Dodaj do ulubionych

sos miętowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 14:10
zalega mi w lodówce sos miętowy.Były kiedyś w Lidlu ,zachwyciłam się i kupiłam:):)Co można z niego zrobić ,czy do mięska ,rybki .Ma ktoś prosty sprawdzony sposób?
Obserwuj wątek
    • mhr-cs gotowiec czeka na wyzucenie, 17.02.11, 14:14
      Gość portalu: czesiag napisał(a):

> zalega mi w lodówce sos miętowy.Były kiedyś w Lidlu ,zachwyciłam się i kupiłam:
      > ):)Co można z niego zrobić ,czy do mięska ,rybki .Ma ktoś prosty sprawdzony spo
      > sób?
    • Gość: czesiag Re: sos miętowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.11, 16:33
      sos jest w słoiczku nie torebce..
      • ania_m66 Re: sos miętowy 17.02.11, 16:47
        mozesz dodac sosu mietowego do marynaty do jagnieciny/baraniny. nie wiem, czy z innym miesem bedzie sie komponowalo. z kaczka na pewno nie. mozesz podac go do pieczonej jagnieciny, do czego zreszta sluzy.
        poza tym jako skladnik dressingu do salat i rozmieszany z jogurtem jako dip do orientalnych potraw typu, bo ja wiem? falafel, kebap itp
        • pluskotka Re: sos miętowy 17.02.11, 20:45
          A widzieliście gdzieś aromat miętowy? Taki, żeby go do pierników na przykład dokapać? Bo wszędzie tylko migdałowy, pomarańczowy itd.
          • ania_m66 Re: sos miętowy 17.02.11, 20:52
            zamiast aromatu, czyli chemii uzyj po prostu kropli mietowych herbapolu z apteki.
            • pluskotka Re: sos miętowy 17.02.11, 21:18
              Przy najbliższej okazji wypróbuję. Choć kojarzą się nieprzyjemnie. :)
              • Gość: gosc Re: sos miętowy IP: *.238.70.151.ip.abpl.pl 17.02.11, 22:00
                allegro.pl/naturalny-ekstrakt-esencja-mietowa-50ml-i1458065061.html
                kupowalam od tego goscia juz kilka ekstraktow naturalnych i polecam - moj glowny dostawca ekstraktu waniliowego:)
          • mhr-cs Re: sos miętowy 18.02.11, 10:19
            pluskotka

ja dodaje miete
            do bialego wina wytrawnego
            mozesz je pic
            albo dodawac do sosu
            ma lekki aromat,
            • pluskotka Re: sos miętowy 18.02.11, 19:23
              Mam dużo suszonej mięty, szkoda że nadaje się tylko na herbatki.
              Ta mieszanka z białym winem byłaby dobra, tylko że u mnie nie pije się alkoholu. Chyba, że w celach stricte kulinarnych zakupię jedną butelkę na potrzeby gotowania. :) Pomyślę, jak przyjdzie ochota na pierniczki. Z ciekawości zacznę od kropli miętowych. :)
              • zielonamysz Re: sos miętowy 18.02.11, 20:01
                Nie radziłabym kropli mietowych To zajzajer.Juz lepiej kupic herbatkę mietowa i zaparzyc w malej ilosci wrzatku/
                • zielonamysz Re: sos miętowy 18.02.11, 20:03
                  A sos mietowy dobry jest tez do stekow. Poza tym mozna dostac cos jeszcze fajniejszego -galaretke mietową z pieprzem do miesa.Pycha. W Marksie I Spencerze
                • nieskorzanka Re: sos miętowy 18.02.11, 22:42
                  zielonamysz napisała:

> Nie radziłabym kropli mietowych To zajzajer.Juz lepiej kupic herbatkę mietowa i
                  > zaparzyc w malej ilosci wrzatku/

Żaden zajzajer. Krople miętowe zawierają nalewkę z liści mięty pieprzowej na spirytusie oraz niewielkie ilości olejku miętowego.
    • Gość: ania Re: sos miętowy IP: *.range86-134.btcentralplus.com 17.02.11, 22:01
      u mnie je sie go z pieczonymi ziemniakami z piekarnika, no ale nie kazdy moze to lubic :-)
      • ania_m66 Re: sos miętowy 17.02.11, 22:29
        ciekawa kombinacja z tymi ziemniakami. dodajesz jeszcze cos? jogurt np?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka