Dodaj do ulubionych

Menu na roczek - doradźcie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 14:55
Wkrótce roczek naszego synka. Zaprosiliśmy gości na godz. 16, zaplanowałam zrobić na początek zupę gulaszową z bagietką, a następnie kurczaka pieczonego w piekarniku (pałki i golonki) i kapustę babci (taką z grzybkiem bez mięsa).
Następnie będzie tort i ciasta, szampan itp. Czyli na slodko.
W sumie będzie 10 osób - sama rodzina.
Około 20-20:30 kąpiemy synka - tak jest nauczony i nie da się go oszukać, więc myślę, ze wtedy goście się zbiorą.
Czy uważacie, ze takie menu na 4-5 godzinną imprezę wystarczy?
A może macie sprawdzony przepis na coś innego, np zamiast kurczaka, chętnie się doedukuję i być może skorzystam.
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: Menu na roczek - doradźcie 26.01.11, 15:03
      Strasznie ciężkie menu jak dla mnie. Zupa gulaszowa by w zupełnosci wystarczyła, bez tego kurczaka i kapusty. Albo kurczak bez zupy. Jeśli zupa - to potem moze lepiej jakieś 2 - 3 sałatki, wędlina na talerzu itp. No - coś lżejszego. Na 4 - 5 godzinną impresę to aż nadto.
      • love.love Re: Menu na roczek - doradźcie 26.01.11, 15:22
        ja też myślę, że mięso w zupie i mięso na drugie to zdecydowanie za dużo i za ciężko.

może zamiast zupy gulaszowej zrób po prostu gulasz a do tego wspomnianą już bagietkę i sałatę. Do tego zaplanowane słodkie.
    • mhr-cs Re: Menu na roczek - doradźcie 26.01.11, 15:21
      Gość portalu: MamaAga

na tej stronie
      sa rozne menü podawane,
      od roczku do babci
      napewno cos znajdziesz?
    • Gość: MamaAga Re: Menu na roczek - doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 08:48
      A co powiecie na takie coś:
      1. francuska zupa cebulowa
      2. polędwiczki wp w sosie żurawinowo-balsamicznym z kapustą na ciepło i bagietką.

Czy tak trochę lepiej, lżej?
      • Gość: Marzena Re: Menu na roczek - doradźcie IP: *.subscribers.sferia.net 27.01.11, 09:06
        ten 2 zestaw bardziej mi sie podoba,chociaz jeżeli na przyjęciu będą dzieci moze cebulową warto zastapić tradycyjnym rosołkiem...
        • love.love Re: Menu na roczek - doradźcie 27.01.11, 11:48
          MamaAga napisz czy dzieci też będą jadły to co wszyscy?

Drugi zestaw bardziej wyszukany, też mi się bardzo podoba, tylko nie wiem dlaczego tak się upierasz przy tej kapuście :)
          • Gość: MamaAga Re: Menu na roczek - doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 12:13
            Z dzieci będzie oprócz mojego Jubilata, tylko jeden 9-latek, polędwiczki bardzo lubi, więc nie ma problemu.
            A kapusta na być dlatego, że babcia chciala coś ugotować, i jako że odsunęłam ją od w sumie całego menu, to pozostawiłam chociaż tą nieszczęsną kapustę, żeby babci przykro nie było.
    • joana.mz Re: Menu na roczek - doradźcie 27.01.11, 12:23
      przyłączę się do poprzednich wpisów - zdecydowanie za dużo mięsa, za ciężko.

Ja bym wogóle zrobiła odwrotnie - najpierw ciasto o 16-tej a o 18-tej podałabym kolację oczywiście jeśli impreza ma być w sobotę czy niedzielę. No chyba, że to w tygodniu, wtedy rozumiem, że to taki obiad dla osób pracujących.
      • Gość: ann Re: Menu na roczek - doradźcie IP: *.home.aster.pl 27.01.11, 20:43
        polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowo-balsamicznym sa super, mozesz tez zrobic zapiekane z serem zoltym feta i cebula badz serem i pieczarkami:)
        • niki_s Re: Menu na roczek - doradźcie 28.01.11, 11:55
          A co przygotować na pierwsze urodziny, kiedy gośćmi są około półtoraroczne bobasy ze swoimi rodzicami - tak, żeby smakowało i jednym i drugim?
    • Gość: kika Re: Menu na roczek - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 19:32
      Skoro musi byc ta kapusta, to może mięso do obiadu podac do niej pasujące, np. zrazy, za to zupę zrobić lżejszą, np. krem z jakiegoś warzywa, pomidorową z grzankami, czy coś w tym stylu. Gulaszowa, a potem mięso z kapustą to zdecydowanie zbyt cięzka kompozycja:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka