Dodaj do ulubionych

obiad na Święto Babci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 16:38
moja córka zaprosiła babcię z dziadkiem na niedzielny obiad. a ja mam pustkę w głowie - czym ich ugościć ? zeby było w miarę zwyczajnie i bez szaleństw. mama nie lubi za bardzo eksperymentować z jedzeniem, ceni raczej typową, polska kuchnię. nie mam zupełnie pomysłu, może Wy mi pomożecie?
Obserwuj wątek
    • pluskotka Re: obiad na Święto Babci 21.01.11, 17:27
      Rosół, a na drugie udko kurczaka z ziemniakami. :)
      Za często widuję moją babcię, żebyśmy mieli jej imponować gotowaniem.
      • mhr-cs Re: obiad na Święto Babci 21.01.11, 17:30
        po prostu normalnie,
      • marghe_72 Re: obiad na Święto Babci 21.01.11, 18:14
        Córka zaprosiła - niech córka coś wykombinuje ;) i niech pomoże gotować.
        Moja teściowa ucieszyłaby się z zupy pomidorowej, jakiegos mięsa (może być pieczone) i sporej ilości słodkości :)
        Moja osobista rodzicielka zjadłaby wszystko - im bardziej egoztycznie tym lepiej. Plus dużo warzyw
      • Gość: dede Re: obiad na Święto Babci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.11, 20:28
        Daj spokój, chyba bym się obraziła. Naprawdę myślisz, że babcie smaku nie mają?! Nie ma jak stereotyp! Bardziej jestem odważna w kuchni niż córka. A Ty rosół i kurczak, ech.
        • pluskotka Re: obiad na Święto Babci 21.01.11, 22:06
          Gość portalu: dede napisał(a):
          > Daj spokój, chyba bym się obraziła. Naprawdę myślisz, że babcie smaku nie mają?
          > ! Nie ma jak stereotyp! Bardziej jestem odważna w kuchni niż córka. A Ty rosół
          > i kurczak, ech.
          No co. :) Ja u swoich dziadków muszę być co tydzień i tylko czekają na ten tradycyjny, niedzielny obiad. :)
          Gdybym miała taką nagła wizytę pewnie byłby to jakiś zawijas z mięsa drobiowego. Moi dziadkowie je lubą. Zupy to już wachlarz możliwości, każda dobra.
    • Gość: x fajnie jest, jeżeli wizyta babcia IP: *.unitymediagroup.de 21.01.11, 18:28
      wprawia w popłoch :D:D:D
      • marghe_72 Re: fajnie jest, jeżeli wizyta babcia 21.01.11, 18:59
        Gość portalu: x napisał(a):

> wprawia w popłoch :D:D:D
        ten "babć" w sumie fajnie brzmi :DD
        • Gość: x podziwiam twoją spostrzegawczość IP: *.unitymediagroup.de 21.01.11, 19:03
    • kaskahh Re: obiad na Święto Babci 21.01.11, 20:45
      a to zalezy ile corka ma lat
      moze cos ugotuje z twoja pomoca?
    • lee-aa Re: obiad na Święto Babci 21.01.11, 21:34
      Ja bym postawiła na danie 'babcine' czyli ulubione/tradycyjne/popisowe danie babci w Waszej interpretacji. Jeśli ma być tradycyjnie bez szaleństw możesz spróbować:
      Jeśli zupa na pierwsze danie to:
      barszcz czerwony z pasztecikami (możesz kupić gotowe ciasto francuskie), ew rosół z kołdunami

drugie: wołowina po burgundzku (co prawda danie francuskie, ale smakuje Polakom)/ roladki z indyka z pesto/pieczarkami/suszonymi grzybami ew pieczona kaczka z jabłkami. Do tego możesz podać frytki ze słodkich ziemniaków (coś innego, ale bez szaleństw) i tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Przy deserze może wykazać się córka i mogą to być ciasteczka, tiramisu, sernik z serka homo - nawet pieczony, pucharki lodowe z owocami.
      • Gość: aqua48 może jeszcze nie za późno? IP: *.aster.pl 22.01.11, 16:19
        Ja co prawda nie na Dzień Babci, ale na obiadek z okazji bierzmowania wnuka podałam dziadkom tacos z surówką z kapusty. Bardzo im smakowało. Zależy czy dziadkowie są otwarci na nowe smaki, czy raczej tradycyjnie podchodzą do obiadu (bez kotleta się nie liczy). Wtedy można upiec kurze piersi panierowane w sezamie i żółtym serze w piekarniku. Rzecz łatwa jak drut i nawet bardzo małe dziecko może Ci w tym pomóc, a będzie miała satysfakcję jak podacie dziadkom danie "przez wnuczkę specjalnie dla nich zrobione".
    • dvoicka Re: obiad na Święto Babci 22.01.11, 22:54
      skoro obiad dla babci, to coś co ona lubi.
      skoro córka zaprosiła to razem uzgodnijcie menu i zróbcie.
      jak tradycyjnie to pieczony kurczak albo schabowy. choć moja mama lubi na przykład zrazy.
      ja na obiad dla dziadków podałam "mumie" z kurczaka w cieście fancuskim (z galerii potraw) z ziemniakami i marchewką z groszkiem. dziś z kolei zostałam poczęstowana schabem zapiekanym z warzywami i majonezem (coś w tym stylu: www.wielkiezarcie.com/recipe41411.html )
    • default Re: obiad na Święto Babci 24.01.11, 08:35
      Obiad na dzień babci był taki:
      - zupa kalafiorowa z koperkiem (kalafior z mrożonki), zaciągana topionym serkiem,
      - duszone z cebulą bitki z karkówki, kopytka, buraczki,
      - ciasto z truskawkami z kruszonką.

Było prosto, swojsko i pysznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka