Dodaj do ulubionych

gorzka pasta tahine

IP: *.dynamic.chello.pl 28.01.11, 12:50
Mam bardzo gorzką grecką pastę tahine, data ważnosci 2012 Dodałam ja do hummusu. Ale zastanawiam się, czy ta gorycz jest w porządku ? To ma byc na przystawkę dla gości. nie chciałabym kogos zatruć. Poradźcie !
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: gorzka pasta tahine 28.01.11, 13:49
      Ale czy masz jakieś porównanie z inną ? Tzn czy wcześniej w ogóle znałaś smak samego tahini ? Bo jesli nie, to możesz mieć takie wrażenie właśnie, że jest lekko gorzkawa.
      Wiele osób zakładając, że skoro dodaje się jej np do produkcji chałwy, mylnie przypuszcza że tahini jest na przykład słodkie.
      A ten hummus jeszcze czymś przyprawiałaś ? Czosnek ? Dużo cytryny ? Sól? Kumin ?
    • maki-chan Re: gorzka pasta tahine 28.01.11, 15:52
      czy ja wiem tahini nie ejst słodka..ma taki mocno orzechowy smak wpadający w gorycz.więc chyba jest ok.
    • Gość: kasia Re: gorzka pasta tahine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.11, 19:24
      Gdzie kupiłaś? Jezeli uwazasz ją za BARDZO gorzką, to jest felerna. Goryczą nikogo nie zatrujesz, po prostu sezam użyty do wyrobu tej konkretnej pasty mógł być gorszego gatunku, długo leżeć - co w efekcie daje gorzki posmak. Wiele z past, które można kupić w Polsce, niestety są kiepskie :(

Dobra thina ma lekki posmak goryczki, ale na tyle lekki, że można zjeść np. łyżkę i nie krzywić się.

Zawsze możesz zrobić hummus bez thiny. Lepsze to, niż dodanie do niej gorzkiej pasty. Zwłaszcza, gdy Twoi goście nie jedli nigdy hummusa - możesz ich wtedy skutecznie zniechęcić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka