24.04.04, 12:16
Witam was forumowicze. Czy ktos tutaj specjalizuje sie w babkach. Prosze o
sprawdzone przepisy. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
        • Gość: Ewa Re: Babki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 19:17
          baba drożdżowa:
          1kg mąki
          100g drożdży
          1 szklanka cukru
          1 szklanka mleka
          6-8 żółtek
          1/2 kostki margaryny
          2 cukry waniliowe
          rodzynki
          To są porcje na 2 duże baby lub 3 chałki plecione (tak przeważnie piekę)jeżeli
          chcesz upiec jedną babę to zmniejsz porcje.
          Do miski wsypać mąkę, pokruszyć drożdże, trochę soli,cukru zalać wszystko
          ciepłym mlekiem. Zamiesić i zostawić aby rosło. Żółtka+cukier+cukier waniliowy
          utrzeć na kogiel-mogiel.Dodawać kogiel-mogel do ciasta i wyrabiać dodając
          stopioną margarynę i rodzynki. Zostawić do wyrośnięcia. formy wysmarować
          tłuszczem i posypać mąką. Chałki pleść w warkocz,kiedy będą już w foremkach
          zostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia, przed włożeniem posmarować roztrzepanym
          jajkiem.
    • kwieta4 Re: Babki 25.04.04, 08:19
      BABKA PIWNA dobrepapu.republika.pl/p47.html
      ________________________________________
      Składniki:
      • 4 jajka
      • 2 torebki cukru waniliowego
      • 1,5 szklanki cukru
      • 3 szklanki mąki
      • 1 duży proszek do pieczenia
      • 1 kostka margaryny
      • 1 szklanka piwa
      Przygotowanie:
      Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno mikserem, dodać kolejno
      cukier waniliowy, cukier i żółtka [stale miksując]. Dalej dodać mąkę,
      margarynę, proszek i piwo. Można wzbogacić rodzynkami i skórką pomarańczową.
      Piec w temperaturze 200°C. Skutecznie udaje babkę drożdżową, i nie trzeba
      czekać, aż wyrośnie
      • kwieta4 Re: Babki 25.04.04, 08:27
        to samo co poprzednio zrodlo.
        akurat tych nie pieklam, ale podobne, te przepisy sa klasyczne, nie moga nie
        wyjsc. pozostaje kwestia smaku, a to juz bardzo osobista sprawa.


        BABKA BŁYSKAWICZNA (ucierana)
        ________________________________________
        Składniki:
        • 25 dkg masla lub margaryny
        • 25 dkg cukru
        • 5 jajek
        • 25 dkg maki
        • 25 dkg (kostka )sera
        • cukier waniliowy
        • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
        • sok z jednej cytryny
        Przygotowanie:
        Mozna dodac aromat cytrynowy (wowczas babka bedzie cytrynowa).
        Margaryne z cukrem ucieramy na srednich obrotach do bialosci i dodajemy po
        jednym jajku, cukier waniliowy, serek, sok z jednej cytryny oraz make polaczona
        z proszkiem do pieczenia. Dobrze jesli wylejemy ciasto do odpowiedniej formy,
        specjalnie przeznaczonej do pieczenia babek. Uprzednio forme posmarowac
        delikatnie tluszczem i podsypac lekko bulka tarta. Wlozyc do nagrzanego
        piekarnika i piec okolo 30-40 min. w tem.190-200°C. Po upieczeniu posypac
        cukrem pudrem. Babka smakuje lepiej, jesli po wystygnieciu włożymy ja do
        lodowki.

        BABKA CZEKOLADOWA
        ________________________________________
        Składniki:
        • 5 jajek
        • 1 szklanka mąki
        • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
        • 1 kostka margaryny
        • 1 1/2 szklanki cukru
        • 1 łyżka kakao
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • cukier waniliowy
        • aromat rumowy
        Przygotowanie:
        Jajka i cukier ubijać do piany, wówczas nadal ubijając wsypać wymieszane z
        proszkiem i kakao,obydwie mąki. Na końcu wlewać stopniowo gorącą margarynę.
        Jeszcze chwilkę razem ubijać po czym wylać ciasto do formy wysmarowanej i
        natłuszczonej. Piec od 1 - 1,5 godz. to zależy od piekarnika, ale ciasto musi
        być suche. Wyjąc z formy po przestudzeniu i polać polewą.
        Składniki polewy:
        • 3 czubate łyżki masła
        • 2 łyżki kakao
        • 1/2 szklanki cukru
        • 1 szkalnka wody
        Rozpuścić masło, dodać cukier - zagotować. Wsypać kakao i wlać wodę. Gotować aż
        masa zacznie gęstnieć wtedy udekorować ciasto.

        BABKA MARMURKOWA
        ________________________________________
        Składniki:
        • 50 dag mąki
        • 35 dag cukru
        • 4 jajka
        • 200 ml mleka
        • 25 dag masła lub margaryny
        • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 3 łyżki kakao
        • cukier waniliowy 16g
        Przygotowanie:
        Margarynę utrzeć na puszystą masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
        Dodać to do utartej margaryny, dolać mleko i przesianą mąkę z proszkiem do
        pieczenia. Ubić z białek sztywną pianę, lekko wymieszać z ciastem. Ciasto
        podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki. Formę
        babkową wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wlewać wg uznania
        na przemian jasne i ciemne ciasto, im więcej warstw tym bardziej fantazyjny
        wzór otrzymamy. Można poprzestać na wlaniu jasnego na spód, a ciemnego na
        wierzch Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 80 min. Jeżeli ciasto zbyt
        przypieka się w trakcie pieczenia, dobrze jest położyć folię aluminiową na
        wierzch. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

        BABKA MARMURKOWA II
        ________________________________________
        Składniki:
        • 20 dkg mąki
        • 20 dkg cukru
        • 1 cukier waniliowy
        • 15 dkg mąki pszennej
        • 15 dkg mąki ziemniaczanej
        • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
        • 4 jajka
        • 2 łyżki czekolady w proszku + 1 łyżka kakao
        • 2 łyżki śmietany
        Przygotowanie:
        Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie miksowania dodawać po
        jednym żółtku.
        Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać
        do miksowanej masy.
        Delikatnie wymieszać z ubitą sztywno pianą z białek.
        Połowę ciasta przełożyć do wysmarowane tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
        Do pozostałej części dodać kakao i czekoladę oraz śmietanę.
        Wylać ciemne ciasto do formy i zmieszać z białą widelcem (po upieczeniu
        powstaną paski).
        Piec 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Babkę posypać cukrem pudrem
        lub polać polewą.

        BABKA ORZECHOWA
        ________________________________________
        Składniki:
        • 30 dag cukru
        • 1 proszek do pieczenia (1 łyżka)
        • 30 dag mąki
        • 25 dag masła
        • 10 dag orzechów mielonych
        • 5 łyżek śmietany lub mleka
        • 5 jaj
        Przygotowanie:
        Cukier, masło, 1 jajko, 4 żółtka dobrze utrzeć. Dodać śmietanę, mąkę przesianą
        z proszkiem do pieczenia (stopniowo) i ucierać dodając zmielone orzechy. Na
        końcu dodać ubitą pianę z białek. Wymieszac delikatnie i włożyć do formy
        wysmarowanej tłuszczem i postpanej tartą bułką. Piec w śrenio nagrzanym
        piekarniku ok. 50 min. Po upieczeniu można babkę polukrować lub posypać cukrem
        pudrem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka