Dodaj do ulubionych

Do wielbicieli blendera Brauna;-)

25.04.04, 14:42
Tak długo tęsknym wzrokiem patrzyłam na najnowszego 600 W "szatana", model mr
5550 bc-hc, że wczoraj niemąż podarował mi go, a ja postanowiłam Wam zdać
relację z moich pierwszych doświadczeń.
Dotychczas używałam 300 W, prostszego modelu, który pójdzie na zasłużoną
wcześniejszą emeryturę, a tymczasem... młodzież wkracza do akcji.

Zachwyt nr 1: Kruszenie lodu.
pamiętam, że ktoś kiedyś pytał, czy to możliwe. Ten model ma specjalne ostrze
i stalowy koszyczek do tego celu. Wczoraj wieczorem po raz pierwszy
kruszyliśmy lód do drinka - trwało to kilkanaście sekund, a w efekcie
uzyskaliśmy pół dzbanka elegancko pokruszonej materii.

Zachwyt nr 2: Koktajle z mrożonych owoców
Wcześniej, żeby zrobić koktajl, musiałam czekać, aż owoce rozmarzną, ew.
podgrzewać je w garnku. Teraz wrzuciłam wszystko do dzbanka,
założyłam "końcówkę do koktajli i puree" i wyszedł mi przepyszny koktajlik.
Dołączony do urządzenia dzbanek jest odpowiedniej wielkości, niezbyt duży, z
gumowymi dodatkami, dzięki którym nie ślizga się w ręku.

Zachwyt nr 3: moc urządzenia i jej regulacja
Minusem jest to, że blender jest sporo cięższy od 300 W "brata", ale dzięki
swojej mocy rozprawia się z miksowaniem błyskawicznie. Ma 12-stopniową
regulację i przycisk turbo. Zauważyłam też, że noże miksujące są z innej,
lepszej stali.

Podoba mi się też to, że rózga do ubijania białek jest większa, a końcówka do
miksowania ma inną budowę z funkcją "anty splashing", dzięki której miksowana
substancja nie bryzga po ścianach.
Miłe, że to ustrojstwo rozwija się i widać, że jego producenci wiedzą, co
zrobić, żeby je udoskonalić i ułatwić nam życie.

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli tego urządzenia:-))
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) 25.04.04, 15:04
      Czy to ten?

www.johnlewis.com/stores/product.asp?sku=230172791&str=13&source=6132
      • Gość: Liska Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 81.210.125.* 25.04.04, 15:20
        Nie, to drugi w kolejce:

www.braun.com/global/products/fooddrink/foodpreparation/handblenders/mr5000/models.html#

MR 5550 bc-hc

:-)
    • ka2 Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) 25.04.04, 15:24
      hy, hy myśmy z mężem wczoraj również nabyli drogą kupna to samo urządzenie :)
      mogę spytać ile Twój kosztował, tak dla porównania
      • Gość: Liska Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 81.210.125.* 25.04.04, 17:20
        289 zeta chyba
        • ka2 Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) 26.04.04, 07:32
          to coś jak mój
          spytałam bo kupiłam, a później przeczytałam na forum, że gdzieś jest w promocji
          model 5550 poniżej 200 zł
          ale przecież ten nasz to jest wypasiony, więc to chyba chodziło o inny
          • lunatica ten o który jest w promocji 26.04.04, 08:34
            to blender brauna MR 5550 (zupełnie podstawowa wersja) i kosztuje 175,68... z
            tego co wynika z postu Liski, Liska kupiła model najbardziej rozwinięty (jeśli
            można tak powiedzieć)z metalową końcówką i różnymi dodtakowymi funkcjami...
            pozdrawiam fanatica blenderów :-)
            • ka2 Re: ten o który jest w promocji 26.04.04, 08:40
              Liska kupiła ten model co ja, czyli jakby drugi od góry, MR 5550 BC HC, ten o
              którym wspominasz ma symbol MR 5550 M BC HC, ale najważniejsze, że to żaden z
              nich nie był w promocji za 175 :)
              • lunatica Re: ten o który jest w promocji 26.04.04, 08:51
                ten o którym ja piszę nie ma rozszerzenia BC, HC czy też M - jest podtswową
                wersją modelu MR 5550 - tyle (wiecej na www.braun.com)
                l.
              • Gość: Liska Re: ten o który jest w promocji IP: 81.210.125.* 26.04.04, 10:24
                Wszystko się zgadza, drugi od góry:-) Chyba nie mógł być w promocji, bo
                niedawno go "rzucili" do sklepów i, rzeczywiście, jest wypasiony;-)
                I literka "M" w nazwie oznacza model ze stalową końcówką do ucierania. Ja mam z
                plastikową.
                :-))
                • lunatica Re: ten o który jest w promocji 26.04.04, 10:29
                  cała seria 600w to niejako nowość. natomiast ceny w klepach typu selgor czy
                  makro cześto bywają zdecydowanie niższe od tych w sklepach detalicznych.
                  dlatego też okreslenie "promocja" jest troszkę na wyrost - tam po prostu tyle
                  kosztuje - plastikowa końcówka, bez funkcji BC i HC.
                  l.
                  • Gość: Liska Re: ten o który jest w promocji IP: 81.210.125.* 26.04.04, 10:34
                    Wszystko się zgadza:-) Ja najchętniej kupuję taki sprzęt w Auchan, bo wszystko
                    można "pomacać" i niekompetentny sprzedawca nie stoi nad głową usiłując złożyć
                    wszystko do kupy...
                    A najnowszy kupiłam w Media Markt. Nie wiem, czy to tanio. Raczej tak sobie, bo
                    za poprzedni 300 W zapłaciłam ok. 189 zł, no ale tamten był bez bajerów;-)
                    • ka2 Re: ten o który jest w promocji 26.04.04, 10:55
                      ja swój też nabyłam w Media
                      pytałam panią o taki prostszy model a ona poleciła mi ten który Ty masz, że
                      właśnie jest w promocji
                      i tak oto pod wpływem forum i pani w media markt ( pani szła w zaparte, że
                      kosztował ponad 300 ) mam nowy blender :)
                      ciekawe, czy po przeczytaniu tej rozmowy rozmowy, ktoś jeszcze go kupi
                      albo posądzi nas o pracę dla Brauna ;)
                      • lunatica do ka2 26.04.04, 10:58
                        my tutaj temat blenderów brauna wałkujemy w wielu wątkach wałkujemu juz od
                        dłuższego czasu i niekórzy posadzani byli o pracę dla tej firmy :-)
    • Gość: emeryt Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: *.home.cgocable.net 25.04.04, 15:29
      To teraz zrob sobie tak.Zakladajac ze chora nie jestes i nie dietujesz.Zamrozic
      owoce ,najlepiej truskawki.moga byc maliny czy inne jagody.Ja takie bardzo
      gleboko zmrozone odmrazam delikatnie na funkcji defrost w microwale.Musza byc
      zlodowaciale ale nie na kamien.Zeby z trudem wchodzil w nie zab.o tak bym to
      okreslil.Wrzucam do mikserka,wlewam jogurt i dosypuje cukru.Rozbijam to
      namiazge,w wychodzi plynna lodowa i powolutku przez rurke slusznej grubosci sie
      saczy.Lody kazde to niech sie schowaja przy tym przysmaku.W wersji wielkiej
      dupy zamiast jogurta moze byc smietana.
      • Gość: Liska Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 81.210.125.* 25.04.04, 17:23
        Nie dietuję;-)
        Dziś zrobiłam koktajl z mrożonych malin+banan+cukier waniliowy+cukier
        trzcinowy+zsiadłe mleko+świeże listki mięty i wyszedł taki shake, właśnie.
        Jest tam jeszcze przepis na lody - zamrożone owoce+cukier+kremowa śmietanka. To
        musi być niezłe:-)
        • hzd Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) 25.04.04, 19:41
          Lisko cieszę sie, że jesteś zadowolona z zakupu.Ja też myślę o zakupie
          jakiegoś urządzenia do kuchni,przyznam się,że oglądałam już jakiegoś Brauna,
          ale czy to był ten nie jestem pewna.Mam pytanie,czy w tym Twoim można zmielić:
          orzechy,migdały,czekoladę?? Ale myślę,że tak.
          Pozdrawiam
          • Gość: Liska Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 81.210.125.* 25.04.04, 19:54
            Można zmielić wszystko, o czym piszesz. Do tego też podobno mięso.
            Ten model ma i dzbanek, w którym można mielić większe ilości jedzenia (np zupy,
            koktajle), mniejszy pojemniczek z nożykiem do mielenia orzechów i czekolady,
            pojemnik z nożykiem do mielenia lodu.
            W instrukcji jest napisane, że "rózgą" można ubijać max 4 białka, ale, przyznam
            szczerze, moim starym blenderem zdarzało mi się robić takie rzeczy jak np. tort
            z 10 jajek i nic mu się nie stało, a mam go chyba ze 2 lata. Używam blendera b.
            często i dla mnie to urządzenie nr 1.
            Jeśli masz możliwość, to radzę Ci kupić blender o najwyższej mocy i z regulacją
            obrotów, bo to naprawdę fajna sprawa. Moim zdaniem super jest to, że mogę go
            łatwo złożyć, szybko umyć i schować i nie ma potrzeby nakładania 100 części,
            żeby urządzenie zadziałało (a wiem, o czym mówię, bo mam w domu
            różne "ustrojstwa";-)
            :-)
            • hzd Re: Do Liski 25.04.04, 20:26
              Dzięki.Ten model,który oglądałam miał 600W,a więc chyba dobry.Mam wprawdzie
              mikser ręczny Zelmera i malakser tej samej firmy ale...
              Malakser ma pojemnik w kształcie walca i niektóre owoce np.banany przyklejają
              się do ścianek i trzeba je odklejać....a niektóre kawałki są bardzo uparte.

Oj chyba szepnę mężowi,że ma dla mnie prezent na najbliższe okazje.
              • Gość: Liska Re: Do Liski IP: 81.210.125.* 25.04.04, 20:42
                Bardzo polecam:-)
                Ja też używałam miksera Zelmera (taki z obracającą się misą, nie pamiętam
                dokładnie modelu), ale wkurzało mnie to, że ciasto zatrzymuje się w rowkach na
                dnie i że, tak czy owak, trzeba je "domiksować" później ręcznie.

W tym nic się nie przykleja. Zresztą, można użyć miski, jaka Ci się podoba, nie
                jesteś skazana na pojemniki, które są do niego dodane.

Jeśli będziesz miała ochotę poczytać, jest tu gdzieś wątek n/t mikser czy
                blender:-)
                • hzd Re: Do Liski 25.04.04, 21:04
                  Stokrotne dzięki.
                  Muszę jeszcze moją połowę przekonać,ale On jest otwarty na nowości(w domu),a
                  poza tym to straszny łasuch.
    • Gość: zaskoczona Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 213.17.230.* 27.04.04, 09:37
      Śpieszę uprzejmie donieść, że wczoraj (tv VOX Tim Malzer 18.45) sympatyczny
      niemiecki kucharz (styl Jamie Oliver) użył do miksowania przy pomocy blendera
      (którego jest jak my wielbicielem) po prost dużego kompotowego słoja. Dawniej
      brał wysokie szklanki i robił tak pesto albo desery. Pomysł ze słojem jest
      super - poleciałam do kuchni sprawdzić. Kształt i wysokość pasuje doskonale i
      powinno to skutecznie chronić kucharza przd piegami.
    • Gość: zaskoczonaa Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 213.17.230.* 27.04.04, 09:41
      Śpieszę uprzejmie donieść, że wczoraj (tv VOX Tim Malzer 18.45) sympatyczny
      niemiecki kucharz (styl Jamie Oliver) użył do miksowania przy pomocy blendera
      (którego jest jak my wielbicielem) po prost dużego kompotowego słoja. Dawniej
      brał wysokie szklanki i robił tak pesto albo desery. Pomysł ze słojem jest
      super - poleciałam do kuchni sprawdzić. Kształt i wysokość pasuje doskonale i
      powinno to skutecznie chronić kucharza przd piegami...
      • lunatica droga zaskoczona:-) 27.04.04, 09:46
        będąc wczoraj na popołudniowych zakupach na jednej z półek oczom moim ukazał
        się pojemnik (wykonany raczej z plastiku)przeznaczony specjalnie do miksowania
        (i innych tego typu czynności) - wygladał jak raczej płaski dzbanek z uchwytem
        i przykrywką, a w tej przykrywce miał otwór z pokrywką, pokrywkę się zdejmuje i
        w nią się wkłada mieszadł miksera lub blendera, i nic nie pryska :-)
        l.
    • Gość: zaskoczonaaa Re: Do wielbicieli blendera Brauna;-) IP: 213.17.230.* 27.04.04, 09:46
      Portal Gazety działa ostatnio w sposób więcej niż zaskakujacy jak widać. Już
      mnie to irytuje. Nie dość, że czekam kupę czasu na każdy ruch to jeszcze
      komunikaty dostaję dziwne. No i w końcu skutek więcej niż zabawny.
    • Gość: zaskoczona Re: droga lunatico:) IP: 213.17.230.* 27.04.04, 15:10
      Chyba chodzę po innych ulicach ale postaram sie trafić na właściwą. Dzięki!
      • lunatica może kiedys uda nam się spotkać, 27.04.04, 15:12
        pozdrawiam, l.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka