dzioucha_z_lasu 17.01.11, 20:45 Mam cały woreczek, kupiony przy jakiejś okazji "dla spróbowania". Tylko co można z tej fasolki zrobić? Ponoć jest dobra z ryżem, tyle, że nie wiem, jak ją z tym ryżem zrobić. Możecie podpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Fasola adzuki 17.01.11, 21:01 ja bym ugotowala ten ryz i fasolke osobno i po prostu wymieszala :) a w ogole proponuje przepatrzyc weganskie ksiazki kucharskie w google books. b. fajne przepisy maja, np ten Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Fasola adzuki 17.01.11, 21:27 Potraktuj "adzuki" jak soczewice i ... rób z nia najrózniejsze dania (nawet gulasz). Jesli chodzi o ryz z adzuki: Skladniki: 100 g adzuki 100 g ryzu (integralny lub bialy) 1 cebula 2 marchwie 1 lyzeczka sezamowego pure (Tahin) Nasiona sezamu (opcja) Listek laurowy Sos z soja Olej z oliwek Sól Przygotowanie Ugotowac OSOBNO do miekkosci ryz i adzuki w duzej objetosci osolonej wody. Adzuki jest dosyc twarde wiec lepiej wczesniej namoczyc na pare godzin lub uzyc do gotowania szybkowar. Jesli ryz jest integralny, mozna gotowac ryz i namochone adzuki razem. Pokrojona cebule podsmazyc na oliwie kacznie z listkiem laurowym. Kiedy cebula bedzie lekko podsmazona, dodac marchew "postrugana" na tarce o duzych oczkach. Smazyc/dusic wszysko. Nastepnie, dodac tyzke stolowa nasion z sezamu mieszajac ciagle aby sie nie przypalily ale aby sie usmazyly. Zmieszac 1 lyzeczke sezamowego pure z sosem z soji i dodac do zawartosci patelni. Smazyc/dusic razem tak powstala mieszanke ma bardzo malym ogniu (ma "przejsc") mieszajac od czasu do czasu przez okolo 10-15 minut po czym wlozyc ryz i adzuki wczesniej ugotowane y odcedzone. Ostroznie wymieszac wszystko. Dodac sól wg. uznania. Jesli wszystko jest nieco suche, dodac nieco sosu z soji. Pozostawic wszystko na bardzo malym ogniu kilka minut. Gotowe. Podaje sie bardzo gorace. Oto efekt. Na patelni Na talerzu Dodam, ze adzuki "traktowane" jak soczewica nadaje sie do wszystkiego wlacznie do gulaszu. Odpowiedz Link Zgłoś