Gość: lesnikNa IP: 172.20.6.* 24.04.04, 13:56 jaki piekny wierszyk nareszcie cos smiesznego zabieram sie juz za medytacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: Naleśnik IP: *.acn.pl 26.04.04, 11:16 No nareszcie coś dla ludzie ;) Chociaż wbrew pozorom, usmażenie naleśnika wcale nie jest takie super-proste. Trzeba mieć rękę do proporcji, no i poćwiczyć podrzucanie. Ostatnio eksperymentowałam z mąką żytnią do naleśników wytrawnych - czyli z nadzieniem np. szpinakowo-serowym. Pyyycha! Polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ESmeralda Re: Naleśnik IP: *.onlink.net 28.04.04, 18:51 Aga co sie chwalisz ze pycha.A gdzie przepis? Inaczej nie uwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daggie Re: Naleśnik IP: 172.20.6.* 03.05.04, 08:14 No wlasnie! Brawo dla tej pani! za refleks! no gdzie ten przepis?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Naleśnik IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.05.04, 11:10 moje dzieci uwielbiaja nalesniki teraz prosze o przepis na racuchy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekisk Re: Naleśnik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.05.04, 11:36 podam Wam przepis na naleśniki , które mnie bardzo smakują ciasto biszkoptowe 2 szkl.mąki pszennej 2 szkl. mleka 6 jajek 2 łyżki cukru odrobina soli olej do smażenia Przygotować ciasto biszkoptowe przez zmiksowanie 1,5 szkl. wody i podanych ilości mleka i żółtek ( z dodatkiem odrobiny soli ) i następnie odstawić ciasto na !5 minut . W tym czasie ubić białka i połączyć z ciastem , delikatnie mieszając . Smażyć dość grube naleśniki na oleju i na dobrze rozgrzanej patelni . Nadzienie proszę dodać wg. Waszego gustu . życzę wszystkim SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekisk Re: Naleśnik IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.05.04, 11:44 oczywiście zapomniałam napisać ,że do wody i żółtek odrazu dodajemy mąkę Przepraszam Was , ale przepis odpisywałam z gazety , w której też zapomniano napisać o mące . Gdy smażyłam je poraz pierwszy , też musiałam kombinować , kiedy dodać tę mąkę . Naleśniki są naprawdę pyszne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Naleśnik IP: 217.8.166.* 05.05.04, 15:25 Koleżanka zrobiła naleśniki wg przepisu nr II i wyszły suuuper! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Naleśnik - mniam, mniam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:56 Jeśli lubicie naleśniki na słodko to dodajcie do ciasta trochę cukru waniliowego. A na smaczną, ciepłą kolację polecam naleśniki nadziewane "mniam, mniam". Należy upiec nie za cienkie naleśniki, tak żeby dobrze się zawijały a potem robimy tak: na naleśnik kładziemy plaster żółtego sera, plaster szynki (lub 1/2 parówki przekrojonej wzdłuż), papryczkę czerwoną (paseczki), ogórek konserwowy (paseczki) i cebulkę (najlepiej wcześniej zrumienioną na masełku z dodatkiem pieczarek). To wszystko zawijamy w rulonik i potem jajko i bułka tarta, jajko i bułka tarta (jak schabik)i na rozgrzany olej. Mniam, mniam. Za pierwszym razem trochę pracochłonne, ale z czasem nauczycie się robic to szybciutko. Moi goście są zawsze zadowoleni....a mój mąż jeszcze bardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Naleśnik - mniam, mniam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:00 Acha jeszcze jedna rada - żeby naleśniki były pulchne dobrze dodać śmietanę. nawet te na wodzie są wtedy pulchne (2 jajka, szklanka mąki, szklanka wody, łyżeczka cukru waniliowego- choc ja sypię na oko, 2 łyżki gęstej śmietany) Odpowiedz Link Zgłoś
ramshe Re: Naleśnik 17.08.04, 11:56 Oł gad , 6 jajek do nalesników??? Ja mam swój sprawdzony przpeis na nalesniki :) 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki 1 jajko cukier waniliowy zawsze wychodzą !!! Odpowiedz Link Zgłoś