Dodaj do ulubionych

Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami

30.01.11, 20:15
Jadłam takie kupne i były pyyyycha. Zrobiłabym chętnie sama, ale nie bardzo wiem, jak przygotować szpinak? Powinien być w liściach, ale co dalej konkretnie po rozmrożeniu z nim robić? Będę wdzięczna za rozjaśnienie w głowie :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami 30.01.11, 20:21
      Moze byc w lisciach albo mielony. Odmroz, wycisnij lapa nadmiar soku, dopraw (sol, pieprz, czosnek, gałka), dodaj serek (smietankowy, mielony twarogowy itp) i podsmazone pieczarki, imo nie trzeba go nawet gotowac (jesli chcesz, podgrzej go po rozmrozeniu, przed dodaniem serka w kazdym razie).
      • Gość: as Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.11, 20:50
        Według tego przepisu robiłam pierogi ze szpinakiem.
        Ja bym proponowała nie dodawać serka śmietankowego, bo spowoduje rozrzedzenie szpinaku, a co za tym idzie będzie problem z sklejeniem pierogów. Proponuje wrzucić zamrożony szpinak(w liściach) na patelnie, przykryć. Gdy już się odmrozi odlać nadmiar wody lub odparować i dodać odrobinę masła, pieprzu, soli i szczyptę gałki. Na końcu czosnek i bułkę tartą(trochę). Bułka spowoduje, że szpinak nie będzie taki mokry podczas klejenia. Gotowy przekładam do durszlaka(dzięki temu odcieka nadmiar wody) i czekam do ostygnięcia.
        • bene_gesserit Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami 30.01.11, 20:57
          > Ja bym proponowała nie dodawać serka śmietankowego, bo spowoduje rozrzedzenie s
          > zpinaku, a co za tym idzie będzie problem z sklejeniem pierogów.

Nie jest to prawdą, zaprzeczam stanowczo. Wlasnie dlatego napisalam o wycisnieciu szpinaku po rozmrozeniu - serek tylko pomoze im sie skleic. Wtedy nie trzeba paprac sie z bułką tartą. Poza tym dodatek bialka jest przy jedzeniu szpinaku konieczny ze wzgledow zdrowotnych.
          • Gość: marbor1 Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami IP: *.aster.pl 30.01.11, 21:21
            Kupuję szpinak w liściach firmy Bonduelle i rozmrażam. Po rozmrożeniu tylko lekko wyciskam. Na głębokiej patelni na maśle szklę cebulę z czosnkiem, dodaję szpinak i jeszcze trochę przesmażam. Dodaję sól, pieprz i gałkę muszkatołową. W garnuszku bełtam jedno jajko z dwoma łyżkami słodkiej śmietany i wlewam do szpinaku na patelni, mieszam i trochę [ok. 3 min] jeszcze podduszę.
            Szpinak pięknie się zagęści [zetnie]. Nie trzeba absolutnie dodawać żadnej tartej bułki. Jeśli robię szpinak z pieczarkami, to pieczarki starte na grubej tarce podrumieniam na złoty kolor i łącze ze szpinakiem. Można też dodać ser fetę lub jakieś sery pleśniowe, wg uznania.
            Gwarantuję, że taki szpinak nadaje się do pierogów bez żadnego ekstra zagęszczania.
            • Gość: gość Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 22:57
              ja zamiast śmietany i jaja dodaję pokrojony w kostkę lazur i orzechy, ewentualnie pestki słonecznika lub inne. Do tego sól, pieprz, galka, czosnek. Calość jest na tyle związana, że nie potrzebne są dodatkowe zagęszczacze i doskonale się nadaje zarówno jako dodatek do makaronu, jak i jako farsz do naleśników czy pierogów.
              • Gość: marbor1 Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami IP: *.aster.pl 31.01.11, 10:38
                Zawsze mnie uczono, że do szpinaku powinno się dodawać jajko aby zniwelować zawarte w nim szczawiany, a poza tym doskonale ścina szpinak i nie trzeba dodawać bułki tartej [jak tu ktoś napisał] żeby ten szpinak zagęścić. Inne dodatki jak sery, orzechy, pieczarki czy cokolwiek jeszcze zależy od upodobań.
    • nisar Ale jeszcze szpinak... 31.01.11, 10:09
      czy trzeba go jakoś pokroić, posiekać? No bo te liście to chyba długawe są, nie? :)
      • nieskorzanka Re: Ale jeszcze szpinak... 31.01.11, 11:09
        Czy te pierogi były przypadkiem z Biedronki? Przymierzałam się do nich, ale nie kupiłam.
        • nisar Re: Ale jeszcze szpinak... 31.01.11, 11:49
          Nie, z Leniwej Gospodyni :)
          • bene_gesserit Re: Ale jeszcze szpinak... 31.01.11, 12:02
            O, Leniwa ma swoje sekrety - nie wiem, czy uda ci sie zrobic takie same :)

Jesli kupisz mrozone liscie w calosci, to czasem trzeba posiekac. Czasem nie - wszystko zalezy od szpinaku, a konkretnie od tego, czy przed zamrozeniem obcieli mu te takie ogonki.
      • Gość: marbor1 Re: Ale jeszcze szpinak... IP: *.aster.pl 31.01.11, 11:51
        Ja ten szpinak po rozmrożeniu kostek i odsączeniu kroję na grube kawałki.
        • nisar Bardzo Wam dziękuję. 31.01.11, 12:30
          Już wiem co i jak. W weekend produkcja :)
      • Gość: klikusia223 Re: Ale jeszcze szpinak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.11, 09:35
        Nie, szpinak juz jest rozdrobniony. Pierogi z4e szpinakiem sa super, ale jak nie mam czasu lepić takich, to nie kupuję mrożeonek, ewentualnie idę do sprawdzonej pierogarni (w Poznaniu mam taką na Wrocławskiej) i juz jest pyszny obiadek ;) fajnie od czasu do czasu wyjśc do restauracji, a ja nie lubię tych wszytskich fast foodów...
      • zwiatrem :) 13.04.11, 17:29
        Czesc Nisarku

Jak kupisz szpinak swiezy ugotuj i zmiksuj lub posiekaj, odparuj. Mozna ominac dlugawe galazki, ale u mlodej rosliny sa miekkie.
        Jesli kupisz zmrozone liscie to poprowadz przygotowanie pod to, co chcesz otrzymac.
        Na pewno pamietasz konsystencje tego co jadlas, czy bylo szatkowane? Szpinak mozna kupic tez mrozony w brykietkach (bardzo smaczny, bez zbednej ilosci wody w przeciwienstwie do tego w tafli, ale tafla po odprowaniu tez smaczna, tutaj odradzam lidlowy, bo ma dominujacy smak i jest juz doprawiony, na dodatek sliniaczy sie jak maslaki.

Odparuj na patelni, potem dolacz do reszty farszu. Jesli w pierogach, ktore jadlas nie bylo twarogu omin ten skladnik. Wcale nie jest oszalamiajacy w smaku, a czesto "uwalnia" wode albo dodaje metalicznego posmaku w zaleznosci od producenta i jakoscie sera.
        Nadzieniem moga tez byc rozmrozone liscie, w ktore zawiniesz smazone pieczarki i pozostale dodatki, a potem uformujesz pierogi z tymi zawiniatkami (przed zawijaniem liscie trzeba rozmrozic).

Ale tak patrze, ze w weekend pewnie juz zrobilas te pierogi, wiec jak sie udaly?

• mhr2 swiezego sie nie gotuje, 13.04.11, 17:41
          zwiatrem napisała:

> Jak kupisz szpinak swiezy ugotuj i zmiksuj lub posiekaj,

mozna jesc nawet surowy
          • zwiatrem Re: swiezego sie nie gotuje, 13.04.11, 17:50
            tutaj napisalam zmysla o posiekaniu, siekac lepiej gotowany lub parzony latwiej takze odsaczyc wtedy jako powiedzmy "mielony" polprodukt farszu, a co kto lubi jesc, to juz inna sprawa
            • mhr2 wspaniale, 13.04.11, 18:07
    • Gość: Mirabel Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.11, 13:59
      ja kupuje siekany mrozony i doprawiam czosnkiem plus przyprawy i kaszką manną. Ale jest to trochę roboty zwłaszcza jak trzeba zrobic jeszcze ciasto na pierogi. Ja tez czasem chodzę do Starego Młynu na pierogi, ze szpinakiem też mają.
    • picero80 Re: Pierogi ze szpinakiem i pieczarkami 14.04.15, 18:32
      ja tez kupuje a nie robie pierogi i te kupne sa czasmi lepsze niz domowe
      ja kupuje tutaj www.frozenpierogies.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka