mia_mia 02.02.20, 06:11 Podobno można ją kochać lub nienawidzieć. Ja nienawidzę, chyba jako jedynego zioła. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Kolendra 02.02.20, 06:22 Ja też. Ale ponoć ma to genetyczne uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kolendra 02.02.20, 20:49 o, to ciekawe... bo ja nietrawie, a moje rodzeństwo kocha! (no dobra, wiem, że z genami to nie takie proste) Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Kolendra 02.02.20, 20:56 Ja przy pierwszych próbach jedzenia kolendry szczerze jej nienawidziłam, smakowała jak mydło. Z czasem pokochałam i im więcej kolendry tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Kolendra 03.02.20, 05:58 Mam tak samo. Widocznie jakies geny nam wypadly z czasem . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kolendra 02.02.20, 06:52 tez nie znosze, ale bardziej nienawidze kuminu Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Kolendra 02.02.20, 09:15 mysiulek08 napisała: > tez nie znosze, ale bardziej nienawidze kuminu > Ja z kolei toleruję kolendrę, ale kumin uwielbiam po prostu, mogę dodawać do większości potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kolendra 02.02.20, 09:44 Uwielbiam kumin, używam naprawdę sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kolendra 02.02.20, 18:02 serio lubicie kumin? przeciez do smierdzi mocno przepoconym potem! masochistki Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Kolendra 02.02.20, 20:53 ;P Ja myślałam, że to podobne do naszego kminku który mogę jeść garściami i kiedyś kupiłam do jakiejś wschodniej potrawy i ... do tej pory mam prawie całą paczkę ... no nie jadalne to jest, chyba, że do humusu. Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Kolendra 02.02.20, 21:00 dokładnie! jak czasem gotuję dania orientalne z kuminem to ciągle się wącham dlaczego tak śmierdzę potem, a potem () przypomina mi się, że to kumin Odpowiedz Link Zgłoś
irisq Re: Kolendra 02.02.20, 21:58 haha! Mam dokładnie takie samo skojarzenie z tym potem! Z tym, że ja kumin uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Kolendra 02.02.20, 08:20 Za swieza nie przepadam, bo mi smierdzi mydlem. Ale teraz mam ziarna, ciekawa jeatem.ich smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Kolendra 02.02.20, 08:41 a chcialabys polubic? Jesli tak to sprobuj z tzadziki albo po prostu ogorek czosnek jogurt kolendrz (I sol oczywiscie), zrob ociupine, oddaj rodzinie jesli ci wciaz nie podchodzi ja na poczatku tez nie lubilam, a teraz nie moge sie bez niej obejsc Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kolendra 02.02.20, 09:18 Ostatnio jadłam ceviche, które uwielbiam, a z kolendrą nie dałam rady. Tzatziki robimy z oregano. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Kolendra 02.02.20, 10:16 rzecz w tym, ze kolendra I ogorek to takie zblizone rejony, jesli lubisz ogorki to one swietnie sie uzupelniaja, oba skladniki maja ten posmak nachalnej zielonej swiezosci. mnie na poczatku kolendra kojarzyla sie z zielonym "smierdzacym' insektem, ale panie z miasta pewnie takie insekty rzadko widuja, nie mowiac o otarciu sie o takiego... brrrr.. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kolendra 02.02.20, 10:22 Bardzo lubię ogórki z jogurtem, kolendrą, ale mieloną i miętą. Czasem robię takie do bardzo ostrych curry. A ogóle wielbię wszelkie odmiany mizerii, z koperkiem, szczypiorem, oregano... Z kolendrą zieloną też. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Kolendra 02.02.20, 10:31 no, do curry to jeszcze jogurt z zielonym chilli I sczypiorkiem - dla mne odjazd (ale to taki troche polski dodatek) musze jeszcze poeksperymentowac I dodac... kuminu? moze kolendry ziarnistej? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kolendra 02.02.20, 10:35 A robiłaś z czosnkiem, ale nie surowym tylko przesmazonym na oleju? Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Kolendra 02.02.20, 10:50 no, te moje raito- tzadziki z czosnkiem robie, swiezym mowisz zeby przezmazyc? Boje sie ze przypale I bedzie gorzki... bo ja zawsze piec rzeczy na rza robie, latwo sie zapomniec Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Kolendra 02.02.20, 10:58 no toz ci mowie - polacz je, mysle ze sie przekonasz do kolendry albo tego polaczenia ceviche nigdy mi nie smakowalo, (byc moze nie jadlam dobrze przyrzadzonego) ale I tak bylaby to I dla mnie troche "challenge" - ryba, kwas, nowe ziolo... ja nawet cytryny do smazonej ryby nie dodaje natomiast kolendra z mango/ananasem chilli, sosem rybnym i lemonka to juz inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kolendra 02.02.20, 20:51 o, to, to... śmierdzący insekt. czyli jest jeszcze dla mnie nadzieja, że kolendrę polubię. wypróbuję trop z ogórkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Kolendra 02.02.20, 22:07 Wcale nieprawda. Ogórki uwielbiam, kolendra smakuje jak stare zatęchłe szmaty (tak sobie ten smak wyobrażam). Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Kolendra 02.02.20, 08:49 Ziarna są ok, świeża ma smak starych szmat do podłogi ( tak go sobie wyobrażam). Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Kolendra 02.02.20, 09:56 A ja mam odwrotnie. Ziarna wywoluja u mnie odruch wymiotny. Świeżą lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Kolendra 02.02.20, 09:05 U nas w kuchni podstawa do curry, swieza na posypanie, a jak maz robi guacamole i sie okaze, ze nie ma to nie moze przezyc😄w ziarnach uzywam rzadziej. Kumin tez schodzi jak swieze bulki. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Kolendra 02.02.20, 09:13 Zielona. A nasiona sa ok i daje do mies, sosow. Odpowiedz Link Zgłoś
urtikus Re: Kolendra 03.02.20, 14:19 tak samo, zrobiłam kiedyś krupnik z kolendrą (myślałam, że to pietruszka) a potem: coś ta zmywarka garnka nie wypłukała Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Kolendra 02.02.20, 09:15 Jest jakiś gen odpowiedzialny za to, ze niektórym kolendra smakuje jak mydło - info od dziecka na medycynie My w rodzinie wszyscy go mamy najwyraźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kolendra 02.02.20, 11:58 Właśnie gdzieś o tym czytałam. I chyba ten gen ma zarówno moja mama jak i ojciec, a u mnie się skumulowało. Jeszcze ziarna ok. W niewielkiej ilości. Ale świeża kolendra nie, nie i jeszcze raz nie. Zmieniam na pietruszkę. A wszystkie inne zioła kocham, lubczyk zwłaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Kolendra 03.02.20, 07:50 To tak jak z mango. Niw rozumiem zachwytu nad tym owocem, a dzieci moglyby to jesc non stop. Ale rzadko kupuje, raz zs drogie, a dwa mam wrażenie, ze bardzo pryskane sa te owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Kolendra 02.02.20, 17:51 Ja tak miałam z kolendra i z imbirem - smakowaly jak mydlo, płyn do naczyń, zapachowa świeczka. I nagle coś mi się odmieniło chyba kolo 40tki i teraz jem ze smakiem. Dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Kolendra 02.02.20, 20:53 przepraszam, jaki płyn? dla mnie pluskwa i kocie szczyny... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Kolendra 02.02.20, 21:04 nie umiem sobie wyobrazic smaku pluskwy, z kocili szczynami jakos lzej Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Kolendra 02.02.20, 10:07 Kocham kolendrę. A nie znoszę natki pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Kolendra 02.02.20, 10:22 Bardzo lubie. W Indiach sie nauczylam. Za to nie lubie kminku . Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kolendra 02.02.20, 12:25 senin1 napisała: > no wlasnie, kolendry sie trzeba 'nauczyc' Ja tam nic nie musiałam się uczyć - raz spróbowalam i stwierdziłam "Pycha!". Lubię też kumin i lubczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Kolendra 02.02.20, 17:01 Czy ja wiem. Od razu mi zasmakowala. Moze zalezy jak jest serwowana. Za to nie potrafie sie nauczyc lubic roszpunki, no nie i czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Kolendra 02.02.20, 22:09 Ale po co się uczyć, jeśli się jej nie lubi? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Kolendra 02.02.20, 12:30 Używam w ziarenkach, zwykle do bigosu, do jakiś tłustych mięs, typu golonka, gulasz wieprzowy. I do pikli z ogórków. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Kolendra 02.02.20, 16:11 Jedyne zioło, którego nienawidzę, to kminek. Kumin lubię. Za kolendrą nie przepadam, jest zbyt dominująca. Jadałam bo w Azji jest dość popularnym dodatkiem, ale sama nigdy bym nie kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś