Dodaj do ulubionych

Ilość wypijanego wina

07.03.11, 08:41
Czytałam sobie wątek o winie biedronkowym i chciałabym się dowiedzieć, jak to jest u was z piciem wina. Jak często je pijecie i jakie to są najczęściej wina. U nas nie ma za bardzo tradycji popijania posiłków winem. Będąc u znajomych we Włoszech widziałam, że pili wino codziennie do obiadu czy do kolacji. U nas w domu butelkę wina to tylko na ważne okazje się kupuję.
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 08:55
      Wino pijam rzadko. Czasami na wieczorkach z jedną kumpelą, kieliszek do pizzy, czasem do posiłku ogólnie. Z moim eksem lubiliśmy czasem napić się wina. Generalnie jestem piwoszką.
      • billy.the.kid Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 09:17
        tylko gdzie w polsce można kupić piwo????????????
        • triismegistos Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 09:26
          Nie wiem z jakiego jesteś miasta, ale w Wawie można bezproblemowo kupić na Or-ota, w Bomi w Klifie, w Kerfie w Arkadii, w "Pod Strzechą" na Filtrowej, w takim małym sklepiku przy metrze Wierzbno, w monopolowym na Chmielnej (ino ceny zbójeckie), na Koszykowej (i ten adres bardzo gorąco polecam) i jeszcze w kliku innych miejscach.
          We Wrocławiu bywa w delikatesach w Pasażu, i w sklepie "Grosik"
          Jeśli jestyeś z innego miasta pisz śmiało o jakie chodzi, mam znajomych rozsianych po całej Polsce i na pewno znają jakieś fajne adresy.
          • jacek1f my tacy bardziej śródziemnomorscy jesteśmy 07.03.11, 10:12
            wiec duzo i czesto pijemy wina, wlasnie posilkowo glownie, nasiadowkowo spotkaniowo tez.
            • joanna_poz Re: my tacy bardziej śródziemnomorscy jesteśmy 07.03.11, 10:41
              my też, praktycznie codziennie, otwieram do obiadu.
        • sonia.2009 Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 14:09
          w budce z piwem mozna
          na litry
          na kufle
          na miejscu
    • trypel Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 10:10
      średni 2 x w tygodniu wypijamy butelkę do lekkiej kolacji.
      Głownie czerwone, mocno wytrawne. W lecie od czasu do czasu udaje mi sie namówić na butelkę białego - wtedy chętnie traminer albo tokaj (ale też wytrawny)

piwa mniej. I rzadziej. Ostatnio praktycznie tylko niepasteryzwana łomża
    • hester83 Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 10:43
      Raz na kwartał piję wino i zawsze jest to hiszpańskie białe ze szczepu verdejo.
    • mhr-cs Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 10:46
      zalezy od towazystwa,
      • qubraq Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 15:04
        Rzadko i to tylko u kogoś w gościach jesli nie przyjeżdżam swoim Maluchem; w domu pijam do jedzenia gorący barszcz czerwony albo maślankę; czasem tylko nachodzi mnie łaknienie i wtedy lapie jakies wino moldawskie albo RozE z Kaliforni ;-)
    • Gość: www.fuzjasmakow.pl Re: Ilość wypijanego wina IP: 116.22.33.* 07.03.11, 12:38
      Średnio butelkę w tygodniu, po lampce do kolacji, ale zdarza się, że nie pijemy wina przez 2 tygodnie, bo akurat się nie składa. Najczęściej czerwone, wytrawne. Na imprezie najczęściej białe, z lodem.

Moim ostatnim winnym odkryciem jest lidl. Za śmieszne pieniądze (rzędu 10 zł) można kupić na przykład fantastyczne włoskie wina z Toskanii. Przypadkowo wpadłam na wino z Montepulciano, które akurat odwiedziliśmy w wakacje.

www.fuzjasmakow.pl
    • shilaa Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 15:26
      2 razy dziennie codziennie. Kupuje wino u malego, lokalnego producenta, ktory ma wlasna winnice - robi wspaniale wino bez zadnych konserwantow i innych dodatkow. W restauracjach i ze znajomymi pijemy wina butelkowane, glownie regionalne z Kampanii.
      • lonely.stoner Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 15:33
        ja nie mieszkam w Polsce, i dokad sie wyprowadzilam to musze przyznac ze pije wiecej- po lampce jakiegos bialego najczesciej Sauvignon Blanc do poznego obiadu, ostatnio duzo wloskich roznych: Soave albo musujacego Proseco, czerwone rzadziej.
        Ogladalam taki program o winach kiedys i ogolnie czesto producenci win np. dodaja duzo roznych chemikalii do soku z winogron zeby szybciej uzyskac alkohol, smak i aromat - czasem to az trudno uwierzyc jaki tam syf jest. Dlatego najlpeiej kupowac wina ze znanych winnic ktore maja potwierdzona jakosc i tradycyjnie robia wino. Czesto tez nie sa az tak duzo drozsze.
    • coralin Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 15:57
      Piję czerwone wytrawne, nie tyle do posiłku co po głównym posiłku kilka razy w tygodniu. Wódki, piwa, drinków nie znoszę i nie pijam (no towarzysko takie mojito czy gin z tonikiem zdarza się raz na 2 lata, ale do piwa się nie przekonam). Nie znaczy to, że mam coś przeciwko wódce czy piwu, ale po prostu nie lubię to nie piję.
      Żywot człowieka lubiącego wino jest ciężki w polskim towarzystwie, bo rzadko kto lubi czerwone wytrawne, a nie wszędzie w knajpach sprzedają na lampki. Nie przepadam za białym winem, ale właśnie ze względów towarzyskich czasem pijam.
      • pietnacha40 Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 16:11
        do kolacji i towarzysko najczęściej czerwone wytrawne.Białe,bardzo zimne pociąga mnie latem.Chyba ,że kolacja mi pod białe pochodzi.Pijam dosyć sporo,jak nie jestem na diecie :D
    • marghe_72 Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 16:48
      Wszystko zalezy od menu i ochoty :)

Najczęściej sięgamy po wino białe
      Rzadziej po czerwone (głowa mnie po nim boli ?!)
      Jeszcze rzadziej po piwo
      czasami wystarczy woda lub sok
      • aqua48 Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 18:38
        My pijemy piwo, często, ale w małych ilościach i wino. Białe. Co nie wiem dlaczego spotyka się z dezaprobatą, bo większość Polaków pije czerwone, kupuje czerwone i obdarowuje czerwonym. Lubimy wino do obiadu, ale lubimy też wypić kieliszek po obiedzie, albo wieczorem. Wieczorami pijemy też nalewki i lubimy od czasu do czasu napić się metaxy.
    • lashqueen Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 18:45
      Trudno mi powiedzieć ile, ale pijamy regularnie do posiłków. Białe także, bo jadamy dość dużo ryb i owoców morza. Mieszkam w regionie "winnym" i wiele osób produkuje tu wino na własną rękę. Z łatwością można nabyć stołowe wino w plastikowych bidonach od chłopa. I takie wino często jest naprawdę rewelacyjne.
    • drinkit Re: Ilość wypijanego wina 07.03.11, 20:18
      Sporo, bo i do kolacji i bez okazji i na imprezach... A jakie - różnie, na co dzień jakieś czerwone wytrawne, ew. lekkie reńskie białe na orzeźwienie.
      • zlotajagoda Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 09:03
        2-3 butelki w tygodniu. Do kolacji lub do obiadu.
        Zwykle czerwone wytrawne, gruzińskie lub mołdawskie, czasem rumuńskie (gdy ktoś znajomy przywiezie albo mamy swój sprowadzony zapas).
        Z białych najchętniej słoweński riesling.
    • forencka Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 09:42
      Dzięki winu z biedronki zaczęłam chlać regularnie :] Wg dra Bardadyna to zdrowo :] Mówię o butelce, dwóch tygodniowo, czerwonego, w cenie 10-15 zł. Mało kosztuje, przyzwoicie smakuje ;) ...Właśnie zauważyłam, że możliwe, że wydaję na alkohol 60 zł miesięcznie, no brawo :)
      Kuchnia laika. Zacznij gotować.
      • 0lla Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 12:15
        Nie chodzi o to żeby pić dużo i jak najtańsze. Co to za przyjemność? Wolę już kupić sobie droższe wino, ale rzadziej, niż pić codziennie tanie wina. Nawet żule osiedlowi piją na codzień Arizonę.
    • jo.beth Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 12:27
      wow czytam wątek i polska bije kraje srodziemnomorskie w piciu wina!!
      a czy wy tymi wytrawnymi winami popijacie schabowe i kapusniaki czy takze jadacie jak grecy czy hiszpanie?
      • mhr-cs Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 12:34
        jo.beth

znasz schabowe i kapusniak?
      • coralin Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 13:24
        Na forum nie wypowiada się cały przekrój społeczny. Zwróć uwagę, że tu również króluje kuchnia włoska, a przeciętny Polak nie je co 2 dni makaronu. Forum nie jest miarodajne. Bardziej miarodajne już są osiedlowe sklepiki ze stoiskiem alkoholowym- wyeksponowane wódki w 37839 rodzajach, piwa,a wina gdzieś w ukryciu i królują słodkie i półsłodkie no i Carlo Rossi. Wino wytrawne do wieprzowiny pasuje bardzo. Akurat 2 dni temu miałam karkówkę z fasolką zieloną i popiłam winem. To prawda, że np. po zjedzeniu żurku, śledzi czy czegoś z surówką z kapusty kiszonej jakoś ochoty na wino nie mam.
        • jacek1f tak Jo.beth - jadamy wylacznie jak Grecy,Hiszpanie 08.03.11, 13:36
          i Wlosi. Od kilku lat wylacznie tak.
    • ma-kak Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 14:26
      Kupuję wina tylko na ważne okazje, gdy chcę coś uczcić z żoną, np. rocznicę ślubu czy urodziny żony i są to raczej droższe wina, minimum 100 zł za butelkę. Do posilków piję wodę lub sok (rzadko). Winem obiadu nie popijam, bo nie będę udawał, że żyję na południu Europy. Polska to zupełnie inna kultura, inny klimat (nie tylko w sensie pogody), inne jedzenie i na siłę wprowadzanie innych zwyczajów jest bez sensu.
      Byliśmy kilka razy na wakacjach w Grecji i tam jedzenie smakuje zupełnie inaczej niż to samo jedzenie przygotowane w Polsce. Kilka razy z żoną próbowaliśmy w domu je odtworzyć, ale to była kiepska imitacja. Skoro jedzenie nie takie samo, to i wino w niczym nie pomoże.
      • zlotajagoda Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 18:14
        W Polsce od średniowiecza aż po czasy przedwojenne pijano dużo wina ( nie wśród gminu rzecz jasna ale już mieszczaństwo i owszem). Wtedy Polska też nie leżała nad Morzem Śródziemnym a i kuchnia była cięższa. To czasy powojenne zabiły kulturę picia wina w naszym kraju a nie położenie geograficzne.
    • eeela Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 15:58
      Pijemy 2-3 butelki tygodniowo, bynajmniej nie do obiadow. Obiady jadamy w pracy, podczas krotkich przerw, w pracy alkoholizowac sie nie wolno :-) Wino i inne trunki pijamy wieczorem dla relaksu albo przy wieczornej pracy nad komputerem.
    • coralin Re: Ilość wypijanego wina 08.03.11, 16:45
      Całkiem możliwe. Pisze zalogowana, zatem zapraszam na priv jak masz coś do mnie, a widzę, że masz:)
    • anthonyb Re: Ilość wypijanego wina 09.03.11, 01:41
      Mieszkam na poludniu Wloch. Na codzien do posilkow win nie pijam a jedynie wode. Dosyc czesto jednak zdarza sie nam otworzyc jakies wino przy wizycie gosci, niedzielnym obiedzie, pizzy czy jakiejs bardziej wymyslnej potrawie. W zaleznosci od potrawy wytrawne czerwone lub biale. Piwa pijamy rzadko.
      W ubiegle wakacje bylam w Polsce, w tym w Warszawie. W sklepach jest dosyc ubogi wybor win, czesto marnych i w zabojczych cenach.
    • marghot Re: Ilość wypijanego wina 09.03.11, 11:57
      średnio co drugi dzien butelka wina
      nam najbardziej odpowiada czerwone wytrawne, szczep dobieramy do potrawy
      są to wina za ok. 20zł, codzienne
      • jacek1f Marghot - raczej codwudzienne:-) n/t 10.03.11, 12:09
        • marghot jacku, jak zwykle celna riposta :) nt 10.03.11, 14:07

• jacek1f :-) 2 kielichy dziennie - dlatego najlepiej miec 10.03.11, 14:20
            3 domownikow chętnych:-) wtedy 1 butelka do i po kolacji zalatwia codzienna dawke:-)
    • felinecaline Re: Ilość wypijanego wina 10.03.11, 12:35
      Kamilu, przy Twoim upodobaniu do wina jestes zbyt wstrzemiezliwa.
      Dobra dawka czerwonego to 2 kieliszki - dziennie.
      .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka