Dodaj do ulubionych

Trendy kulinarne 2011

21.01.11, 15:02
Przeczytalam i oczy przecieram. Kto wymysla te trędy?
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8943178,Kulinarne_trendy_2011,,ga.html
Najbardziej podoba mi sie chyba to, ze na ulicznych stoiskach dla smakoszy mlodzi restauratorzy beda mieli szanse sie sprawdzic. Szczegolnie w Polsce, gdzie sanepid az rece zaciera. No i nie pozostaje nic innego, jak dosypywac wszedzie pimenton.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Trendy kulinarne 2011 21.01.11, 15:23
      To niezgrabna ('wyrazista barwa sprawia, że kolory są bardziej soczyste', jezu!) kompilacja ze trzech artykulow, dotyczacych trendow na rynku amerykanskim i zachodniej Europy. Do Polski ma sie nijak, moze pomijajac wklad wlasny kompilatorki, czyli fragmencik o szkolach gotowania, ktory zapewne ma przygotowac grunt pod kampanie reklamowa szkoly gotowania Gessler.
      W Polsce od pieciu lat jedynym trędem jest suszi, he he. Zgrabny przyczynek do dyskusji nt podawania zrodel.
    • coralin Re: Trendy kulinarne 2011 21.01.11, 15:41
      Nie wiem kto wymyśla, pewnie tacy kuchenni odpowiednicy wymyślaczy ciuchowych trendów. Przecież trend na muffiny był na GP wiec coś w tym jest:) Nie miałabym nic przeciwko wylansowaniu wędzonej papryki, bo za długo chyba trwa moda na dodawanie do wszystkiego bazylii (nawet do dań, w których ginie). Skoro z budek sprzedaje się frytki i zapiekanki to chyba uda się tez inne szybkie, proste dania.
      • pani.serwusowa Re: Trendy kulinarne 2011 21.01.11, 15:53
        Moda na dodawanie bazylii? :) Jestem za tym, aby papryka wedzona byla w kazdym sklepie w PL, bo co uzywam jej w daniach i przekazuje komus przepis pojawiaja sie glosy, ze trudno o nia. Tylko po co nazywac ja od razu trendy dodatkiem? Jakby to byl uniwersalny srodek na sukces dania. I wszystko bedzie smakowac tak samo? Jak z uzyciem vegety?

Co do rozpowszechnienia dan ulicznych, innych niz kawalek pizzy, kebab, hot dog czy frytki na chwile obecna nie jestem optymistyczna jesli chodzi o poslki rynek. :/ I to juz nawet o wymagania sanitarne nie chodzi, a o popyt.
        • bene_gesserit Re: Trendy kulinarne 2011 21.01.11, 16:06
          > Co do rozpowszechnienia dan ulicznych, innych niz kawalek pizzy, kebab, hot dog
          > czy frytki na chwile obecna nie jestem optymistyczna jesli chodzi o poslki ryn
          > ek. :/ I to juz nawet o wymagania sanitarne nie chodzi, a o popyt.

Zgadzam sie. Jakos sobie nie wyobrazam dan ę-ą w wersji ulicznej, tym bardziej tych, ktorzy jedzac na stojaco na ulicy chcieli za 'male porcje wyrafinowanych dan' placic trzy razy wiecej niz za kebaba.

A tu lista, dziwnie podobna do tej z twojego linka:
          - kuchnia koreanska
          - makaroniki
          - zbieractwo
          - pop-up cafes
          - Pimentón

Pięc na osiem! Plus, dla niepoznaki, pare innych. Pewnie autorzy z Epicurious chcieli sprytnie ukryc, ze mocno się inspirowali w swoich przewidywaniach tekstem z Kuchni ;)
          • pani.serwusowa Re: Trendy kulinarne 2011 21.01.11, 16:20
            Zgadzam sie. Jakos sobie nie wyobrazam dan ę-ą w wersji ulicznej, tym bardziej
            > tych, ktorzy jedzac na stojaco na ulicy chcieli za 'male porcje wyrafinowanych
            > dan' placic trzy razy wiecej niz za kebaba.

Tez o to mi chodzilo, ale takze o to, ze jakos nie wyobrazam sobie nagle naplywu Hindusow, czy Wietnamczykow, czy Tajow ktorzy w tzw. street food sa rewelacyjni, a nawet gdyby nagle zaczeli masowo otwierac stoiska w Polsce, i wcale nie trafiali na klody pod nogi ze strony sanepisu i innych urzedow, ;) to pewnie troche by potrwalo, zanim sporo polskich podniebien by im zaufalo.

Dziekuje bardzo za link. Ale obciach! A fe, ugotuj.to. ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka