Dodaj do ulubionych

Warszawa: dobra kapusta kiszona

25.03.11, 23:23
Pytam, bo jestem w rozpaczy.
W sklepach i na targach mozna kupic rozmokle, zolte guano pod nazwa 'kapusta kiszona', ktore niczym - smakiem, zapachem ani konsystencja nie przypomina tego, co jadlam w dziecinstwie. Kapusty chrupkiej i bialej, o szlachetnym aromacie, doprawianej gorczycą i nie wiem czym jeszcze, ale na pewno nie kwaskiem cytrynowym albo octem! Zajrzalam do paru 'zdrowych zywnosci' w nadziei, ze tam sprzedaja cos lepszego - nic z tego, w jednym kapusta nie dosc, ze normalnie niedobra, to jeszcze śmierdzaca sfermentowaniem. Niepocieszona, kupilam kapuste w sloiku niby-to-wypasionej marki, ale tam tez był erzatz, nie prawdziwa kapusta.

Podobno ktos gdzies w Polsce jeszcze robi taka prawdziwą. Mozna ja kupic w Wawie?
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 25.03.11, 23:33
      A tego producenta próbowałas?

www.sznura.pl/kwaszonki.html
      • bene_gesserit Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 25.03.11, 23:37
        Nie, a gdzie to mozna kupic?
        • krzysztofsf Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 25.03.11, 23:44
          bene_gesserit napisała:

> Nie, a gdzie to mozna kupic?

Ja kupuje w "Społem" - tyle, ze w Szczecinie.
          Ale sa ogólnopolscy, z tego co czytam.
          Głównie biorę ogórki kiszone, ale kapusta tez nie jest najgorsza, przynajmniej do bigosu.
          W naszych samach wystawiają to również w wiadrach wstawionych w drewniane beczki, tak wiec nabierając do woreczka można decydować, czy odsączamy, czy z sokiem.
          W marketach wystawiaja podobnie ale juz od innych producentów - według mnie ta jest zdecydowanie lepsza.
          • bene_gesserit Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 01:34
            Napisze do nich mejla, moze odpowiedza, czy w Wawie sie da ich kupic. Dzieki!
    • wadera3 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 25.03.11, 23:37
      Raczej nie ma, chyba zacznę sama kisić, no może jeszcze gdzieś na rynku podwarszawskim poszukam.
      Ostatnio trafiłam na kapustę w "ekologicznym" sklepie zakwaszaną cytryną, bo znalazłam pestkę:(
      Chamstwo, to najdelikatniejsze określenie jakie mi do głowy przyszło w związku z takim procederem.
    • glodomor_1 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 03:03
      Ktoś kiedyś pisał, że w Warszawie najlepsza kapusta jest na szembeku. Nie wiem co to znaczy, ale może pomoże.
      • Gość: dorotkah Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.03.11, 05:44
        Nie wiem jak teraz ,ale kiedy to byl bazar na Placu Szembeka.
        • momas Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 07:38
          Bazar na rondzie Wiatraczna. Jeszcze niedawnio byla budka, w ktorej sprzedawano kapuste z beczek drewnianych. Budka stoi w takiej szerokiej alejce - prostopadlej do Grochowskiej.
          Kupowalam tam dobra kapuste jeszcze w zeszlymm roku. Jak obecnie sprawy sie maja - nie wiem, dawno tam nie bylam
    • Gość: marbor1 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.aster.pl 26.03.11, 08:39
      Bene, ja kupuję na Grochowie przy UNIWERSAMIE GROCHOW w budce, tak jak napisał/ła momas.
      Producentem jest pan Janas z Żerzenia, ul. Borków. Jak dla mnie to jest jedyna kapusta kiszona, którą kupuje od niepamiętnych czasów. Jest pakowana próżniowo w porcjach po o,5 kg.
      To jest firma rodzinna, produkująca kapustę również na eksport. Sprzedawana jest również w UNIWERSAMIE. Kup jedną paczkę na spróbowanie.
      • Gość: marbor1 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.aster.pl 26.03.11, 08:52
        Jeszcze raz. Mała poprawka firma JANKES pan Konrad Jankowski. Reszta bez zmian.
        Sprawdziłam dokładnie na opakowaniu.
        • ampolion Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 27.03.11, 17:15
          To chyba to?
          www.cylex.pl/firmy/jankes--jankowski-k--10466842.html
      • momas Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 09:19

momas to ona
        :D

---
        liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
        • Gość: Kasia Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.acn.waw.pl 26.03.11, 14:04
          Ja kupuję albo we wtorki piątki na bazarze na Kole albo w jednej tylko budce na bazarze na Bemowie, przy Wroclawskiej (pierwsza budka warzywnicza po prawej stronie)
          • marcyszka Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 31.03.11, 15:06
            je tez polecam z bazaru na Kole - pyszna kapusta i ogórki.
          • 0yotte Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 31.03.11, 15:28
            tak, tak, na Kole wtorki i piątki
            ale trzeba być tak max. do 16, bo później bazar się zwija
            mam tam swojego ulubionego pana o kapusty i ogórków kiszonych, zawsze są u niego dłuższe kolejki, zwłaszcza przed świętemi, po tym mozna go rozpoznac ;)
          • Gość: Anna Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.21, 14:38
            Na bazarze na Bemowie, ale od ktorej strony pierwsza budka, wchodząc id strony McDonalda? 🌹
    • bene_gesserit Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 11:45
      Dziekuje za wskazowki, bede sprawdzac.
      Nie cierpię przednówka, moze sie pociesze prawdziwą kapustą ;)
      • wadera3 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 15:50
        Dziś zmuszona do bycia na Mokotowie, skoczyłam na bazarek Na Dołku, przy Płaskowickiej, siostra zaprowadziła mnie do prawdziwewgo chłopa z chlopów, kupiłam prawdziwą pietruszkę i pyszną kapuchę z beczki, zresztą u wielu ze sprzedawców były prawdziwe produkty, nie podróby.
        Siostra kupuje tam od lat, więc tych najlepszych zna.

• Gość: miu Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.fbx.proxad.net 01.04.11, 23:14
          Potwierdzam: "Na dolku" (czyli KEN/Plaskowickiej) w sobote i niedziele odbywa sie targ, taki z prawdziwego zdarzenia nie jest to "bazarek"; mozna kupic rewelacyjne kiszonki, a w sezonie zjezdzaja sie takze plantatorzy i chlopi ze swoimi plonami.
    • qubraq Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 14:15
      U mnie na osiedlu pod Wilanowem w sklepiku mojego kumpla Wieśka Paciorka; robi ją jego rodzina "osobiscie"... ludzie z osiedla prawie czekaja w kolekce kiedy Wiesiek ją przywiezie z domu czyli ze wsi pod Maciejowicami i od razu schodzi prawie wszystko !
      • hynde Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona - Qubraqu! 31.03.11, 13:00
        qubraq napisał:

> U mnie na osiedlu pod Wilanowem w sklepiku mojego kumpla Wieśka Paciorka; robi
        > ją jego rodzina "osobiscie"... ludzie z osiedla prawie czekaja w kolekce kiedy
        > Wiesiek ją przywiezie z domu czyli ze wsi pod Maciejowicami i od razu schodzi p
        > rawie wszystko !

Qubraqu, gdzie jest ten sklepik?
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 15:19
      Ja od lat kupuję na bazarze Szembeka. Facet sprzedaje z beczek. Ma samą kapustę i kapustę z marchwią oraz ogórki. On jest producentem, a kapustę ma wyśmienitą. Stoisko jest po przeciwnej stronie hali idąc od Zamienieckiej w ostatnim rzędzie prawie w rogu hali. Na tym bazarze jest wielu sprzedawców kapusty, ale tylko u tego pana według mnie kapusta jest najlepsza.
      • qubraq Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 27.03.11, 11:06
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Ja od lat kupuję na bazarze Szembeka.

Cześc Jarku! Pozdrawiam niedzielnie! :-) Gdzie sie przeniosły tamte pamietne stragany spod Stadionu?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 01.04.11, 12:44
          Witaj Andrzeju!
          Większość przeniosła się na Bakalarską lub Marywilską. Niektórzy na różne bazary. Bułgarzy handlują dalej przy stadionie. Nie wiem jak długo. W niedzielę są też ze spożywką. Dwa tygodnie temu kupiłem sirene 1,2 kg za 15 zł, lutenicę 340 ml za 5 zł , Wiaderko czarnych oliwek 3 litry za 20 zł, mastikę 1 litr 30 zł. Kaszkawał był po 10 zł kostka. różne ichnie wędliny, słodycze, przetwory i inne rzeczy. Ostatnio stoją tylko w niedzielę do południa, a i to też tylko jeden samochód, czasami dwa.
          pozdrawiam
    • mhr2 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 15:44
      kwasek cytrynowy,ocet
      byl i jest zawsze uzywany,
      kto zna jej prawdziwy smak?
      jedynie jak zrobisz sama,
      • Gość: iuscogens Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 17:41
        Ja kupuję na Wolumenie u pana z wąsem ;)
        ma tylko kapustę i ogórki (z beczki) i zawsze sporo ludzi stoi do niego, więc dość łatwo można go zlokalizować.
        Jest w dni targowe (wt., pt.) i soboty.
    • very.martini Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 21:09
      Sieciowka Specjal Wiejski - nie wiem, czy dobre, bo surowej kapusty od dluzszego czasu nie jem, natomiast na pewno kiszenie nie jest popedzane octem i 'cholera wie czym. Moj uklad pokarmowy wylapuje takie myki;)
      W ORganicu - jw, ale drogo, SW jest chyba tanszy.

16%VOL
      22%VAT
      • mamagnoma Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 26.03.11, 21:49
        Potwierdzam to co napisał Jarek Zielona Pietruszka. Facet na bazarku przy Szembolu ma bardzo smaczną kapuste. Najlepszą na bazarku. Zawsze sie tam ustawia spora kolejka. Ja wchodze od Komorskiej na hale warzywną. Tam są trzy alejki. Pierwsze stoisko po lewej w środkowej alejce.
    • Gość: genny Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: 217.11.129.* 28.03.11, 07:48
      Na bazarku "pod" halą Mirowską. Zawsze tam kolejka stoi, to może być znak rozpoznawczy,
      • doral2 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 28.03.11, 20:26
        na bazarze w ząbkach, TYLKO w piątki.
        facet przyjeżdża z kilkoma beczkami i sprzedaje na pniu, więc z rana trzeba jeździć...
        ogórki kwaszone też ma fantastyczne!
    • Gość: gość Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 14:51
      Kiszę sama kapustę. Wystarczy słój 3-4 litrowy, główkę kapusty szatkuje się parę minut, posolić, można dodać marchewkę startą i kminek, poczekać trochę, żeby przeszła solą i ubić w słoju. Po 3 dniach nadaje się na już surówkę, po dalszych 3 na bigos, kapuśniak. Przekładam do mniejszych słoików i wstawiam do lodówki, a do słoja idzie następna główka. Smak takiej kapusty jest nieporównywalne z tym czymś co sprzedają w sklepach, a praca żadna.
    • lubie_miauczec Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 31.03.11, 15:38
      Ile łyżek/ml soli potrzeba na główkę kapusty?
    • Gość: gospodarstwo ogrod Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.giga-komputer.pl 18.05.13, 19:24
      witam,zapraszam do radomia na targowisko przy. ul śląskiej w piątki i soboty od września do maja,prawdziwa najsmaczniejsza kapusta kapusta ,ogórki,buraczki,zakwasy z buraczka itp.od producenta,dużo klientów wywozi za granicę nie tylko województwa,polecam
      • Gość: beata_ Radom, to jednak nie Warszawa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.13, 20:25
        ... i nie ujmując niczego Radomiowi, nie jest to jednak odpowiedź na pytanie.
        A może drogie "Gospodarstwo ogrodnicze" z Radomia rozszerzysz zasięg swojego działania i zaczniesz swój towar oferować w Warszawie też? :-)
        Wiem - nie jest to takie łatwe i przyjemne (i niekoniecznie od razu dochodowe), ale może jednak warto spróbować, zamiast pisania czegoś, co bardzo łatwo uznane może zostać za spam i usunięte z tego forum.
    • Gość: zatroskana Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic-ww-1.vectranet.pl 03.10.15, 20:12
      A czy ktoś z Was kupuje kiszonki na bazarku przy Al. Lotników (Służew)?
      Da się tam kupić coś "prawdziwego"? Mieszkam niedaleko od paru miesięcy, ale jeszcze nigdy nie robiłam tam zakupów...
      • Gość: Trypel Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.15, 19:25
        Jakby Ci sie chciało raz w tygodniu zrobić extra pare km do Konstancina na targ to tam idąc główna alejką równoległa i najbliższa do A.WP skręcasz w 3 poprzeczna w prawo i na rogu po lewej masz najlepsza kiszoną w 2-3 wersjach, najlepsze ogórki w 3-4 wersjach, czerwoną kiszona. I wszystko sprzedaje producent ze wsi obok.
        Warto.
        • Gość: hazo Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.15, 20:26
          Czy to chodzi o bazar w Konstancinie koło Starej Papierni?
          • Gość: Trypel Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.15, 20:29
            Tak,
            Środa i sobota.
    • Gość: ... Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.chello.pl 03.10.15, 22:05
      Jadłam ostatnio i polecam charsznicką kapustę kiszoną, w charakterystycznym papierowo-foliowym opakowaniu. Jest naprawdę baaardzo przyzwoita.
      • bene_gesserit Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 04.10.15, 18:44
        Własnie ostatnio myślałam o tym wątku. Tę papierowo-foliową kapustę przyuważyłam i jest bardzo ok. Ale chciałam napisać, ze nie poprawianą kapustę kupuję od pewnego czasu w biedrze. Nie jest to ta jakosć, którą pamiętam z dzieciństwa, bo brak jej przypraw, ale nie jest fałszowana żadnym kwasem, przynajmniej tak nie smakuje. Kapusta z koperkiem (nie wiem po co - suszony) i z marchewką, w kubełkach.
        • Gość: ... Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.15, 20:02
          No i wydaje się, że łatwiej tę biedronkową upolować. Dzięki za info!
        • Gość: kim Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.15, 22:04
          Musi być nafaszerowana lub pasteryzowana (a tego drugiego nikomu nie chce się robić), bo żeby można ja zapakować do kubełka, to trzeba zabić pożyteczne bakterie, inaczej wysadzi denko, a kapucha wylezie o własnych silach .
      • hazo Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 05.10.15, 17:00
        Kupiłam dzisiaj polecaną kapustę charsznicką i ja jej zdecydowanie nie polecam. Kwaśna bardzo i to nie naturalnym kwasem, ale wzmocnionym witaminą C jak wynika z opisu na opakowaniu. Chyba trzeba spróbować samej zakisić.
        • babcia_kasi Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 08.10.15, 22:36
          Zakisić w słoiku, za 3-4 dni będzie dobra.Zamiast jeździć, szukac, źle trafiać...
          W mojej mieścinie na targu są zawsze wspaniałe kiszonki,nawet w maju, czerwcu, lipcu.Pytałam p.sprzedającą, skąd taka dobra kapusta w czerwcu?Otóż w lutym rozkopują kopce kapuściane i drugą serię kiszenia kapusty(oprocz jesiennej) "uskuteczniają".Owi rolnicy-handlowcy są z okolic Proszowic, jestem z Małopolski.
          • iga.b Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 09.10.15, 07:57
            Kisić samemu! Smak niczym nie podkręcany a pyszna niesamowicie i samo zdrowie. Ktoś pytał o ilość soli. Na główkę 2 kg daję 4 łyżeczki soli takiej do przetworów i pół łyżeczki kminku.
            • mhr2 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 09.10.15, 12:20
              iga.b napisała:

> Kisić samemu!

robie podobnie, marchew starta daje;)
              • mhr2 Re: Warszawa: dobra kapusta kiszona 10.10.15, 16:20
                takiej nie znasz, szkoda!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka