Dodaj do ulubionych

Białko - żółtko

31.01.11, 21:17
Do tej pory próbowałam korzystać z przepisów , w których występują całe jajka.

Niestety, spróbowałam zrobic makaroniki. Udały się i..problem, bo będę musiała powtarzać :)

Stąd moje pytanie: jak długo można przechowywać w lodówce same białka lub same żółtka? Czy da się je mrozić bez szkody dla ewentulnych przyszłych wypieków?

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • rozyczko Re: Białko - żółtko 31.01.11, 21:49
      bialka mozesz mrozic bez problemu. Ja to robie w plastikowych torebeczki z zamkiem . Mozna potem zrobic bezy, pavlowa lub pieguska.
      Zoltek nie mrozilam.
      • bene_gesserit Re: Białko - żółtko 31.01.11, 22:02
        Mrozone zoltko koaguluje, robi sie z niego taki skrzep, ktory chyba do niczego sie nie nadaje - do ciast na pewno nie w kazdym razie.
    • bene_gesserit Re: Białko - żółtko 31.01.11, 22:03
      Z zoltek mozesz zagniesc kruche ciasto i w tej formie przechowac je w zamrazarce nawet do miesiąca.
      • Gość: marbor1 Re: Białko - żółtko IP: *.aster.pl 31.01.11, 22:13
        W czasach PRL można było kupić mrożoną masę jajeczną, szczególnie żółtka. Używało się jej do wypieku ciast i makaronów. Ona była lepsza niż jajka wapnowane czy też chłodnicze. Wiem też że
        ta masa była szeroko używana w piekarnictwie.
        • joa66 Re: Białko - żółtko 31.01.11, 23:22
          Dzięki wszystkim:)
        • bene_gesserit Re: Białko - żółtko 31.01.11, 23:41
          Teraz mozna kupic takie cos w kartonach. Ale musza tam dodawac jakiejs chemii.
    • linn_linn Re: Białko - żółtko 01.02.11, 09:12
      Znalazlam takie informacje / same bialka mozna mrozic, ale to juz wszyscy chyba wiemy /:
      zoltka i bialka
      wymieszac dodajac 2 g cukru i 1 g soli na kazde zoltko
      zoltka
      mrozic w pojemnikach na lod, a potem pozwijac kostki w folie / przezroczysta lub aluminiowa /
      Sama mroze bialka, zoltek nie mrozilam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka