Gość: ulka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 15:04 Prosze powiedzcie mi jak ugotować ten ryz żeby był miękki?? Gotowałam godzine i nic - twardy jakby go prosto z pudełeczka wyciągnął:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Ciemny ryż 11.01.11, 19:24 On jest zupelnie czarny? www.risogallo.it/risogallo/product_detail.jsp?id_family=3&domain=2&lang=1&id_product=20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Ciemny ryż IP: 195.136.118.* 12.01.11, 14:45 Nie czarny, chodzi mi o naturalny brązowy ryż:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciemny ryż 12.01.11, 15:10 ...czyli pelnoziarnisty? www.pianetadonna.it/cucina/guide/come-cuocere-velocemente-il-riso-integrale Jesli tak, to Wlosi nazywaja go "integrale" i gotuja w 2 etapach. Moge wstukac dokladny opis, ale potwierdz, ze to ten. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Ciemny ryż 12.01.11, 15:19 Wstukuj, ja się ostatnio z tym ryżem zmagałam i skończyło się wizytą u dentysty :/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciemny ryż jak gotowac 12.01.11, 15:29 A ja z niego zrezygnowalam przed laty : Ryz ten gotuje sie glownie na zimno / na goraco trwa to bardzo dlugo /. 1. na 1 czesc ryzu nalezy wziac 2 czesci wody 2. ryz wsypac do garnka, zalac woda, przykryc, kiedy woda zacznie wrzec, posolic, przykryc i gotowac przez 5-10 minut 3. Wylaczyc i odstawic / nawet na 2 godziny / 4. W porze obiadowej nalezy sprawdzic, czy sie "ugotowal". Jesli nie, dokonczyc gotowania metoda klasyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: Ciemny ryż jak gotowac IP: 195.136.118.* 12.01.11, 22:16 Bardzo bardzo dziękuje. Oczywiście spróbuje w najblizszym czasie, mam nadzieję że w końcu nada się do jedzenia:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciemny ryż jak gotowac 13.01.11, 08:50 Ja chyba robilam proby z ryzem pelnoziarnistym Blond Gallo, ktory powinien ugotowac sie w 18 minut. Pamietam jednak, ze byl twardy i juz do niego nie wrocilam. Moze warto ponowic doswiadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Ciemny ryż jak gotowac 16.01.11, 20:11 A ja lubię czarny ryż, ten z pierwszego Twojego linku. Gotuje się on trochę dłużej od białego ryżu, ale i tak zawsze pozostaje bardzo al dente. Taki już urok pełnoziarnistego ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Ciemny ryż 13.01.11, 09:00 No to dziwne, bo ja ryż brązowy gotuję koło 40 minut i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ciemny ryż 13.01.11, 09:20 pod pierzynka jest najlatwiej, bo nie musimy kontrolowac zadnego ryzu,stara metoda, ale modna Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciemny ryż 13.01.11, 10:22 Dzis widzialam w sklepie pelonoziarnisty parboiled: czas gotowania 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Ciemny ryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 12:45 Nazywa sie Integral. Niektorzy gotuja go w szybkowarze. Mozna sprobowac pod pierzynke po ok 1/2 h gotowania. Mozna tez tradycyjnie gotowac 1 godzine na wolnym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Ciemny ryż 16.01.11, 13:19 gotuje srednio 40 minut, czasami do godziny 3 szesci wody na 1 ryzu zagotowuje, przykrywam szczelnie, z warstwa foli alu pod pokrywka i na najmniejszym doplywie ciepla zostawiam przez nastepne pol godziny, potem wylaczam i czekam 10 minut bez odkrywania Odpowiedz Link Zgłoś