IP: 217.11.141.* 19.04.04, 14:15
co to jest kolendra ? gdzie kupic swieza?
Obserwuj wątek
    • funana Re: kolendra 19.04.04, 14:19
      Jest to zioło-występuje najczęsciej w dwóch postaciach-świeżej - krzaczek w
      doniczce, lub zmielonych nasion. W zależności od potrawy, jaką
      przygotowujemy,używa sie odpowiedniej postaci. Świeżą kolendrę, jak i zmielona
      nasiona mozna dostać w praktycznie każdym supermarkiecie(piszę z
      Warszawy).Świeża jest bardzo delikatna.
      • Gość: an_ni Re: kolendra IP: 217.11.141.* 19.04.04, 14:32
        dzieki za odzewe ! jaki szybki! a do przepisu Pascala na salse - jesli wiesz o
        czym, mowie - mozna dodac suszona? tzn z torebki? albo czyms zastapic ?
        • martini_very_bianco Re: kolendra 19.04.04, 14:35
          co prawda nie wiem, o co chodzi w pezepisie na salsę:), ale kolendrę świeżą
          można z powodzeniem zastąpić suszoną, trzeba tylko pamiętać, że suszone zioła
          są dużo bardziej aromatyczne

16%VOL
          22%VAT
        • Gość: senin Re: kolendra IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 19.04.04, 14:42
          wszelkie salsy jakie jadlam mialy aromat i smak koledry sproszkowanej (z
          suszonych nasion, znaczy sie)

Jest to zupelnie inna rzecz smakowo niz koledra - listki.

Ale moze sa i salsy ze swieza koledra,.. w koncu, skoro Pascal tak twierdzi...;)
        • funana Re: kolendra 19.04.04, 14:43
          Tak, jak pisałam kolendra suszona, to najczęściej zmielone nasiona, a nie
          ususzone listki-po prosru ma inny smak. Zdecydowanie nie rezygnowałabym z
          poszukiwania świeżej kolendry do salsy- jej niezwykły aromat nadaje odpowiedni
          ton potrawie!
    • martini_very_bianco Re: kolendra 19.04.04, 14:21
      ziółko takie, aromatyczne mocno. bliższych informaji można szukać na forum
      zioła, choć tam ruch niewielki o tej porze:) a gdzie kupić świeżą, nie mam
      pojęcia, może w sklepach zielarskich, na bazarkach (niedawno odkryłam bazarki i
      się nimi zachwycam!) i w sklepach ze zdrową żywnością?

16%VOL
      22%VAT
      • marghot Re: kolendra 19.04.04, 14:24
        w poznaniu, kolendra śwież sporadycznie pojawia się w piotrze i pawle
        • Gość: giezik Re: kolendra IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 14:33
          bywa w sklepach, ale teraz warto posiac. Rosnie jak głupia.
          • lis_ka Re: kolendra 19.04.04, 17:52
            można kupić w hipermarketach i w sklepach "Asian Foods" np. w Warszawie jest w
            galerii Mokotów i na ul. Okopowej.
            Suszona kolendra, a raczej jej nasionka mają smak KOMPLETNIE inny od świeżych
            listków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka