Dodaj do ulubionych

Surowa biała kiełbasa...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 08:37
Mam pyszną (mam nadzieję!) białą kiełbasę i zero pomysłu na jej zrobienie. Biała kiełbasa głównie kojarzy mi się z żurkiem albo pieczona z cebulą. Co jeszcze kochani? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Podzielcie się :)
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 08:57
      Dla mnie biała kiełbasa, to tylko woda i parzenie, potem chrzan i już;)
      • Gość: Kacha Re: Surowa biała kiełbasa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 09:02
        Zgadza się, tak też lubię :) Ale chciałabym jakoś inaczej.
    • lashqueen Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 09:22
      Ja wyjmuje kiełbasę z osłonki, rozdrabniam i podsmażam z jakimś warzywem/warzywami albo dodaje pomidory/sos pomidorowy i wychodzi pycha dodatek do makaronu albo risotto.
      W wielu włoskich przepisach pojawia się taka kiełbasa.
      W ogóle naszła mnie teraz ochota na makaron z sugo alla salsiccia i może dzisiaj go zrobie :)
      • aqua48 Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 09:31
        Ja bardzo lubię białą kiełbasę z grilla. Kładę na kratce w piekarniku. Wczoraj zrobiłam z duszoną kapustą kiszoną. Wrzucam całe pętka kiełbasy do gotowej kapusty i podgrzewam. Czasami dodaję do makaronu. Można też zrobić jako wędlinę do chleba, zaparzyć w wodzie, a potem upiec z ziołami i czosnkiem, lekko skropiwszy oliwą. Jest pyszna. Jeśli się upiecze bez parzenia to "chudnie".
        • mhr-cs Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 09:41
          moze szaszlyk,
    • anthonyb Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 12:39
      Mozesz tez rozgrzac oliwe , wrzucic rozgnieciony czosnek lub posiekane pol cebulki. Podsmazyc. potem dodasz kielbase. Obsmazych chwile i zalejesz przecierem pomidorowym(passata) . osolisz.Pogotujesz na wolnym ogniu pod przykryciem, az sos odparuje. czescia sosu mozesz wtedy okrasic makaron np.rurki czy swiderki a kielbase z sosem zjesz jako drugie.
      • Gość: sylwia Re: Surowa biała kiełbasa... IP: *.ds3.agh.edu.pl 09.03.11, 16:27
        a ja polecam (już któryś raz) potrawę z kiełbasą i fasolą,znaną w GP jako "strawa z kiełbachy i fasoli" pani.serwusowej.
        naprawdę dobre a przy tym proste do zrobienia.
        • Gość: gola Re: Surowa biała kiełbasa... IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.11, 17:29
          Kiełbasę nakroić, podsmażyć na suchej patelni, posypać tymiankiem, wrzucić czarne oliwki, podlać czerwonym wytrawnym winem, dusić chwilę. Kiełbasa robi się "czarna" i smakuje rewelacyjnie.
          • Gość: asia Re: Surowa biała kiełbasa... IP: *.7-1.cable.virginmedia.com 09.03.11, 19:39
            Moja ulubiona, to gotowana w kiszonej kapuście, z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Podana z ziemniakami z wody, ale odparowanymi i gniecionymi (tłuczonymi się u mnie w rodzinie mówi) i z ćwikłą z chrzanem. Ech, smaka mi narobiłaś.
    • triismegistos Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 19:49
      Lubię z fasolą i sosem pomidorowo-musztardowym.
      • love.love Re: Surowa biała kiełbasa... 09.03.11, 21:27
        pieczona w piwie z ziemniakami i cebulką! pycha! :)
        • jacek1f jeszcze mozan rozpruc i mieso 09.03.11, 22:13
          traktowac jak pysznie doprawione mielone - robic kulki na szaszlyki lub keftedes lub czewapcici.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka