smaki, niektóre niezbyt mi przypadają do gustu, ale większość to odkrycie za odkryciem

a jeszcze kozie mięso
      panuje jakiś mit i wielka nieprawda, że śmierdzi :)
      • Gość: senin Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.QLD.netspace.net.au 07.01.11, 10:46
        > a jeszcze kozie mięso
        > panuje jakiś mit i wielka nieprawda, że śmierdzi :)

tak samo mowia o jagniecinie ;D
        a najlepsze curry, jakie jadlam, to bylo wlasnie curry z koziny

co do miejsca zamieszkania - czyzbys mieszkala w Indiach?... bo tak jakby wynika z Twojego wpisu

ale z linkow wyglada, ze to moze byc rowniez Persja (no Iran jak ktos woli)
        • asiakusy Re: nowe smaki i inne odkrycia 08.01.11, 08:56
          w Pakistanie, czyli tak pomiędzy :)

u nas w domu jagnięcina jakoś nie pojawia się na stole :( pytałam, czemu, otóż uchodzi za mięso Pusztunów, Afgańczyków, Arabów - nie "nasze"
          a szkoda
          za to koziny skolko ugodno i na różne pyszne sposoby (ostatnio podrożała niestety, jak wszystko)

no powiedzmy, że jak się myje surowe nóżki kozie, to nie pachną różami
          ale to chyba normalne ;)
          • Gość: senin Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.QLD.netspace.net.au 08.01.11, 10:48
            > w Pakistanie, czyli tak pomiędzy :)
            >
            > u nas w domu jagnięcina jakoś nie pojawia się na stole :( pytałam, czemu, otóż
            > uchodzi za mięso Pusztunów, Afgańczyków, Arabów - nie "nasze"
            > a szkoda
            > za to koziny skolko ugodno i na różne pyszne sposoby (ostatnio podrożała nieste
            > ty, jak wszystko)

jak na moj gust nie ma czego zalowac, curries sa znacznie lepsze z koziny (wg mnie)

co do 'plemiennych' przepychanek -caly swiat jest ich pelen, a szkoda, bo mozna sie tyle od siebie nauczyc
        • mhr-cs Re: nowe smaki i inne odkrycia 08.01.11, 10:27
          senin

to tak,jak by to mialo
          jakies znaczenie na tej stronie?
          przeciez wiekszosc przepisow
          pochodzi z takich krajow,
          pozytywne myslenie pomaga?
          nie wiem czy jadlas
          kielbaske z kozy,nie
          no to przy okazji sproboj,
          • Gość: senin Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.QLD.netspace.net.au 08.01.11, 10:41
            wuerden Sie bitte Deutsch schreiben, geehrte mhr-cs? Es waere einfach leichter sich eineander zu verstehen
            • thiessa Re: nowe smaki i inne odkrycia 08.01.11, 22:23
              To prawda. Ubawilas mnie.
            • aniorek Re: nowe smaki i inne odkrycia 08.01.11, 23:39
              No zeby jeszcze twoj Deutsch byl bezbledny, to moze.
              • Gość: senin Re: nowe smaki i inne odkrycia IP: *.QLD.netspace.net.au 09.01.11, 02:38
                aniorek napisała:

> No zeby jeszcze twoj Deutsch byl bezbledny, to moze.

Jak widac dla Ciebie, pisanie bezblednie w obcym jezyku jest jedyna gwarancja skutecznej komunikacji (teza dosc odwazna), ale to przeciez nie z Toba chce porozumiewac sie po niemiecku :)

Chetnie przeczytam na temat moich bledow - na nauke nigdy nie jest za pozno.
              • rudyocicat Re: nowe smaki i inne odkrycia 09.01.11, 20:15
                Zawsze w takich sytuacjach lubię się wtrącić, żeby napisać: A Twój Polski (żeby był taki bezbłędny):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka