Dodaj do ulubionych

ryba wędzona - danie obiadowe?

IP: 178.73.51.* 04.01.11, 11:18
zostały mi kawałki ryby wędzonej
makrela,łosoś,halibut
da się z tego zrobić jakiś obiad?
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Fish pie! 04.01.11, 12:15
      Zrob beszamel, zakwas go delikatnie cytryna, dodaj ryby podzielone na platki, wymieszaj. Pasuja do tego tez kapary, natka pietruszki, czy zielony groszek. Tak przygotowany sos umiesc w zaroodpornym naczyniu, przykryj platem ciasta francuskiego lub warstwa puree ziemniaczanego i zapiecz.
      • ania_m66 Re: Fish pie! 04.01.11, 12:24
        mozesz zrobic oryginane brytyjskie kedgeree. kiedy googlowalam szukajac jego pisowni, trafilam na fajny bank przepisow a w nim 5 sposobow na wykorzystanie wedzonej ryby na cieplo na pierwszy rzut oka calkiem ciekawych.

        britishfood.about.com/od/maincourserecipes/tp/smoked-fish--fish-and-seafood--scottish-recipes.htm
    • lee-aa Re: ryba wędzona - danie obiadowe? 04.01.11, 14:36
      Możesz zrobić fish cakes - ugotuj ziemniaki (tak, żebyś po ugotowaniu miała objętościowo tyle samo ryby, co ziemniaków). Z ziemniaków trzeba zrobić puree, wbić jajko, dorzucić rybę ( mozesz przepuścić przez maszynkę do mięsa, zmiksować, ja rozgniatam widelcem), doprawić (wg uznania - ja lubię ze świeżą bazylią), wyrobić, uformować okrągłe ciasteczka, obtoczyć je w byłce tartej (jeśli masz mogą być mielone migdały) i na patelnię.
      Do tego np brokuły i sałata.

      Możesz też zrobić klasyczną zapiekanę makaronową.
      • roseanne Re: utrudniamy:) 04.01.11, 15:20
        zapiekanka warstwowa? od dolu - ryba, szpinak -podduszony z czosnkiem, ziemniaki ser

        do krokietow zawsze mozna domieszac posiekany szpinak - sparzony lepszy
        no i zawsze pozostaje opcja surowki ze szpinaku
    • marja.w2 Re: ryba wędzona - danie obiadowe? 04.01.11, 15:32
      hej Kasia.
      mi tez zostalo duzo lososia po swietach i ja zrobilam z tego pieczarki faszerowane.
      przepis znalazlam gdzies na stronie z przepisami tutaj ci go przesylam. PYCHOTA :)

      Pieczarki faszerowane łososiem

      poziom trudności: łatwy
      czas wykonania: 30 minut - 1 godzina

      SKŁADNIKI
      Łosoś wędzony 200g
      Pomidor 2szt
      Bazylia 10 listków lub łyżeczka suszonej
      Pieczarki średnie 10-15 sztuk
      Pieprz biały 1 łyżeczki
      Cebula mała posiekana w piórka

      OPIS PRZYRZĄDZANIA

      Pieczarki myjemy i wycinamy trzonek. Pomidory parzymy 15 sekund we wrzątku i obieramy ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę.

      Łososia także kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pomidorami, listkami bazylii i pieprzem. Masą napełniamy lekko osolone kapelusze pieczarek. Układamy na nich wiórki cebulowe i zapiekamy 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

      Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

      pozdrawiam. Maria
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka