Gość: Melisa IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 14:06 No właśnie. Jak przyrządzić? Jaki sos? Może ktoś mi podpowie... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ilka Re: Makaron z krewetkami? IP: *.242.81.adsl.skynet.be 18.04.04, 14:14 Wlasnie skonczylam jesc makaron z krewetkami w socie curry. Pychota. Ja robie sos curry z pasty curry i smietany sojowej. Do tego troche warzyw: marchew w slupki, papryka, bambus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melisa Re: Makaron z krewetkami? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 18:04 pasta curry i śmietana sojowa? A gdzieś coś takiego można kupić? Bo brzmi bardzo zachęcająco :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Makaron z krewetkami? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.04.04, 22:07 ja proponyje posiekac czosnek i kawalek swiezego imbiru, wrzucic na krotko krewetki (mam na mysli swieze, nie z puszki, ale zbralu laku) smazuc przez ok 30sekund do minuty, (tluszcz bardzo goracy) przelozyc na talerz a na tym samym tluszczu podsmazyc ugotowany makaron jajeczny domowy, lub ryzowy - namoczony wczesniej w goracej wodzie nie gotowany, dusic przez chwile pod przykryciem dodajac troche wody. Wrzucic cebulke dymke ze szczypiorkiem pocieta w dosc duze kawalki. smazyc przez 2-3 minuty dodac sos sojowy, sos ostrygowy,troche cukru (albo ciemnego slodkiego sosu sojowego) i albo troche bialego pieprzu, albo oleju sezamowego. Dodac usmazone wczesniej krewetki. Wymieszc, podawac. mozna tez dodac inne warzywa, raczej z tych delikatnych jak pak choy (mozna zastapic szpinakiem,) zielony groszek w straczkach, mozna dodac kawalki bambusa, a takze troche chili (sambal oelek jst swietny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Makaron z krewetkami? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.04.04, 22:19 Uupss!! Tego jajecznego, gotowanego dusic oczywiscie nie trzeba> A na koniec mozna dodac kielkow mung i pokruszonych orzeszkow ziemnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vino_tinto krewetki + cukinia IP: 5.5.* / 80.58.40.* 18.04.04, 22:14 JAdlam kiedys kluski z krewetkami i cukinia, niestety jeszcze nie wiem jak to zrobic , mam cukinie w lodowce ale nie moge sie zebrac, planuje zrobic sos smietanowy z odrobina gorgonzoli ( inny ser smierdziel tez pewnie bedzie ok) no i chyba te cukinie podsmazyc, bardzo dobre bedzie jak podasz z kluchami gnocchi ( inaczej gnioty:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krewetki + cukinia 19.04.04, 09:38 Najprosciej: oliwa, cebula, gamberetti, cukinia i makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vino_tinto Re: krewetki + cukinia IP: 5.5.* / 80.58.40.* 19.04.04, 12:17 ale jak z ta cukinia postapic? smazyc w kawaleczkach jak bakłażana Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: krewetki + cukinia 19.04.04, 12:19 może pokroj w kostkę (zostawiając skórkę) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Makaron z krewetkami? 19.04.04, 12:22 Krewetki obrać, skropić cytryną i wymieszać z posiekanym czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do lodówki. Rozgrzać oliwę wrzucić na nią krewetki z czosnkiem, dodać posiekany koperek i zalać odrobiną białego wina, wymieszać, dusić razem ok 2 minut, wrzucić ugotowany makaron (np. tagliatelle), wymieszać, podawać natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 13:05 To ja mam wariację na temat przepisu Linn: cukinia + pomidory + krewetki + limenka M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Makaron z krewetkami? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:27 po meksykańsku: Ugotować makaron rigatoni (albo inne grube rurki). Odcedzić. Rozgrzać olej przesmażyć na nim ząbek czosnku i 2szalotki (w plasterkach) i 1 czerwoną chili drobnie posiekaną. Smażyć 2 min. Dodać krewetki (35 dag) i smażyc kolejne 5 min. Dodać gotowej salsy (15 dag) ze słoika, albo zrobić samemu (w obecnej aurze nie zalecane). Zagotować. Chwile gotować, polać makaron, posypać pietruszką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 13:34 Jakiej salsy gieziku? M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: Makaron z krewetkami? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 13:38 ostrej, ostrej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melisa Re: Makaron z krewetkami? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 15:27 Wszystkim bardzo dziękuję :) Jak widać wariacji krewetkowych jest mnóstwo! Mam nadzieję, że ktoś sobie jeszcze coś przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 15:33 Giezik, wybacz upierdliwosc, ale nadal nei wiem o jakiej salsie mówisz? Ratuj:) M. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Makaron z krewetkami? 19.04.04, 15:39 chyba chodzi o taka salse zamknietą w słoiuczkach i dostępną w sklepach w PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.04, 18:16 A niech tam -wyjdę na ignorantkę - skąłd tej salsy poproszę, nazwe, cokolwiek. Sals jest od groma i ciut ciut. M. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Makaron z krewetkami? 19.04.04, 18:20 juz jestem. No taka z pomidorów, a ze ze swiezymi jest klpot, czasem w sklepach jest w słoiczkach (taka do chipsów kukurydzianych). A ponizej przepis przy uzyciu pomodrów z puszki(ang) Salsa Mexicana Ingredients: 1 med. clove garlic, minced 1 tablespoon vegetable oil 1 can (8 oz.) tomato sauce 1 large tomato, chopped 1/4 cup chopped onion 1 to 2 tablespoon chopped cilantro or parsley Grated peel and juice of 1/2 Sunkist lemon 1/4 teaspoon Salt 1 or 2 small fresh serrano or jalapeno chiles or 1/4 cup chopped canned green chiles Procedure: In small saucepan, sauté the garlic in oil until tender. Remove from heat and stir in remaining ingredients. Serve at room temperature as a dip with tortilla or corn-chips. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 18:54 to trzeba było od razu mówić,ze meksykańska do nachos. Ale ma byc Hot czy Mild? Właśnie nabyłam droga kupna:) (mild) M. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Makaron z krewetkami? 19.04.04, 19:00 no ostry miał być, ale przecież świat sie nie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.04.04, 19:11 Sie doprawi:) Tabasco ci u nas dostatek. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melisa Re: Makaron z krewetkami? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 22:00 Kupiłam mrożone krewetki koktajlowe w sklepie i... no właśnie, co dalej? Mam je rozmrozić i ugotować, poddusić, podsmażyć? Help plisss! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Makaron z krewetkami? 22.04.04, 07:20 z rozmrożonymi, postępować zgodnie z przepisem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Makaron z krewetkami? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 22.04.04, 08:54 co powiecie na połaczenie pomidory + krewetki+ sweizy imbir + cognac + ostra papryczka. Smakuje rewelacyjnie moim zdaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melisa Re: Makaron z krewetkami? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 10:11 Gieziku, zgodnie z jakim przepisem, bo na opakowaniu nic nie jest napisane! :( Tylko, zeby nie zamrażać ponownie. Ale to sama wiem ;) Marghe, cognac do krewetek czy można degustować oddzielnie? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Makaron z krewetkami? 22.04.04, 10:41 Melisko, Giezikowi chodzi o przepis, podany nieco wyżej w tym wątku :)) ja robie w sobotę na imieninki męża :)) krewetki+czosnek+cukinia zastanawiam sie jeno nad typem makaronu. może by tak sojowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melisa Re: Makaron z krewetkami? IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 11:02 Dziękuję :) No to teraz już wszystko wiem, wszystko mam i na sobotę zrobię makaron z krewetkami (ja kupiłam Casarecce). Trzymajcie kciuki za żołądki tych, którzy będą to jedli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Makaron z krewetkami? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.04.04, 11:06 marghot, nie mamzadnego doswiadczenia z makaronem sojowym, nigdy takiego tu, w Australii nie widzialam. Czy mozesz przyblizyc temat??? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Makaron z krewetkami? 22.04.04, 11:11 to taki makaronik z wyglądu i koloru transparentny coś a'la ryżowy serwowany w restauracjach "chińskich" w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: makaron sojowy - link 22.04.04, 11:12 www.merre.pl/html/makarony_sojowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: makaron sojowy - link IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 22.04.04, 11:28 ha, ha, ha... aaa... to o to chodzi!! nawet nie wiedzialam ze makaron, ktory gotuje dosyc regularnie, to makaron sojowy. Znam to jako glass lub cellophane noodles... OK, co kraj to obyczaj, dotyczy to zwalszcza nazw... dzieki za link, marghot Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: makaron sojowy - link 22.04.04, 11:31 też tak mysłałam, aż wierzyć mi się nie chciało, że w kraju kangurów nie ma takiego makaronu :))) a sądzisz, że do krewetek z cukinią wyrobi się ten "celofanowy makaron:? ;))) mnie jak najbardziej tak Odpowiedz Link Zgłoś