Dodaj do ulubionych

garnki i patelnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 00:23
moi kochani, pomozcie - chcialbym kupic zonie komplet garnkow i patelni, bo
ma w kuchni same starocie, emaliowane jakies poobtlukiwane, ale kompletnie
sie na tym nie znam :(
sa stalowe (np ikea), jakies zeptery, teflonowe, z dnem podwojnym, patelnie
inne do smazenia, inne do duszenia...
chcialbym jej zrobic niespodzianke, wiem, ze sprawi jej to przyjemnosc, bo
lubi pichcic i robi to swietnie
dlatego napiszcie wasze typy, blagam
pozdrawiam,
jonatan
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: garnki i patelnie 24.04.04, 00:45
      poruszysz lawinę... :)
      fajny taki mąż...
      Tylko napisz, jaki piec macie, gazowy czy elektryczny, bo to istotne!

ja mam te stalowe garnki z ikei, są fajne, bo uszęta im się nie nagrzewają, ale
      trzeba je po umyciu polerować ścierą, żeby ładnie wyglądały i nie było widać
      zacieków. Jakoś mnie te zacieki drażną, chociaż zwolenniczką sterylności nie
      jestem.

Patelnia musi być ciężka i z grubym dnem. Są jeszcze patelnie grillowe, numer
      jeden u mnie w kuchni. Mają wypustki, dzięki którym rzecz wygląda jak zdjęta z
      grilla:), są powleczone teflonem i smaży się na nich beztłuszczowo. Do jajek
      sadzonych zdecydowanie nie polceam. A na marginesie, czy ktos coś słyszał o
      patelni tytanowej? Bo ja taką widziałam ostatnio i się poczęłam zastanawiać,
      cóż to za cudo...

Nic więcej do powiedzenia nie mam:) chyba

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: jonatan Re: garnki i patelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 00:49
        jej, dzieki za odzew
        wlasnie - mamy plyte gazowa (z piekarnikiem elektr.)
        pozdrawiam!
        • Gość: maja Re: garnki i patelnie IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.04, 08:36
          ja mam garnki gmc (kupione chyba w Makro) i są ok. Mają już trochę lat więc
          zastanawiam się nad Fissler'em, który jest dużo droższy ale czy warto? w sumie
          i gmc i fissler są stalowe, mają grube dno i stalowe rączki na nity a nie
          śrubki... hmmm no nie wiem. Ale gmc polecam jak najbardziej (też używane na
          plycie gazowej), poza tym mają równe ścianki (a nie takie jak bańka), co mi
          osobiście się najbardziej podoba. Można też kupić pokrywki z termostatem, ale
          wtedy już pojawia się plastik i nie można takiego garnka wstawić do piekarnika
          (jak ktoś takiej funkcji potrzebuje). Aha, pojawiły się podobno w Polsce garnki
          berghof, ale nie mam pojęcia czy są dobre. Wyglądają dobrze.
          Niestety zdecydowanie większy wybór garnków jest za granicą niż w PL, ale i w
          PL coś fajnego się znajdzie.
          Udanych zakupów :)
          maja
    • Gość: H.T. Re: garnki i patelnie IP: *.proxy.aol.com 24.04.04, 00:52
      www.google.pl/search?q=garnki&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru
      • gaggi ekhem 24.04.04, 10:37
        google obsługiwać większość umie, ale chodzi o opinię z życia wzięta, czyż nie?
        sama potrzebuje garnków do płytyt ceramicznej. Nieopatrznie założyłam osobny
        wątek, ale znalazłam ten i się dopisuję - polecicie coś do ceramicznej?
        • Gość: H.T. Re: ekhem IP: *.proxy.aol.com 24.04.04, 14:45
          Chodziło o ewentualne zilustrowanie sugestii z życia wziętych, być może jest
          taki sugerowany garnek na tej liście.
    • Gość: jonatan Re: garnki i patelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:58
      dziekuje za wszystkie uwagi! przegladam garnki w internecie i nasunely mi sie
      jeszcze takie (pewnie strasznie dyletanckie pytanie, ale nie chce indagowac
      zony, bo nie bedzie niespodzianki ;) - czy stalowe raczki nie parza rak? no i
      czy lepszy garnek caly stalowy z nitami, czy taki z przezroczysta pokrywka i
      dziurka?
      i jeszcze pytanie: uzywaliscie nozy z ikea? co o nich sadzicie?
      pozdrawiam, jonatan
      • martini_very_bianco Re: garnki i patelnie 24.04.04, 12:16
        nie wiem, czy rączki w moich garach z ikei są ze stali, ale nagrzewają się w
        stopniu minimalnym i żadnej rękawicy czy ściery nie trza.
        Noży z ikei zastałam w mieszkaniu moim cały komplet, czyli 5 sztuk, i nie
        narzekam zupełnie, ale w kwestii noży jestem kompletnym laikiem, więc nie czuję
        różnicy lepszy-gorszy, byle był ostry
        aha, zwróć jeszcze uwagę, czy nie mmają powywijanych brzegów (te emaliowane
        mają), bo trza w tych zakamarach szczotką dłubać, ale o tym Pani Żona to pewnie
        wie:)

16%VOL
        22%VAT
        • Gość: Asia Tefal dla mnie IP: *.range217-43.btcentralplus.com 24.04.04, 15:57
          Ja uzywam Tefala i patelnie i garnki. Nie sa najdrozsze a uzyteczne bo sie nie
          kleja i latwo myja.
      • Gość: maja Re: garnki i patelnie IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.04, 08:37
        mam trzy noże z ikea z tej taniej serii 365, mają bardzo grubą stal (co, jak
        myślę, jest na plus) i trochę trzeba się namęczyć żeby je bardzo bardzo dobrze
        naostrzyć, ale po kilku razach na osełce jest już łatwiej. Jestem z nich
        zadowolona.
        stalowe rączki w dobrych, ciężkich, grubych garnkach nie powinny parzyć (moje
        się bardzo słabo nagrzewają)
        a co do pokrywki to chyba indywidualne preferencje, ja mam przezroczystą
        pokrywkę z dziurką w jednym najmniejszym garnku, ale z tego powodu wcale nie
        jest on wykorzystywany do jakichś specjalnych celów. w garnkach bez dziurki też
        świetnie się gotuje ryż, ziemniaki czy zupy. i nic nie kipi. (ale fajnie jest
        podglądać potrawy przez szklaną pokrywkę ;))
    • Gość: ela Re: garnki i patelnie IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 25.04.04, 10:50
      zepter
    • lis_ka WMF 25.04.04, 14:50
      Ja używam garów WMF. Mam dwa komplety po 4 szt. + jakieś dodatkowe małe
      garnuszki np. do mleka i jajek + 2 patelnie. Garnki są stalowe, ze stalową
      rączką. Każdy z nich ma szklaną przykrywkę. Używam ich ponad 3 lata i jestem
      zachwycona, bo cały czas wygladają jak nowe. Są stabilne, dobrze się je czyści
      i mają grube dno. Nawet jak coś przypalę, spryskuję to "Tytanem" i po pół
      godzinie garnek jest błyszczący.

Rączki się nie nagrzewają, są zawsze zimne.
      Komplet 4 szt kosztował ok. 600 zł, ale uważam, że naprawdę było warto.
      Pozdrawiam!
      • Gość: Daw11 Re: WMF IP: *.access.telenet.be 29.12.20, 08:35
        A ja mam pytanie czy to normalne ze dno w tych garnkach przebarwia sie troche
    • dioddi Re: garnki i patelnie 01.05.04, 12:43
      Podnoszę wątek - też jestem zainteresowana. Szczególnie patelniami - jaka
      najlepsza do jajek, a jaka do duszenia?
      Pozdrawiam,
      Dioddi
      • Gość: deni Re: garnki i patelnie IP: *.njp.gliwice.pl 01.05.04, 13:27
        Ja używam garnki firmy GMC i są doskonałe, to samo co Zepter tylko tańsze.
        Patelnia z tej firmy jest świetna do dusznia i smażenia beztłuszczowego.
        Korzystam z nich juz wiele lat i dalej są w bardzo dobrym stanie, polecam.

Deni
        www.akupresura.akcjasos.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka