martini_very_bianco Re: poprosze o przepisy na ciasta, ktore nie sa z 19.04.04, 13:22 cześć maretino, miło Cię widzieć i tutaj, chociaż ostatnio wyglądasz na obrażoną na mnie z jakichś powodów:( ciasta do pieczenia, czy takie "pół ciasta" do zrobienia bez piekarnika? 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: poprosze o przepisy na ciasta, ktore nie sa z 19.04.04, 13:23 bzdury pleciesz, nie obrazilam sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa ciasto budyniowe IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 13:32 pieczesz biszkopt (4 całe jajka ucierasz z 4 łyżkami cukru) na pożądny kogiel mogiel (mikserem) potem dodajesz 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (nie wszystko naraz tylko po jednej łyżce) i powoli łączysz z koglem moglem mieszając łyżka (nie mikserem) na upieczony jeszcze ciepły biszkopt wylewasz 2 ugotowane na mleku budynie śmietankowe (gorące) na wierzch układasz herbatniki "petitki" lub inne (jeden przy drugim). Na całość wylewasz polewę najlepiej taką jak na "murzynka" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: ciasto budyniowe 19.04.04, 13:46 szajse, właśnie wygrzebałam Ci parę świetnych linków i zawiesił mi się komp:( jak będę miała chwilę, to znajdę po raz drugi i wkleję przepis na najłatwiejsze i najpyszniejsze ciasto na świecie. Albo znajdź tu gdzieś przepis na brownie, która musi, po prostu musi mieć zakalec, żeby była dobra:))))))) więc dużo nie ryzykujesz:) mam nadzieję, że są sukcesy w Sprawie i robisz wieeeelkie przyjęcie, żeby uczcić? Kiedyś tak będzie, zobaczysz! 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ciasto budyniowe 19.04.04, 15:24 martini szukaj, bo pieke na pierwsza rocznice slubu i tesciowie wlasnie sie zapowiedzieli!:) Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: ciasto budyniowe 19.04.04, 16:21 hej, a masz gdzie kupić mrożone kruche ciasto? wychodzą z niego super hiper rzeczy, zrobić nie jest trudno, co prawda, ale to zabiera chwilę walenia tasakiem w stolnicę. Bo ja jestem rodzinnym guru w kwestii tart i przepisy moge wygrzebać 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ciasto budyniowe 19.04.04, 18:13 nie mam w domu tasaka i stolnicy:D Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: ciasto budyniowe 19.04.04, 18:26 no to czy masz gotowe kruche:), albo super hiper pod ręką, co w super hiper można kupić. zawsze możesz na blacie i sklapelem od męża:) jeśli ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ciasto budyniowe 19.04.04, 18:30 maz nie jest chirurgiem, ale na tym forum moze by sie przydal, bo pracuje na gastrologii;P;) Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: może pleśniak? 19.04.04, 16:25 Pisałam, pisałam przepis ale mi go zjadło, jak jesteś zainteresowana to Ci go podeślę na prv. andzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuteczek Re: poprosze o przepisy na ciasta, ktore nie sa z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:43 poszło... a. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: poprosze o przepisy na ciasta, ktore nie sa z 19.04.04, 19:29 dzieki serdeczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Może placek sękaty w mojej wersji 19.04.04, 23:18 A ja mam przepis na super pyszne i wielkie ciacho. Łatwe jest na pewno, zrobiłam pierwszy raz i wyszło super. 4 szklanki mąki, 1,5 szklanki oleju, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki sody, cukier waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 20 deko orzechów włoskich, 5 jabłek. Olej zmiksować z cukrem i jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Dodać jabłka pokrojone w kostkę i pokrojone orzechy. Ja wylałam to ciasto do średniej blaszki i piekłam w piekarniku w tem. 180 stopni około godziny. Można udekorować polewą lub cukrem oudrem. Ale pewnie jak ma być uroczyście to polewa i wiórki kokosowe. Polewę robię w ten sposób, że łączę kakako, masło, cukier i wodę i gotuję naprawdę długo aż się zrobi szklista. Nie podam ci proporcji, bo robię klasycznie na oko. Np. daję łyżkę kakao trochę wody i masła tak może ze 3 łyżki. Możesz też znaleźć coś w innych przepisach. Ciasto smakuje wybornie, a wychodzi go naprawdę dużo. Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego z okazji rocznicy ślubu. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś